Saçkıran (Alopesi areata) nedir? Saçkıran belirtileri neler? Saçkıran için etkili çözümler

Tıp dilinde alopesi areata denilen saçkıran hastalığı, yakalanan kişinin saç, kirpik ya da kaşlarının bir kısmının kelleşmesine deniliyor. İlk bakışta ciddi bir rahatsızlıkmış gibi görünen saçkıranın bir tedavisi bulunuyor. Peki saçkıranın belirtileri neler? Hangi sebepler saçkırana yol açıyor? Saçkıran nasıl tedavi edilir? Evdeki yöntemler saçkırana iyi gelir mi? Tüm bu sorularınızın yanıtı haberimizin detaylarında.

Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen ve 40 yaşın altından itibaren başlama olasılığı olan saçkıran, bir deri yani cilt hastalığıdır. Öncelikle oval ve tüysüz bölgelerle kendini gösteren saçkıran hastalığı ile karşılaşan kişiler mutlaka en yakın hastanedeki Dermatoloji bölümünden randevu almalılar. En temel nedeni bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi sonrasında kendini gösteren saçkıran, her 100 kişiden 70 ila 80’i 40 yaşın altındadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla oranda görülür. Önce saçın cansızlaşması sonrasında ise koparak dökülmesiyle tamamen belli bölgelerde kellik olması saçkıran olduğunuzu gösterir. 

SAÇKIRANIN KESİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüyleri dahil her türlü saçlı deri saçkırandan etkilenebilir. Bu yüzden normal bir saç dökülmesinin dışında daha fazlasını görüyorsanız saçkıran olmuş olabilirsiniz. Bu dökülmelerin yanı sıra tırnaklarınızda şekil bozukluğu da görülebilir. Saçkıran hastalığının görünümü kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Hastalığın gidişatı öngörülemez ve bazen kronik olarak tekrarlayan yapıdadır.

SAÇKIRANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Uzmanların yıllardır yaptığı araştırmalarda saçkıranın henüz kesin bir nedeni bulunmamıştır. Ancak otoimmün hastalıkları saçkırana neden olabiliyor. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkıyor. En sonunda ise bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırarak saçın uzamasını durdurur ve saç dökülmesine yol açar. Saçkıran olan hastaların merak ettiği soruların başında gelen nedenlerin başına genetik faktörlerin olduğunu söyleyebiliriz. Aileden geçme olasılığı yaklaşık 3 ila 6 kat daha fazladır. 

SAÇKIRAN HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Saçkıran olan kişinin tedavi sürecine cildiye uzmanı karar verir. Hastalığın hangi evresinde olduğu anlaşıldıktan sonra bir plan dahilinde hastalığın ilerlemesi engellenir. Bu aşamada belirtilerin şiddetini azaltmaktan başka yapılacak bir şey yoktur. Hafif derecede ve erken aşamadaki vakalardan bazılarında herhangi bir tedaviye gereksinim olmadan saçlar kendi kendine tekrar çıkabilir.

SAÇKIRAN İÇİN ETKİLİ DOĞAL YÖNTEMLER

  • Soğan: Saç kırandan kurtulmak için en etkili çözümlerden biri soğanın suyunu çıkarıp saçsız kalan bölgeye sürmektir. Bu işlem her gün yapılmalıdır.
  • Sarımsak: Sarımsak yüksek oranda kükürt içerir ve saç oluşmasına olumlu yönde katkı sağlar. Sarımsak saç kıran için en bilinen tedavidir. Ayrıca sarımsak saç oluşumu için temel madde olan kolejinin artmasına yardımcı olur. Her gün bir diş sarımsağın suyunu çıkarın ve kelleşen bölgeye sürün. Bu işlem saçlarınızın eski haline dönmesini sağlayacak.
  • Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı da saç oluşumunu destekleyen maddeleri içerir. Her gün hindistan cevizi yağı ile yapılacak masaj saçların çıkmasına yardımcı olacak.
  • Yeşil çay: Yeşil çayı demleyin ve bir pamuk yardımı ile saçınıza sürün. Yeşil çay saç köklerinin hareketlenmesine ve saçların daha çabuk çıkmasına yardımcı olacak. 
Saç boyası nasıl akıtılır? Saç boyasını akıtmak için bitkisel çözüm önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Saç boyası nasıl akıtılır? Saç boyasını akıtmak için bitkisel çözüm önerileri
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 21

