Epizyotomi nedir? Sezaryen dikiş açılması nasıl anlaşılır? Normal doğum sonrası dikiş bakımı

Normal doğum ile bebeğini dünyaya getirmek isteyene ya da doğum dikişleri hakkında yeterli bilgisi olmayan kimseleri aydınlatacak rehber bilgileri haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz. Doğum sonrası dikiş atması, bakımı ve hakkında merak edilenleri bir araya derledik. Peki normal doğumda uygulanan Epizyotomi, nedir? Epizyotomi nasıl yapılır? Doğum dikişleri bakımı nasıl yapılmalı? Sezaryen dikişleri patlar mı? Doğum dikişleri ne zaman iyileşir? İşte normal doğum dikişleri...

Hem anne adayı hem de bebek için en sağlıklı doğum yöntemi olan normal doğum, halk arasında kaygı verici bir durummuş gibi algılansa da aslında şaşırtıcı birçok faydası vardır. Bebeğini en sağlıklı şekilde dünyaya getirmek istediği için kendini normal doğuma ikna eden anne adayları, olumsuz söylentilere hiçbir zaman kulak asmayıp kendini olabildiğince motive etmelidir. Anne ve bebek sağlığı için tehlikeli bir durum yoksa başvurulması gereken ilk doğum yöntemi olan normal doğum sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Doğum uzmanları anne adayını doğumhaneye aldığı zaman bebeğin daha kolay çıkması ve perine bölgesinin yırtılmaması için kesi işlemi (Epizyotomi) uygular. Doğum dikişleri şeklinde de tanımlayabileceğimiz Epizyotomi işleminin nasıl yapıldığını ve hakkında merak edilen tüm bilgileri sizler için ele aldık... Normal doğumda dikiş atılır mı? Sezaryen doğum sonrası dikiş açılması nasıl anlaşılır? Sezaryen dikiş izi kalıcı mıdır, nasıl geçer? Sezaryen iç dikişler ne zaman iyileşir? Sezaryen doğum dikişleri ve bakımı...

NORMAL DOĞUMUN MUCİZELERİ NELER? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

NORMAL DOĞUM DİKİŞLERİ NE ZAMAN DÜŞER?

Normal doğum dikişleri ne zaman düşer

Normal doğum dikişleri ne zaman düşer

Doğum sırasında doktor normal bir dikiş attıysa bunun düşmesi 1 ayı bulabilirken bazılarında daha uzun zamanı bulabilir. Eğer Epizyotomi (eriyen dikiş) atılırsa dikiş düşmeyecek kendiliğinden eriyecektir. 

DİKİŞ AÇILMASININ BELİRTİLERİ NELER? DOĞUM DİKİŞİ PATLAR MI?

Nadir rastlanan bir durum olan dikiş açılmasında annenin hijyenik olarak aldığı önlemler ve dikiş tekniğinin önemi büyüktür. Dikişler patladığı zaman o bölgeye pansuman yapılır ve kendiliğinden kapanması beklenir. Aradaki açıklık az da olsa yeniden dikiş atma işlemi gerekebilir.Cilt kesisi yapılan kısımda yara kenarları bitişik durmuyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini belli ediyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman dikişlerde açılma olduğu anlaşılabilir.

AĞRISIZ DOĞUM (EPİDURAL) NEDİR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

EPİZYOTOMİ (DOĞUM DİKİŞİ) NEDİR, NASIL YAPILIR?

Doğumu en risksiz ve kolay şekilde gerçekleştirmek için vajinal açıklığın genişletilmesiyle uygulanan Epizyotomi, bebeğin başını ve kalçasını çıkartırken annenin perine tarafındaki gerilmeyi önleyerek yırtılmasının önüne geçmede etkilidir.

Normal doğum korkusu

Normal doğum korkusu

Genellikle ilk doğum yönteminde tercih edilen ve doğumun çok kolay geçmesini sağlayan Epizyotomiye bir sonraki doğumda ihtiyaç duyulmayabilir.

DOĞUM DİKİŞLERİ NE ZAMAN İYİLEŞİR?

Cilt derisine yapılan dikiş dikme yöntemin sağlıklı olmasıyla birlikte kuvvetlice yapışması ve tamamen kapanması ortalama 7 günde gerçekleşir. Bu süre zarfında dikiş yaralarının açılmaması yani dikişlerin patlamaması gerekir. Ameliyattan 3- 4 gün sonra banyo yapmaya başlanılmasında sakınca yoktur.

EN İDEAL DOĞUM POZİSYONU İÇİN TIKLAYIN

EPİZYOTOMİ ZOR BİR İŞLEM Mİ? CAN ACITIR MI?

Epizyotomi nedir, nasıl yapılır

Epizyotomi nedir, nasıl yapılır

Vajinadan rektuma kadar düz, ortadan ya da yandan açılan yarık ile gerçekleşen Epizyotomi, alınması şart olmayan emilebilir dikişlerle ayrı ayrı kapatılarak uygulanır. Epizyotomi sonrasında en sık karşılaşılan durum yaşanan ağrılar ve bunları dindirmektir.

