Doğum için suni sancı nasıl verilir? Suni sancı kaçıncı haftada verilir?

Bazı ülkelerdeki doğum yapacak anne adaylarında 39. hafta civarında suni sancı verilse de Türkiye'de çoğunlukla 42. haftadan sonra tercih edilir. Peki suni sancı korkulduğu kadar var mı? Suni sancı ile doğum nasıl yapılır? İşte cevabı:

Suni sancı, doğum vakti tamamlanmış olmasına rağmen doğmaya niyeti olmayan minikler için anne adayına dışarıdan verilen ilaçlarla doğma eylemini kolaylaştıran tıbbi yöntemdir. Doğum sancılarını başlatmak veya kendiliğinden gelen doğum sancılarını belli bir yere getirecek kadar arttırmak için ilaçlarla yapılan işleme suni sancı denir. Gerek doğum sonrası kanamayı kontrol altına almak gerek de rahmin kasılmasını tetikleyen Oksitosin hormonu, suni sancıda anne adayına aşılanan bir ilaçtır. Normal doğumun gerçekleşmesi için rahim ağzının incelmesi ve yumuşaması gerekir. Hamile bir kadının rahim ağzı 9-10 cm açılmışsa incelme de yüzde yüze yaklaştığında doğum gerçekleşmek üzeredir. Suni sancı tam da bu anda devreye girerek incelme ve açılmayı hızlandırır. Böylelikle bebek doğum kanalından daha kolay bir geçiş sağlar. Suni sancının etkisini gösterebilmesi için rahim ağzının yeterince yumuşak ve açık olması gerekir. Etki derecesi doktorun uygulayacağı Bishop değerlendirmesine göre tespit edilebilir.

  • - Suni sancı en düşük dozda her 15 dakika da bir arttırılarak uygulanır.
  • - Vajinal yolla verilen haplar, kasılmayı tetikleyeceğinden dolayı 4 saatte bir uygulanıyor. 
  • - Kullanılan ilaçlara rağmen kasılmalar görülmezse eve dönüp, 1-2 gün sonra yeniden deneme yapılabilir. 1. ya da 2. suni sancı denemesinden sonra doğum gerçekleşmezse sezaryene yönelinebilir.

Normal doğumdan sonra vajina genişler mi? Doğum sonrası vajina estetiğiİLİŞKİLİ HABERNormal doğumdan sonra vajina genişler mi? Doğum sonrası vajina estetiği

SUNİ SANCI HER DOĞUMDA UYGULANMAZ!

Bebeğin dünyaya gelmesine ramak kalmış ama bebek bir türlü doğum için sinyal vermiyorsa veya bazı risklerden dolayı doktor erken doğum için bebeğin doğmasının daha güvenli olacağını düşünüyorsa suni sancı desteği alınabilir. Anneye ya da bebeğe herhangi bir zararı olduğu bilinmeyen suni sancı uygulamasındaki temel maksat; doğum sürecini hızlandırmaktır.

Anne adayına oksitosin ilacı takviyesi verilerek sağlanan bu yöntem her doğumda kullanılmaz, sadece gerekli durumlarda belli miktarda verilir.

Suni sancı nedir, ne işe yarar? Sancı ve açılma olmadan suni sancı verilir mi? Doğum sancısı...İLİŞKİLİ HABERSuni sancı nedir, ne işe yarar? Sancı ve açılma olmadan suni sancı verilir mi? Doğum sancısı...

DOĞUM İÇİN SUNİ SANCI NASIL VERİLİR?

Başlangıçta düşük seviyeli bir oksitosin hormonlu ilaç serum içine yerleştirilerek sulandırmak amacıyla damara uygulanır. Ardından infüzyon pompası ile düşük damla sayısı ile suni sancı vermeye başlanır ve doğum için etkili sancı elde edilene kadar arttırılır. Suni sancı ile doğum süresi rahim açıklığındaki ölçü gibi bazı etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Örnek vermek gerekecek olursa; hastaneye 6 cm rahim açıklığı ile giden hamilenin ikinci doğumu ise suni sancı uygulandıktan sonraki ilk 1 saat içinde bile doğum yapılabilir. Hastaneye 1-2 cm açıklığı olan ya da hiç açılma görülmeyen hamilede ise suni sancı verilse bile doğum 5-10 saatten fazla sürebilir.  

Kolay doğum için hamilelikte hurmanın faydaları! Hurma doğumu kolaylaştırır mı?İLİŞKİLİ HABERKolay doğum için hamilelikte hurmanın faydaları! Hurma doğumu kolaylaştırır mı?

SUNİ SANCI İLE DOĞUM ZARARLI MI? SUNİ SANCI KİME VERİLMEMELİ?

  • Anne adayı doğum öncesi uterin insizyon içerikli bir operasyon geçirdiyse,
     
  • Plasente previa (Plasentanın rahmi kapatması)
     
  • Bebeğin rahimde yan durması.
     
  • Bebeğin yüksek kilolu olması,
     
  • Bebeğin başının normalinden daha büyük olması, gibi durumlarda suni sancının verilmesi önerilmez.
Hamilelik haftası nasıl hesaplanır? Negele yöntemi ile hamilelik hesaplaması

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelik haftası nasıl hesaplanır? Negele yöntemi ile hamilelik hesaplaması
Pandemide kariyer planlarken nelere dikkat etmeli? 4 adımda kariyer planlaması

İLİŞKİLİ HABER

Pandemide kariyer planlarken nelere dikkat etmeli? 4 adımda kariyer planlaması

BİR YORUM YAPIN 0