Gönül 3 ay önce

4.5 yaşında kızımda çıktı 2 aydır uğraşıryorum. başta kortizon krem denedik olmadı. karışık yağ yaptı arkadasın annesi saf zeytin yağı . ceviz yağı ve badem yağı. 1 ay kadar denedim olmadı .sirke ruhu aldım kulak çöpü ile sürdüm 2 . Haftada çıktı çok şükür

Tuncay 1 yıl önce

bende de vardı erken teşhis önemli.saç kıran bölgesini igne yada farklı bir kesici aletle küçük küçük çizdeim hafif kanattım.sarımsak dişini ikiye böldüm o bölgeye masaj yapar gibi sürdüm iki üç sürmede saclar çıktı.ama farklı bir bölgede vardı geç fark ettim üzerinden 1 yıl geçtikten sonra oraya ne yaptıysam olmadı öylece kaldı.doktorada gitmiştim ama krem falan işe yaramamıştı.

ali 3 yıl önce

KORTİZONLU İLAÇ KULLANMAYIN BU GEÇİCİ ÇIKARIR AMA SONU HÜZRANDIR.KÖKLERE ZARAR VERİR KAFATASI YAPISINI BİLE BOZAR.YAĞLI KIZARTMALI ŞEKERLİ ASİTLİ HER TÜRLÜ ŞEYİ BIRAKACAKSINIZ SONRA SAÇINIZ ÇIKINCA SİZE KALMIŞ YİYİP YEMEMENİZ AMA TEDAVİDE BIRAKACAKSINIZ BUNLARI.KAFANIZI ARDIÇ SABUNU VE HAKİKİ ZEYTİN YAĞLI SABUN İLE BOL MASAJ İLE YIKAYIN ŞAMPUAN YOK.BOL BOL DUAYI EKSİK ETMEYECEKSİNİZ.MASAJ YAPARKEN SELAVAT SALLİ BARİK 3 İHLAS BİR ELHAM MUTLAKA OKUYUN.DUA BİR ENERJİDİR.tekrar sorularınız olursa buraya yazın.

Toplam 3 beğeni

ali 3 yıl önce

keçi boynuzunu çiğ olarak ısıra ısıra yiyiniz.kanınızı ölçtürün demir çinko azlığı varsa bol bol kabak çekirdeği ve çekirdekli kuru üzüm yiyin hakiki üzüm pekmezi bulun ve tüketin.UNUTMAYIN KAFANIZA MASAJI UZUN TUTUN BOL BOL OVALAYIN.ben bu şekilde çocuğumdaki inatçı saçkıranı yendim.şuan yemin olsun kaşları ve saçlarının %85 90 ı geri geldi. BEN ADAKTA ADAMIŞTIM SAÇLARDAKİ OLUMLU GELİŞMEYİ GÖRÜNCE HEMEN ADAĞIMI YERİNE GETİRDİM SAÇ ÇIKIŞI HIZLANDI.sabırlı olacaksınız iyileşme süreci bazen kişiye göre uzun olabilir ben 8-10 ay mücadele ettim.tıp çözüm bulamıyor.BİRDE ŞUNU UNUTMAYIN ASLA YAKICI ŞEYLER SÜRMEYİN SADBE SİRKE RUHU V.B GİBİ ŞEYLE KIL KÖKLERİNİ YAKAR BİDAHA ASLA SAÇINIZ ÇIKMAZ.

Toplam 2 beğeni

ali 3 yıl önce

4 .günü bir cezvede kaynattığınız karanfil suyunu kafanıza bol bol masaj yapın.sonra biberiye yağı ile sert masaj yapın.öğlen lavanta yağı ile akşam hint yağı ile yatarkende çay ağacı yağı ile masaj yapın.bunu dönüşümlü uygulayın kafanızda tüylenme olacaktır.kaynattığınız karanfil suyunu sürekli kafanıza uygulayın aynı şekilde elma ve üzüm sirkesi mutlaka bol bol her gün uygulayın.deri altındaki bakterileri zamanla öldürecektir.sarımsak ve soğan uygulamasını periyodik olarak uygulayın.yiyecek olarak ise aç karına içtiğiniz suya biraz elma ve birazda üzüm sirkesi damlatarak içiniz.daha sonra gerçek bal ve polen karışımını sabahları yiyiniz.

Yorumların Tümünü Okuyun