Epizyotomi uygulanan bölgeye buz koymak ya da spreyli anestezik ilaçlar yararlı olabiliyor. Genital bölgenin Epizyotomi uygulanan yerinde kan toplandığını görürseniz bunun nedeni kan birikiminden kaynaklanmasıdır.

Tedavisi ise doğum kesisinin yeniden açılıp damarın tespitiyle dikilip kapatılması ile olur.

AYAKTA DOĞUM NASIL YAPILIR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

DİKİŞLER NE ZAMAN İYİLEŞİR, BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Doğum sonrası dikiş bakımı nasıl yapılmalı?

Doğum sonrası dikiş bakımı nasıl yapılmalı?

Hastaneden eve taburcu olmadan önce dikişlerin güzelce kontrol edilmesi ve pansumanı gerekmektedir. Hastane işleri bittiği zaman eve geçiş yapan anneler kendi rutin bakımına devam edebilir. Bu rutin bakımları arasında yer alması gereken Epizyotomi bölgesi için dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekildedir:

- Epizyotomi bölgesi kuru ve temiz olmalıdır.

- Doktorun önerdiği antibiyotik ya da ağrı kesici varsa aksatılmadan kullanılmalıdır.

- Hijyenik pedleri en az 4 saatte bir değiştirmekte fayda var.

- Uzun süre oturmamalı ya da ayakta durulmamalıdır.

- Kabızlık riskine karşı bol meyve ve sebze tüketilerek sık sık su içilmelidir.

- Ağrıları dindirmek için gün içerisinde 2-3 defa ılık su dolu leğende oturulabilir.

TIKLA OKU: A'DAN Z'YE SEZARYEN DOĞUM REHBERİ

normal doğum dikiş bakımı

normal doğum dikiş bakımı

- Doktor kesin bir ifade ile buz kullanılması gerektiğini önermediyse buz torbası gibi soğuk uygulamalar çok sık yapılmamalıdır.

- İlk 6 haftada cinsel ilişkide bulunulmaması gerekir. Ancak yinede en doğru cevap için doktora sorulmalıdır.

Yaklaşık 7-10 gün arasında dikişler kendi kendine eriyeceği için dikişleri yeniden alma operasyonu gerçekleşmez. Dikişlerden dolayı hissedilen ağrı ve rahatsızlık, günden güne azalacak ve haftanın bitimine doğru yok olacaktır.

SEZARYEN DOĞUM DİKİŞLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Cerrahi bir işlem gerektirerek ameliyat şeklinde gerçekleştirilen sezaryen doğum yönteminde iyileşme süreci, karın ameliyatlarında olduğu gibi bazı belirtilerle kendini göstermeye devam edebilir. Dikiş yerinde ve kasık hizasında ağrılar görülebilir, oturup kalkma ya da öksürme ve hapşırma durumlarında dikiş yerlerinde sızlama görülebilir.

Ameliyat sırasında uygulanan cilt kesisi yani dikiş atma işleminde aşağıdaki yöntemler uygulanabilir: 

Estetik dikiş: Kendiliğinden eriyen dikiş materyalleri kullanılır. Devamlı olarak atılan bu dikişin dışarıdan görünmemesi ve çok az iz bırakması esas alınır.

Tel zımbayla dikiş yöntemi: Tel zımba gibi tek tek ilmek gibi atılan bu dikiş yöntemi yara kenarlarının birleştirilmesi ile uygulanır. Ameliyattan 7 gün sonra ağrısız ve acısız şekilde teller alınır.

İplikle dikiş yöntemi: Kendiliğinden erimeyen türde olan dikiş atmada  ameliyattan 1 hafta sonra kadar sürede tek tek alma işlemi yapılır.

Bant yöntemi: Dikiş yaralarının karşı karşıya getirilip bantlanması ile yapılan pratik yöntemdir.

ÜST ÜSTE SEZARYEN YAPILACAKSA BU SÜRE NE KADAR ARALIKTA OLMALI?

sezaryen dikiş patlaması

sezaryen dikiş patlaması

TIKLA OKU: EVDE PRATİK DOĞUM ÇANTASI HAZIRLAMA

Bebek sahibi olmak isteyen ve uzun süre geçmeden doğum düşünen çiftlerde yineleyen sezaryen cerrahi anlamda riskleri de peşinden getirmektedir. Sezaryen sonrası vajinal doğum düşünülebildiği gibi üst üste sezaryen yapmak isteyenlerde olabilir. Burada bakılacak asıl şey, rahim dikişlerinin iyileşme süresidir. Doğum vakitleri 12 aydan kısa olmamalı, en ideali ise 2 sene bekledikten sonra doğumun yapılmasıdır.

BİR YORUM YAPIN 0