Hamilelik haftası nasıl hesaplanır? Negele yöntemi ile hamilelik hesaplaması

Hamilelik dönemiyle ilgili en çok kafa karıştıran konulardan birisi de anne adaylarının hamileliklerinin haftalık/aylık hesaplamalarının nasıl yapmaları gerektiğiyle ilgilidir. Günümüzde çoğu hamile kadının doğru zannettiği ama yanlış olan hesaplamanın dışında olması gereken hesaplamanın yapılışını sizlere aktardık. Peki hamilelik haftası nasıl hesaplanır? Hamilelik haftası Negel yöntemiyle nasıl hesaplanır?

Planlı bir hamilelik düşünen çiftlerde adet dönemi gecikmesi gibi belirtiler sonucunda hamile kalma durumundan şüpheleniliyorsa, deneyebileceğiniz ilk yöntem evde hamilelik testi uygulamak olacaktır. Test sonucu pozitif yani olumlu çıkarsa, kesin olmamakla beraber bebek müjdesine hazır olun demektir! Evde hamilelik testi uygulamanıza rağmen bu güzel haberi birde doktorunuzdan duymak istemeniz gayet normaldir. Doktora gittiğinizde bebek beklediğinizin müjdesini aldıysanız muhtemelen soracağınız ilk soru ''Kaç haftalık hamileyim?'' olacaktır.

Adet döngüsüne göre hamilelik hesaplama yöntemiİLİŞKİLİ HABERAdet döngüsüne göre hamilelik hesaplama yöntemi

hamilelik haftası nasıl hesaplanır

hamilelik haftası nasıl hesaplanır

Hemen hemen birçok anne adayının bu konuda yaygın olarak yanıldığı nokta, hamilelik haftasını hesaplarken eşiyle beraber olduğu ilk günü hamileliğin ilk günü zannetmeleridir. Halbuki hamilelik hesaplama işleminde doktorlar son adet kanamasının başlangıcını yani adetin ilk gününü esas alıyor ve hamileliğin başlangıcını o şekilde kabul ediyor. Nedeni ise döllenme gününün adet döneminden yaklaşık 15 gün sonra gerçekleşmesidir. Yine burada adet kanamasının görüldüğü ilk gün geçerli olur. Doğum zamanınızda büyük ihtimalle son adet tarihinin ilk gününden yaklaşık 40 hafta sonrası olacaktır.

HAMİLELİK HAFTASINI HESAPLAMADA ''NEGELE YÖNTEMİ''

hamilelik haftası hesaplama

hamilelik haftası hesaplama

Hamilelik döneminin bitip doğum zamanının gelmesiyle anne adayının bebeğini kucaklayacağı gün, "Negele yöntemi" ile hesaplanabilir. Bu yöntem son adet tarihinin birinci gününe 7 gün eklenmesiyle 3 ay geriye gidilerek yapılır.

Misal, bir hamile kadının son adet tarihinin ilk gününün 6 Haziran 2015 olduğunu varsayalım. 6 Haziran'a 7 gün eklendiğinde, 13 Haziran 2015 sonucu elde edilir. Hazirandan ayından 3 ay geriye gidildiği zaman Mart ayı sonucuna ulaşılır. 2015'e bir yıl eklendiğinde ise bebeğin tahminen doğum tarihi ortaya çıkar: 

6 Haziran + 7 = 13 Haziran

(6. ay) Haziran - 3 = (Mart)

2015 + 1 = 2016

Doğum tarihi: 13.03.2016

HAMİLELİK HAFTASI/ AYI HESAPLAMA ŞABLONU

hamilelik hesaplama

hamilelik hesaplama

Anne adayının karnındaki bebeğin kaç haftalık/aylık olduğunu gösteren tablo şu şekildedir:

4-5 haftalık hamilelikler, 1. ayını,

8-9 hafta sona erdiğinde 2. ayını,

12-13 hafta sona erdiğinde 3. ayını,

16-17 hafta sona erdiğinde 4. ayını,

20-21 hafta sona erdiğinde 5. ayını,

24-25 hafta sona erdiğinde 6.ayını,

28-29 hafta sona erdiğinde 7.ayını,

32-33 hafta sona erdiğinde 8. ayını,

36. hafta sona erdiğinde 9. ayı bitmiş ve son aya girilmiştir.

40. hafta sona erdiğinde 9 ay 10 gün tamamlanır.

Doğum için suni sancı nasıl verilir? Suni sancı kaçıncı haftada verilir?

İLİŞKİLİ HABER

Doğum için suni sancı nasıl verilir? Suni sancı kaçıncı haftada verilir?

BİR YORUM YAPIN 1

cerenila 4 yıl önce

merhabalar, ben de bu konuyu hiç anlayamadım hatta bu siteye de deneymli annelere danışmak için girdim. https://www.anneysen.com/gebelik-hesaplamasu aracı buldum ama buda son adet tarihi istiyor ancak bu tarihte tabiiki döllenmemis olacagım yine de dogru sonucu alamıcam yani. kafam cok karıştı cok