Güneş kremi kansere mi neden oluyor? Uzmanlar uyarıyor, aman dikkat!

Sosyal medyadaki bazı influencer'lar ve ünlüler kansere neden olduğunu iddia ederek güneş kremi kullanılmaması yönünde paylaşımlar yapıyor. Uzmanlardan bu iddiaları çürüten ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir açıklama geldi.

Yazın en büyük sorunlardan biri de güneş yanıklarının oluşması. Yaz aylarında güneşin UV ışınları daha yoğun olduğu için ciltte yanıklar meydana gelebiliyor. Güneş kreminin önemi de burada ortaya çıkıyor. Güneş kremini yalnızca sıcak günlerde değil de düzenli bir şekilde kullandığınızda etkisini çok daha iyi bir şekilde görebilirsiniz. Ancak maalesef, güneş kremi sürerken yapılan bazı hatalar, beklenen koruma seviyesini azaltabilir ve hatta kanser riskini artırabileceği konusunda sosyal paylaşım sitelerinde bazı iddialar dolaşıyor. 

GÜNEŞ KREMİ KANSERE NEDEN OLUR MU?

GÜNEŞ KREMİ KANSERE NEDEN OLUR MU?

X(Twitter) paylaşım sitesinde hızla yayılan ve bir milyondan fazla izlenen 15 saniyelik bir videoda "Güneş kremi kullanıyor musunuz?" sorusunu cevaplayan kadın "Hayır. Güneşin kansere neden olduğuna dair bir kanıt yok" diyor. Video, son zamanlarda bazı fenomenler arasında yayılan güneş kremi karşıtı hareketin bir yansımasıydı. Bu kişilerin iddiaları, güneş kreminin kendisinin kansere yol açtığına dair yanlış inanışlardan, güneş kreminin ilaç şirketlerinin karlarını artırmak ve insanları hasta etmek için kullandığı bir yöntem olduğuna dair komplolara kadar uzanıyor.

Güneş kremlerinin son kullanma tarihi var mıdır? Tarihi geçen güneş kremi cilde zarar verir mi?İLİŞKİLİ HABERGüneş kremlerinin son kullanma tarihi var mıdır? Tarihi geçen güneş kremi cilde zarar verir mi?

GÜNEŞ KREMİ KANSERE NEDEN OLUR MU?

Bir test şirketinin kansere neden olan kimyasallardan benzen kontaminasyonu tespit etmesinin ardından bazı sprey güneş kremlerinin geri çağrılması da bu şüpheciliği körükledi. Bir TikTok kullanıcısı geçen yıl viral bir videoda "Kelimenin tam anlamıyla kanseri cildimize sürüyoruz" dedi. Bazı sağlık influencer'ları güneşin doğal iyileştirici güçlerini öne çıkarıyor. Diğerleri ise takipçilerine ev yapımı güneş kremi yapmalarını ya da güneşten korunmanın insanların ihtiyaç duydukları D vitaminini üretmelerini engellediğini söylüyor. Bazıları ise güneş yanıklarına asıl neden olan şeyin tohum yağları tüketmek olduğunu söylüyor.

En iyi ve en etkili güneş kremleri 2024İLİŞKİLİ HABEREn iyi ve en etkili güneş kremleri 2024

GÜNEŞ KREMİ KANSERE NEDEN OLUR MU?

GÜNEŞ KREMİ KANSERE NEDEN OLUR MU?

Dermatologlar, güneş kremini bilinçli bir şekilde kullanmanın aşırı güneşe maruz kalmaktan çok daha güvenli olduğunu söylediler. Geniş spektrumlu güneş kremi cildi güneş yanığı, cilt kanseri ve yaşlanma belirtilerine neden olabilen ultraviyole radyasyondan korur. ABD ve diğer ülkelerdeki sağlık kuruluşları güneş kreminin cilt kanserini önlemede çok önemli olduğunu belirtiyor.

NOT: Cildi zararlı güneş ışınlarından korumak için güneş kreminin her gün kullanılması önerilirken tüm cildi kaplayacak kadar iki parmak kuralına uygun bir şekilde sürülmesi gerekiyor. Dışarı çıkmadan 15 dakika önce güneş kremi kullanılması ve dışarıda iki saatte bir güneş kremi uygulanması tavsiyeler arasında yer alıyor.

Pişir, yoğur, çırp, tart, karıştır! Thermomix nedir, nasıl kullanılır?

İLİŞKİLİ HABER

Pişir, yoğur, çırp, tart, karıştır! Thermomix nedir, nasıl kullanılır?
En çok tercih edilen 10 bebek şampuanı! Bebeklerin hassas cildine uygun şampuan önerileri

İLİŞKİLİ HABER

En çok tercih edilen 10 bebek şampuanı! Bebeklerin hassas cildine uygun şampuan önerileri

ETİKETLER

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0