Kurdeşen nedir ve kurdeşen neden olur? Kurdeşen nasıl geçer? Kurdeşen geçirmenin yolları

Toplumumuzda sık görülen, en çok da yenilen besinlerin neden olduğu kurdeşen hastalığı hakkında çok fazla kulaktan dolma bilgi yer alıyor. Özellikle bulaşıcı olduğu konusunda internet üzerinde çok bilgi dolaşıyor. Ancak kurdeşen hastalığı bulaşıcı değildir. Ürtiker kurdeşen nedir? Kurdeşen neden olur? Kurdeşen nasıl geçer? hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı haberimizde bulabilirsiniz.

Kurdeşen diğer bir adı ile ürtiker, kabarık, kızarık ve kaşıntılı döküntüler ile karakterize bir cilt hastalığıdır. Çok eski yıllardan itibaren halk arasında görülen kurdeşenin tanısı dermatolojik muayene ile konulmaktadır. En büyük belirtisi kaşıntı olan kurdeşen bebek ve çocuklarda da görülebiliyor. Yüz dahil vücudun tüm bölgelerinde görülebilen kurdeşen, kesinlikle bulaşıcı bir özelliği bulunmamaktadır. Cilt kızarıklığı, ciltte şişlik ve kaşıntıyla kendisini gösteren kurdeşen doğru tedavi edildiğinde 24 saat bazense daha uzun sürebiliyor. Tıbbi adıyla ürtiker ciltte aniden ortaya çıkabilir. Döküntülerin boyutları birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişebilir ve birleşerek daha büyük çaplı döküntüler oluşturabilir.  Tıp uzmanları genellikle kronik ürtikerin nedenini veya akut ürtikerin neden bazen kronik bir hal aldığının nedenini belirleyemezler. Ancak deride görülen kurdeşen dökülmesinin tetikleyici nedenlerinin bir kısmının aşağıdakiler olduğu bilinmektedir: 

  • Ağrı kesici ilaçlar
  • Alkol kullanımı
  • Böcekler veya parazitler
  • Çeşitli gıda türleri
  • Cilt üzerinde uzun süreli baskı, lastik şerit gibi
  • Çizilme
  • Egzersiz
  • Enfeksiyon
  • Güneş Işığı
  • Soğuk
  • Stres
  • Yüksek ısı

Kurdeşen nasıl geçer

Kurdeşen nasıl geçer

Stilex krem ne için kullanılır? Stilex krem nasıl kullanılır? Stilex krem fiyatıİLİŞKİLİ HABERStilex krem ne için kullanılır? Stilex krem nasıl kullanılır? Stilex krem fiyatı

Vücut içinden ya da dışarıdan gelebilecek çeşitli uyaranlarla tetiklenen kurdeşen alerjik mekanizmalar yoluyla, bazıları iltihabi enfeksiyonlar sırasında veya sonrasında, diğerleri ise soğuk, sıcak, basınç ve efor gibi fiziksel etkiler artmasına neden olabilir. 

KURDEŞEN CİLT HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Dudaklar, göz çevresi ve genital bölge dahil olmak üzere vücudun her yerinde ten rengi ya da kırmızı renkte kabarcıklar çıkması,

- Kaşınma isteği,

- Dudak ve göz kapaklarında şişme.

Kronik spontan ürtikeri tetikleyen gıdalar:

  • Fındık, fıstık gibi kuruyemişler
  • Midye, yengeç, kabuklu deniz ürünleri, balık
  • Muz, kivi, çilek başta olmak üzere meyveler, domates, ıspanak, patlıcan, enginar, bezelye, mantar, biber, turşular
  • Yumurta.

Magnis krem ne işe yarar? Magnis krem kullanım kılavuzu!  Magnis krem fiyatı 2020İLİŞKİLİ HABERMagnis krem ne işe yarar? Magnis krem kullanım kılavuzu! Magnis krem fiyatı 2020

KURDEŞEN YA DA ÜRİTİKER TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastanın yediği bir besin ürtikere neden oluyorsa, bu besinin hasta tarafından tüketilmesi yasaklanır. Bunun sonrasında bir ilaç nedeniyle ortaya çıkmışsa, ilgili ilaç doktor tarafından kesilir. 

KURDEŞEN TEDAVİSİ İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜM

MAYDANOZ

Bir demet maydanozun suyunu çıkararak, domates ya da havuç suyuyla karıştırarak içebilirsiniz. Bu, histamin seviyesini düşürerek semptomların yarattığı rahatsızlıkları azaltabilir.

ZENCEFİL

ZENCEFİL

ZENCEFİL

250 gram zencefili dört litre oda sıcaklığındaki suya koyup 5-10 dakika kadar bekleyin. Oluşan bu solüsyonu banyo küvetine doldurarak özellikle kurdeşen oluşan bölgelere değecek şekilde suyun içine girin. Bir süre bekledikten sonra vücudunuzu ılık su ile durulayın.

PAPATYA

PAPATYA

PAPATYA

Kurdeşen tedavisinde papatya çayı kullanımı iki ucu keskin bıçak gibidir. Doğal bir antihistaminik olan papatya, bazı bünyelerde alerjik reaksiyona sebep olarak histamin seviyesinin aşırı yükselmesine ve ürtikerin artmasına neden olur. Eğer papatyaya alerjiniz olmadığından eminseniz, demlediğiniz papatya çayını banyo suyunuza katarak kurdeşen oluşmuş bölgelerinize uygulayabilirsiniz.

Uzmanlardan uyarı: Hazırlanan gıdalar gelişimi etkileyebilir! Evde gıda hazırlama zararlı mı?

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanlardan uyarı: Hazırlanan gıdalar gelişimi etkileyebilir! Evde gıda hazırlama zararlı mı?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Ceren 1 yıl önce

Ürünü aldim aşırı yanma ve kaşıntı yaptı normal mi

Emrullah 3 yıl önce

İyibiryorum

Toplam 1 beğeni