Hamilelikte ikili tarama testleri! Hamilelikte tarama testi nasıl yapılır?

Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin gelişimi ve sağlığına dair tanının erken koyulması tedavi sürecinin olumlu ilerlemesinde etkilidir. Peki hamilelik döneminde yapılan tarama testleri neler, tarama testi ne işe yarar?

Bebeğini sağlıkla kucağına almak isteyen her kadının hamilelik döneminin belirli dönemlerinde yaptırması gereken bazı testler vardır. Tarama testlerinin (ikili, üçlü, dörtlü test) hamilelik evresinde yapılmasının amacı; hamile kişinin kromozom anomalili bebek doğurma şansının artıp artmamış olmasıdır. Bu nedenle hamilelikte tarama testinin yapılmadan önce güvenilirliğinden emin olmak gerekir. Hamilelikte uygulanması düşünülen tarama testlerinin bebekte meydana getirebileceği yapısal anomali ihtimalleri (sakatlıkları) göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle gereksiz yere yapılan tarama testleri yerine mümkünse tek tarama testi ve takiben ilerleyen haftada detaylı ultrason kontrolleri yapılmalıdır. Tarama testinin sonucunda herhangi bir risk görüldüğü zaman doktor tarafından müdahale gerektiren konular ailelerle konuşulur. Peki hamilelikte yapılması gereken tarama testleri neler? İşte tarama testlerinin isimleri ve yapılış zamanları:

HAMİLELİKTE YAPILMASI GEREKEN TARAMA TESTLERİ

Hamilelikte ilk olarak yapılması gereken test, beta hCG olarak geçen kanda hamilelik testidir. Bu test sayesinde hamileliğin kesin olarak var olup olmadığı öğrenilir.

Kanda gebelik testi nasıl yapılır?

Kanda gebelik testi nasıl yapılır?

İKİLİ TARAMA TESTİ:

Hamileliğin 11-14. ay  dönemlerinde yapılan ikili arama testinde, hamilenin kanında PAPP-A ve f B-HCG faktörlerinin toplumdaki düzeyine bakılarak rapor edilir. Test sonucunun 1/250'den az olması riskli bir durumdur. 

İLK ÜÇ AY TARAMA TESTİ (FTS-FİRST TRİMESTER SCREENİNG):

Bebeğin ultrason kontrolünde ayrıntılı olarak incelemesinin yapıldığı testlerdir. 11 – 14. haftalarda NT (ense saydamlığı) ölçümü, bebeğin burun kemiği yapısına, beynine, omurgasına, kolları ve bacaklarına, midesine, böbreklerine, idrar kesesine, plasentasına, göbek kordonuna bakılır.

Hamilelikte tarama testleri

Hamilelikte tarama testleri

ÜÇLÜ TARAMA TESTİ

Hamilelikte yapılan tarama testleri arasında en yaygın bilinen ve yapılan testtir. Hamileliğin 15. haftasından 19. haftasına kadar yapılırken en ideali 16 - 17. hafta aralığıdır. Test sonucu riskli çıkarsa amniyosentez tavsiye edilir.

DÖRTLÜ TARAMA TESTLERİ

Kombine ikili test haftasını geçirenler bu testi yaptırabilirler. Yapılış zamanı 16-18. hafta aralığıdır.

ENTEGRE TARAMA TESTLERİ

Hamilelikte yapılan entegre testi 16-20. hafta aralığında dörtlü tarama testi ile beraber yapılır.

Ahşap bahçe mobilyalarının bakımı nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Ahşap bahçe mobilyalarının bakımı nasıl yapılır?
Normal doğumdan sonra vajina genişler mi? Doğum sonrası vajina estetiği

İLİŞKİLİ HABER

Normal doğumdan sonra vajina genişler mi? Doğum sonrası vajina estetiği

BİR YORUM YAPIN 0