Saksı nasıl boyanır? Saksı boyamak için gerekli malzemeler

İlkbahar aylarında saksı ve toprak değişimi zamanı gelen bitkilerini yenilemek isteyen birçok kişi balkon ve bahçe dekorasyonu hakkında araştırma yapmaya başlıyor. Evlerinizde renk renk boyayacağınız saksılarla bahçelerinize yeni bir soluk getirebilirsiniz. Peki, saksı nasıl boyanır? Saksı boyamak için neler gerekli? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde...

İlkbahar aylarının tatlı esintileri dört bir yanda hissedilirken kışın ağır ve kasvetli atmosferine veda edip güneşi kucaklıyoruz. Bu dönemde baharın enerjisini yansıtabileceğimiz renkler ve dokulara evlerimizde yer açmaya özen gösteriyoruz. Özellikle ısınan havalarla beraber balkon ve bahçelerin dekorasyonu da büyük önem kazanıyor. Doğanın uyanışa geçtiği bahar aylarında bahçe ve balkon dekorasyonunuzda orijinal fikirlere yer vermek isterseniz bu yazı tam da size göre! Gelin, balkonlarınıza sevimli bir dokunuş yapabileceğiniz saksı boyama tüyolarını birlikte öğrenelim.

Bahçe dekorasyonu nasıl yapılır? Bahçelere uygun dekorasyon önerileriİLİŞKİLİ HABERBahçe dekorasyonu nasıl yapılır? Bahçelere uygun dekorasyon önerileri

SAKSI BOYAMAK İÇİN HANGİ BOYA KULLANILMALI?

Dört mevsim birbirinden güzel, mis kokulu çiçeklere yuva olan saksılara renk katmak balkonunuzun atmosferini bir anda değiştirebilir. Yapı marketlerden ve internetten online bir şekilde gerekli malzemeleri satın alarak saksılarınızı boyayabilirsiniz. Gerekli malzemeleri sıralamadan önce saksınızın yapısını göz önünde bulundurmalısınız.

Saksı boyama

Saksı boyama

Eğer plastik bir saksıyı boyamak istiyorsanız selülozik sprey boya dışındaki sprey boyalar ya da akrilik boya doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca porselen veya seramikten yapılmış saksıları boyamak için de akrilik ve sprey boyalar kullanılabilir.

Saksı boyaları

Saksı boyaları

Alçı saksı boyama için ise akrilik boya, sprey boya, su bazlı iç ve dış cephe boyaları arasından dilediğinizi seçebilirsiniz.

Balkon ve bahçe dekorasyonu önerileri

Balkon ve bahçe dekorasyonu önerileri

PÜF NOKTA: Boya seçiminde dikkate almanız gereken en önemli nokta yağlı boyalar plastik saksılar için uygun değildir.

SAKSI NASIL BOYANIR?

Saksı boyama işlemi için gerekli malzemeler ise şu şekilde:

  • Saksınızın yapısına uygun boya
  • Rulo fırça
  • İnce uçlu fırça
  • Ponpon sünger
  • Gazete kağıdı ya da muşamba
  • Saksı 
  • Vernik
  • Temizleme ürünleri

Saksı boyama malzemeleri

Saksı boyama malzemeleri

Saksıya boya işlemi uygulamadan önce boyanın iyice yüzeye yapışması için saksının temiz olduğundan emin olmanız gerekiyor. Eğer kullanmak istediğiniz saksıda çiçek var ise; dikkatli bir şekilde çıkartarak saksının iç ve dış yüzeyini bulaşık süngerinin sert yüzeyi ile temizleyin. Bu aşamada saksıyı çizmemeye özen gösterin çünkü boyanız pütürlü görünebilir.

Saksı boyama stilleri

Saksı boyama stilleri

Ardından zemine gazete kağıdı ya da muşamba sererek tercih ettiğiniz boyayı uygulamaya geçebilirsiniz. Sprey boya kullanmayı düşünüyorsanız 20 - 30 cm uzaklıktan sıkmayı unutmayın.

Sprey boyayla saksı boyama

Sprey boyayla saksı boyama

Eğer akrilik boya kullanıyorsanız ilk kat boyama için fırçanıza bol miktarda boya almayın. Az miktarda boyayı fırçanıza alarak ilk katı tamamlayın ve kuruduktan sonra ikinci katı geçin. Boyama işleminizi tamamladığınızla vernikle görünümü pürüzsüz kılabilirsiniz.

Fırça ile saksı boyama

Fırça ile saksı boyama

Şimdi sıra geldi en eğlenceli kısma! Saksının kuruduğundan emin olduktan sonra ince uçlu fırçanızı alarak birbirinden güzel desenleri saksınıza çizebilirsiniz. İster çiçek desenleri ister yaprak desenleriyle saksılarınıza baharı davet edebilirsiniz.

Saksı boyama şekilleri

Saksı boyama şekilleri

Bunun yanı sıra saksılarınıza çizeceğiniz geometrik, kübik formlarla daha farklı bir hava da yakalayabilirsiniz. Eğer boyama sırasında akrilik boya tercih ettiyseniz saksılarınızı dilediğiniz zaman yıkamaktan endişelenmeyin.

Saksıya desen çizme

Saksıya desen çizme

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0