Çardak nedir? Çardak nasıl yapılır? Çardak malzemeleri nelerdir?

Bu sıcak havalarda evinizin dışında serin bir alanda vakit geçirmek istiyorsanız bahçelerinize güzel ve kullanışlı bir çardak yapabilirsiniz. Ne kadar zor görünse de doğru adımları uygulayarak ustaya ihtiyaç duymadan bahçelerinize yenilik katmanız mümkün. Peki çardak nedir? Çardak nasıl yapılır? İşte tüm detayları haberimizde sizler için ele aldık...

Yaz mevsiminin başlangıcını temsil eden haziran ayında güneşin sıcacık etkisi tüm görkemiyle dört bir yanımızı sarıp sarmalıyor. Bu güzel yaz günlerinde daha serin ve gölgelik alanlarda vakit geçirerek güneşin yakıcı etkisini daha tatlı bir esintiye çevirmek mümkün. Bunun için balkon, teras ve bahçelerimizde çeşitli dekoratif düzenlemeler yapabiliriz. Bahçelerde gölgelik alanları arttırmak için en kullanışlı çözümlerden biri de elbette "çardak". Bahçenizde sevdiklerinizle çayınızı, kahvenizi yudumlayabileceğiniz ve bol bol sohbet edebileceğiniz bir çardak olsun isterseniz bu yazı tam da size göre! Gelin en kolay çardak yapımını adım adım birlikte öğrenelim.

Bahçe dekorasyonu nasıl yapılır? Bahçelere uygun dekorasyon önerileriİLİŞKİLİ HABERBahçe dekorasyonu nasıl yapılır? Bahçelere uygun dekorasyon önerileri

ÇARDAK NEDİR? ÇARDAK DİĞER ADI NEDİR?

"Çardak" bir diğer adıyla "kameriye", yaz aylarında serinlemek ve güzel vakit geçirmek amacıyla bahçelere inşa edilen genellikle üstü örtülü basit bir yapıdır. Küp, silindir veya diğer geometrik şekillerde inşa edilen çardakların genellikle her yeri açık bir şekildedir. Çoğu zaman yiyecek ve içecek dizmek için masası da bulunan çardak özellikle bu mevsimde çok işinize yarayabilir.

ÇARDAK MALZEMELERİ NELERDİR?

Pek çok farklı model, çeşit ve tarza sahip olan çardakları inşa etmeden önce bazı belli başlı malzemelere sahip olmanız gerekiyor. İşte çardak yapımında ihtiyaç duyulan malzemeler listesi şu şekilde:

  • Kazık
  • İp
  • Hizalama Aracı
  • Dikme Çukuru Açıcı
  • Bıçkı
  • Tahta Vida Kelepçesi
  • Beton Karışımı
  • Çakıl
  • Tahta Korucu
  • Dikme
  • Bağ Kiriş
  • Galvanizli Çiviler
  • Mertek
  • Galvanizli Döşeme Vidası
  • Boya Fırçası
  • Mertek Gergisi
  • 7,5 Tirfon

ÇARDAK NASIL YAPILIR?

Çardak yapımına başlamadan önce ilk olarak temel ayakları doğru bir şekilde sabitlemeniz gerekmektedir. Bunun için temel ayaklar için çukur kazarak işe başlayın. Dikmelerin konumlarının arasında 1,5 metre olacak şekilde kazık ve iplerle doğru bir şekilde belirleyin. Daha sonra gereken derinlikte dikme deliklerini kazarak işe devam edin. Tüm delikleri kazdıktan sonra 15 cm çakıl ile içlerini doldurun. 

Çardak yapımı

Çardak yapımı

Çukur işlemini tamamladıktan sonra sıra geldi dikmelerin yerleştirilmesine! Deliklerine dikmeleri yerleştirdikten sonra sabitlenmeleri için destek levhaları çakarak işe başlayın. Daha sonra merteklerin temellerine birebir yaslanan kazıklar çakın ve kazıklardan merteklere galvanize döşeme vidaları geçirerek devam edin. Dikmeleri ankrajlamak içinse bir paket kuru beton karıştırın ve tam 1 gün bekleme süresi verin. 

Çardak yapmanın yolları

Çardak yapmanın yolları

İyice kuruduktan sonra gerekli testereyi ölçüp keserek işleminizi sürdürebilirsiniz. Bağ kirişlerinin her bir köşesine, merteklerin alt köşelerine, çapraz bağların alt köşelerine olacak şekilde çentikler atın ve bir çift dikmenin yüzüne bağ kirişi yaslayarak devam edin. Kirişi her iki yandan dikmelerden 30,5 cm çıkma yapacak şekilde sabitleyin ve kirişi düzleştirerek ahşap vida kelepçeler ile bir araya getirin. 

Çardak yapımının püf noktaları

Çardak yapımının püf noktaları

Karşı dikme çiftini yerleştirilmiş bağ kiriş hizasında işaretledikten hemen sonra kalan bağ kirişini diğerine yaptığınız işlemi gerçekleştirin. Daha sonra mertekleri kirişlerin tepesine, mertek gergileri ve galvanize çiviler kullanarak sabitleyin. Ve geldik son adıma! Merteklerin üzerine çapraz bağ yerleştirip galvanize vidalarla tutturun ve ahşap koruyucu uygulayın. İşte bu kadar!

Çardak

Çardak

UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!

2023 yılı popüler kız bebek isimleri! A'dan Z'ye kız bebek isimleri 2023

İLİŞKİLİ HABER

2023 yılı popüler kız bebek isimleri! A'dan Z'ye kız bebek isimleri 2023
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0