Rokoko ne demek? Rokoko dekorasyon nedir? Rokoko dekorasyon nasıl yapılır?

Yüzyıllık bir güzelliği evlere taşıma imkanı tanıyan Rokoko stil, zarif ve gizemli duruşuyla zengin bir görünümü gözler önüne seriyor. Peki Rokoko nedir? Rokoko dekorasyon nasıl yapılır? İşte Rokoko bakış açısının sanatsal güzelliğini evlere yansıtmanın en etkili yolları haberin devamında...

Tüm günün yorgunluğunu geride bıraktığımız evlerimizin dekorasyonunda dinamik ve özgür etkilere sıklıkla yer veriyoruz. Onlarca stil arasından seçim yapmak kimi zaman zor görünse de kişisel zevklerimizi ön planda tutarak konfor ve şıklığı rahatlıkla harmanlayabiliriz. İster ihtişamın ön plana çıktığı avangart dokunuşlar ister parlak renklerin dans ettiği neon stiller... Bu kadar seçenek arasından hem görkemli hem de zarif bir stille tanışmak isterseniz rokoko tam da size göre! Gelin, evlerde romantizm ve asaletin sembolü haline gelen rokoko ev dekorasyonu hakkında tüm detaylara birlikte göz atalım.

Avangart Tarz salon dekorasyonu nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERAvangart Tarz salon dekorasyonu nasıl yapılır?

ROKOKO NEDİR? ROKOKO NE DEMEK?

Fransızcada kaya anlamına gelen "rocaille" ve midye kabuğu anlamına gelen "coquillage" sözcüklerinin birleşimiyle ortaya çıkan Rokoko, 18. yüzyılın ikinci yarısında ve 19. yüzyılın ilk çeyreğinde aktif bir rol üstlenmekteydi. Barok dönemine tepki olarak ortaya çıkan Rokoko; geçmişten günümüze mimari, sanat, müzik ve hatta dekorasyonda önemli etkiler bırakmaktadır.

Rokoko

Rokoko

ROKOKO STİL NEDİR?

Geniş ve görkemli evlerde muhteşem bir uyum ortaya çıkaran Rokoko tarzını salonlarınızda vurgulamak isterseniz görseli yüksek, frapan ve lüks ürünlere yönelmeniz gerekiyor. Ham maddesi ceviz olan yemek masaları, oyalı klasik dresuarlar, vintage konsolların yanı sıra kristal ve porselen ürünlerle de Rokoko tarzını benimseyebilirsiniz. 

Rokoko stil

Rokoko stil

Burada dikkat etmeniz gereken nokta mobilya seçerken daha yuvarlak hatlı ve oymalı ürünlere yönelmek olacaktır. 

Rokoko stil ev dekorasyonu

Rokoko stil ev dekorasyonu

Romantizmin ve zarafetin karışımı olan Rokoko stilde rahatlığı da es geçmemek adına yumuşak kanepeler, peluş minderler ve soft sandalyelerle güzel bir uyum yakalayabilirsiniz. 

Rokoko tarz evler

Rokoko tarz evler

Zeminlerin parlayan yıldızı haline gelen halı seçiminde ise Rokoko stilini yansıtan oryantal tarzda desenli halıları tercih edebilirsiniz. Öte yandan nakışla süslenmiş boydan boya zarif perdeler de dekorasyonda bütüncül bir bakış açısı yakalamanızı sağlayacak. 

Rokoko stili salon dekorasyonu

Rokoko stili salon dekorasyonu

Soğuk kış günlerinin kurtarıcısı şömineler, Rokoko stilin vazgeçilmez ayrıntılarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Şu anda yaz aylarında olsak da kış mevsiminde salonlarda doğru bir yer belirledikten sonra görselliğiyle dikkat çeken bir şömineyi odak noktası haline getirebilirsiniz. Böylece hem ısınma ihtiyacınızı karşılayabilir hem de dengeli bir dekorasyon tarzı oluşturabilirsiniz.

Şömine dekorasyonu

Şömine dekorasyonu

ROKOKO DEKORASYONDA HANGİ RENKLER VE DOKULAR KULLANILMALI?

Akıp giden kıvrımlı formlar ve zengin tasarımların ön plana çıktığı Rokoko tarz dekorasyonda C ve S kavisli süslemeler sıklıkla kullanılmaktadır. Estetik ve görsel güzelliğin ağırlık kazandığı Rokoko stilde altın varaklı dokulara bol bol yer verilmektedir.

Rokoko tarz dekorasyon renkleri

Rokoko tarz dekorasyon renkleri

Aynı zamanda sakin ve ferah hissettiren pudra tonları, krem tonları, açık maviler Rokoko stilin ana renklerini oluştururken doğanın yansıması inci rengi ve yeşil tonları da yoğunluk kazanmaktadır. 

Rokoko akımı

Rokoko akımı

Damask desen denildiğinde akla ilk olarak Rokoko stil gelmektedir. İster perde ve halılarda ister koltuk kumaşlarında damask desenlerle geçmişin izlerini evinize taşımanız mümkün. Çin ve Japon gibi Uzak Doğu'nun geleneksel desenleri de Rokoko stilin başlıca desenleri arasında yer almaktadır. Ayrıca zenginliğin anahtarı kadifeler, ipek ve şifon detaylar da Rokoko'nun eşsiz dokusunu evinize taşıyacaktır.

Rokoko desenler

Rokoko desenler

Öte yandan desenleri yalnızca eşyalarda değil duvar kağıtlarında da kullanarak Rokoko stilin daha net bir şekilde evlerde yer almasına olanak tanıyabilirsiniz.

Rokoko duvar kağıtları

Rokoko duvar kağıtları

ROKOKO STİLDE AKSESUAR KULLANIMI NASIL OLMALI?

Barok mimariye göre daha sade, yalın ve yumuşatılmış çizgilerin yer aldığı rokoko stilde deniz temaları, yaprak, kuş ve bitki motifleri dekorasyonun temelini oluşturmaktadır.

Rokoko evlerin özellikleri

Rokoko evlerin özellikleri

Yüksek boyutlu oymalı ahşap aynalar, mücevherle kaplanmış süs objeleri ve canlı çiçekler Rokoko stilin son dokunuşları için muazzam bir seçim olacaktır.

Rokoko tarzına dair detaylar

Rokoko tarzına dair detaylar

Rokoko stilde mutlaka yer verilmesi gereken aksesuarların başında tablolar geliyor. Tarihi kişiliklerin ve doğa manzaralarının ağırlıklı olduğu yağlı boya tablolarıyla Rokoko akımının asaletini gözler önüne serebilirsiniz.

Tablo dekorasyonu

Tablo dekorasyonu

Öte yandan çini porselen takımlar, vazolar ve şamdanlar da bu stilin püf noktalarını meydana getiriyor. 

Rokoko dekorasyonda aksesuar kullanımı

Rokoko dekorasyonda aksesuar kullanımı

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0