Aknetrent (izotretinoin) nedir ve nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?

Cilt problemlerinin başında gelen, ergenlik döneminde en yoğun halini alarak; genelde kalıcı izlerin de bu dönemde karşımıza çıktığı sivilce tedavisinde en etkili çözümlerden birisi, Aknetrent ilacıdır. Peki Aknetrent (izotretinoin) nedir ve nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir? İşte soruların yanıtı:

Etken Maddesi İzotretinoin olan Aknetrent, 10 mg Yumuşak Jelatin Kapsül, ciltteki yağ bezlerinden salgılanan salgı miktarını azaltır ve cildin kendini daha hızlı yenilemesini sağlar. Diğer ilaç tedavilerine (antibiyotik dahil) yanıt vermeyen ağır akne (sivilce) tedavisinde kullanılır. İlaç, ciltte yüksek oranda kurumaya neden olur. Bu kuruma, ilacın en sık görülen yan etkilerinden biridir. Aknetrent’in hamilelikte ve emzirirken kullanımı kesinlikle yasaktır! Çünkü ilaç ciddi doğum kusurlarına ve bebek ölümüne neden olabilir. Tedaviye başlamadan önce hastaya mutlaka gebelik testi uygulanmalıdır. Sonucun negatif olması koşulu ile tedaviye başlanır ve hasta tedavi süresince ve tedavi sonrasında 2 aylık bir süre doğum kontrol yöntemi uygulamak zorundadır.

  • İlacın kullanımı, cildinizde ve dudaklarınızda kurumaya sebep olabilir. Tedaviniz boyunca cildinizi nemlendiren krem kullanınız.
     
  • İlacı kullanmaya başlamadan önce, kullanırken ve kullanımı bittikten sonra sık sık gebelik testi yaptırınız.  İstenmeyen bir gebelik olmaması için hormonal olmayan ikinci bir doğum kontrol yöntemi ile korununuz.

Roaccutane nedir? Nasıl kullanılır? Roaccutane yan etkileri nasıl geçer?İLİŞKİLİ HABERRoaccutane nedir? Nasıl kullanılır? Roaccutane yan etkileri nasıl geçer?

Kesin etki mekanizması henüz tam bilinmemektedir. Ancak yağ bezi aktivitelerini baskılar, yağ bezlerinin küçülmesini sağlar ve vücutta yağ (sebum) üretimini azaltarak çalışır. Yüksek miktarda sebumun ciddi aknelere neden olduğu bilinmektedir. Aknetrent’in dermal antiinflamatuar etkisinin de iyileşmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. 

Aknetrent, 12 yaş altı hastalara önerilmemektedir. 12 yaş üstü ve yetişkin hastalara uygulanan doz hesabı değişmemektedir.

En etkili ve en iyi sivilceleri geçiren eczanedeki kremler 2021İLİŞKİLİ HABEREn etkili ve en iyi sivilceleri geçiren eczanedeki kremler 2021

AKNETRENT 10 MG NASIL KULLANILIR?

Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen doktorunuzun direktiflerine uyunuz. İlacın her dozunu günün ana yemeğiyle birlikte veya süt ile birlikte alınız. İlacı içtikten sonra en az 10 dakika yatmayın.

Önerilen dozdan daha fazlasını almayın. İlacınızı başkalarına vermeyin ve kullanılmamış kapsüller varsa tedavi sonrası eczacınıza geri verin. Tedavisi sırasında ve tedavinin bitiminden sonraki 1 ay içerisinde kan bağışında bulunmayın.

Şems ArslanİLİŞKİLİ HABERŞems Arslan'dan sivilceleri yok etmek için maske tarifleri

AKNETRENT NE KADAR SÜRE KULLANILIR?

Tedavinin süresine doktorunuz size uygulanan bir dizi test ve akne sorununuzun seviyesine göre karar verecektir. Ancak standart tedavi 4-6 ay arası sürer. Eğer hastaya düşük doz tedavi uygulanıyorsa bu süre uzayabilir. Akneniz tedaviden sonraki 8 hafta boyunca da iyileşmeye devam edebilir. Hatta tedaviden birkaç yıl sonrasına kadar ilacın etkilerini yaşayabilirsiniz.

AKNETRENT YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorunuzu bilgilendiriniz.
Nefes darlığı, terleme, omuza ve kollara yayılan göğüs ağrısı veya ağırlık hissi, görme bozukluğu, bulanık görme, şiddetli baş ağrısı veya göz arkalarında ağrı, mide bulantısı kusma, eklem, kas ve kemik ağrıları, hepatit ve sarılık gibi  durumlarından herhangi biri ya da bir kaçı görüldüğünde ilacın alımını durdurup, tıbbi yardım için acilen doktorunuza başvurunuz.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 4

cavit 1 yıl önce

nerden ala biliriz

Toplam 1 beğeni

Gülsüm 1 yıl önce

Allah rızası için cevap yazın 10 gündür antrent kullanıyorum 10 gün öncesine kadar sivex arada azeldern kullandım cildim çok hassaslaştı zaten kızarmadan ve yanmadan cildimin hassas olmasından dolayı arada çıkan ağrılı ve siyah noktalarımdan dolayı doktora başvurmuştum doktor bide hap ile birlikte sivex ve nadixa kullanmam gerektiğini söyledi 10 gün kullandım doktora güvendiğim için mi onun sözünü denemek istedim ama şimdiden izlerim kaldı geçermi bide içim içime sığmıyor kafa gidik ne yapayım lekelerin kalıcı olma olasılığı bile beni bitirdi tedaviye devammı yıksa bırakayımmı

Toplam 1 beğeni

Aynur 1 yıl önce

selam. haftada 1 ilaci icersem sorun olurmu?

Esra 1 yıl önce

İlk kullandımdan 1saat sonra baş ağrısı şikayetim oldu sabah uyandığımda ise yüzümün bir tarafı şişmiş durumda yan etkisi oluştumu diye merak ettim

Toplam 1 beğeni