Çil nedir? Yüzde oluşan çilleri nasıl geçer? Çilleri yok eden en etkili 5 yöntem

Genellikle yaz aylarında artan yüz çilleri, zararlı güneş ışınları nedeniyle oluşur. Bazı kişilerde hoş bir görünüm oluştursa da bazılarında rahatsız edecek boyutta kadar ulaşan çiller aslında doğal yöntemlerle en aza indirilebilir. Peki bu nasıl olacak? Yüzdeki çilleri gideren en etkili yöntemler neler? Gelin birlikte öğrenelim...

Çil, derinin üzerinde güneşin etkisi ve genetik nedenlerden dolayı oluşan, küçük kahverengi lekelere verilen isimdir. Daha çok açık tenli ve kızıl saçlı, mavi, yeşil ya da ela göz renkleri olan kişilerde görülen çiller, hemen hemen her yaşta ortaya çıkıyor. Kişilerde cilt rengini melanin oranı belirliyor. Melanin sadece cilt rengini belirlemekle kalmıyor aynı zamanda uzun süre güneş altında kalmanın zararlı etkilerine karşı da koruyucu görevi ve işlevi vardır. Vücudumuzdaki melanin oranı güneşin zararlı ışınlarına maruz kaldıkça ya da farklı nedenlerden dolayı azalır. Bununla birlikte çillerin artığı ya da oluşmaya başladığı görebilirsiniz. Çiller ikiye ayrılıyor; Birincisi çocukluk döneminde, genetik nedenlerden dolayı oluşanlar ve ileri bir yaşta düzensiz bir şekilde ortaya çıkanlar şeklinde. 

Güneş lekesi nasıl geçer? Tatil sonrası oluşan güneş lekeleri için maskeİLİŞKİLİ HABERGüneş lekesi nasıl geçer? Tatil sonrası oluşan güneş lekeleri için maske

Ephelides (ephelis): Bronz, hafif kırmızımsı veya açık kahverengi olan ve tipik olarak güneşli aylarda görülen 1 mm-2 mm düz noktalar olarak tanımlamaktadır. 

Lentijinler (lentigo): En yaygın güneş yanığı ve güneş hasarı alanında bulunan bazı büyük pigmentli lekeler için tıbbi terimdir.

Güneş ışınlarının etkili olduğu saatlerde, cildinize güneş kremi sürmeden dışarıya çıkıyorsanız çillerin oluşmasına sebep olabilirsiniz. Çocuklarda görülen efelit tipi küçük çiller genellikle tedaviye ihtiyaç kalmadan ergenlik döneminden sonra kaybolur. Daha sonrasında çil lekeleri oluşan kişilerin bir dermatoloğa görünmelerinde fayda vardır.

ÇİLLERİ YOK EDEN ETKİLİ 5 YÖNTEM

- Limon suyunu parmak uçlarınızla çil lekelerinize uyguladığınız zamanla renginin açıldığını göreceksiniz.

  • - 2 yemek kaşığı havuç suyuna 20 damla limon suyu ekleyerek yüzde oluşan çillerinize uyguladığınızda çillerin oluşmasını engelleyebilirsiniz.
  • C vitamini bulunan besinler çilleri ve lekeleri önlüyor.
  • 2 avuç kabuklarından ayıklanmış bademleri, un haline getirin. İçerisine bir çorba kaşığı bal ve yumurta akını ekleyin. Krem kıvamına gelene kadar gül suyu ile karıştırın. Haftada 1 kez maske olarak kullanın.

ÇİLLERİ YOK EDEN KARPUZ MASKESİ

Karpuzu rendeleyin, maske hazırlayıp yüzünüze uygulayın. 10-15 dakika yüzünüzde tutun. Kuru cilde sahipseniz maskeyi uygulamadan önce yüzünüzü bitkisel yağla silin ve havluyu bir tatlı kaşığı karbonat+ılık su karışımında ıslatıp yüzünüze 5-6 dakikalık kompres uygulayın. Maskeyi oda sıcaklığındaki suyla çıkarıp, cilde nemlendirici krem sürün. Bu maskeleri akşamları yapmanız önerilir. Çünkü daha sonra yüzünüz güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. 

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 23

Yeliz avcı 1 yıl önce

Banada yardımcı olurmusunuz nefret ettim yüzümden

Toplam 1 beğeni

Ela 1 yıl önce

Bence güzel ama nasıl daha hızlı geçer?

Toplam 1 beğeni

Ela 1 yıl önce

Benim çillerim de doğuştan ama çok yavaş geçiyor daha nasıl hızlı geçer?

Toplam 2 beğeni

Elif 1 yıl önce

Güzel ama 1 günde nasıl geçer?

Toplam 1 beğeni

Ela 2 yıl önce

Benim çillerim doğuştan gelme ama gün geçtikçe azalıyorlar daha hızlı nasıl geçerler

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun