Normal doğumdan sonra vajina genişler mi? Doğum sonrası vajina estetiği

Birçok kadın bebeğine kavuşmak için doğumunu dört gözle beklerken doğum sonrasında bedeninde ne gibi değişikliklerin yaşanacağını da merak etmektedir. Bunların en başında ise bebeğin çıktığı yer olan vajinanın daralıp daralmayacağı gelir.

Doğal yöntemlerle yani vajinal yolla dünyaya gelen bir bebeğin sezaryen ya da farklı bir yöntemle dünyaya gelen bebeğe göre birçok yönden avantajı vardır. Tıpkı bebeklerde olduğu gibi anne için de bir çok açıdan olumlu etkileri bulunan vajinal doğum ile ilgili birtakım endişeler de yaşanabilmektedir. Küçük görünen vajinadan kocaman bir bebeğin çıkması her ne kadar imkansızmış gibi görünse de mucize dediğimiz şey aslında burada başlıyor. Peki genişleyen vajina yeniden eski haline dönebilir mi?

İçerisinde bulundurduğu bağ doku ve elastik özelliğinde bebeğin çıkmasına izin verecek kadar esneme kabiliyetine sahiptir. Kalıcı vajinal genişlemenin görülebildiği bu durum özellikle de birden çok normal doğum yapan kadınlarda ya da iri bebek doğuran, vakumlu müdahaleler ile genişleyen vajina ilişkiyi etkileyebilecek kadar etkili olabilmektedir.

DOĞUM SONRASINDA VAJİNA NEDEN GENİŞLER?

doğum sonrası vajina daralması

doğum sonrası vajina daralması

Yaklaşık 9 cm boyutunda olan bir vajinanın uzunluğu  8 ile 10 cm arasında değişebilmektedir. Narin ve hassas bir yapıya sahip olan vajinada ‘ruga’ isminde deri kıvrımlar vardır. Bu rugalar ilişkide ve doğumda vajinal genişlemeyi sağlarlar. İleri yaşta azalan bağ dokusu ve kolajen, hamilelik ve doğumda vajinanın kalıcı genişlemesine neden olur.

Özellikle zor, vakum ya da müdahaleli doğumlarda ciddi manada vajinal genişleme görülür.

Vajinal genişlemesini tetikleyen etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğum
  • Yaş
  • Menopoz
  • Irk
  • Obezite
  • Dokuların ve kasların deformasyonları
  • Sinirlerdeki ve dokulardaki işlev bozuklukları
  • Geçirilmiş pelvik cerrahiler


Doğum gerçekleşip bebek dünyaya geldikten sonra vajinada görülen deformasyonlar cerrahi yöntemler ya da lazer tedavileri ile düzeltilir. Vajina genişlemesi görülen kişide yaş, vajinal genişleme durumu ve şikayetlerinin yoğunluğuna göre tedavi uygulanır.

HAMİLELİK VAJİNANIN GENİŞLEMESİNİ TETİKLER Mİ?

Eskisine nazaran genişleyen vajinada asıl etken hamilelik değil doğumdur. Doğumu gerçekleşmeyip düşük yapan kadının vajinasında genişleme olmaz. Çünkü vajinada genişlemeye sebep olan hamileliğe bağlı rahimin daralması değil ancak bebeğin doğum kanalından geçerken vajinadan geçmesidir. Hamilelik ve düşük, kürtaj, muayene gibi teknikler vajinada daralmaya sebep olmaz.

Bebeklerin kilo alması için ne yedirilmeli? Evde kilo aldıran mama tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerin kilo alması için ne yedirilmeli? Evde kilo aldıran mama tarifleri
Hamilelikte ikili tarama testleri! Hamilelikte tarama testi nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte ikili tarama testleri! Hamilelikte tarama testi nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 0