Erken menopoz belirtileri! Menopoz nedir? Menopoz geciktirmek için...

Her kadının korkulu rüyası olan menopoz dönemindeki bazı şikayetler, alınabilecek önlemlerle hafifletilebilir. Menopoz dönemine giren kadınlarda yaşanacak sorunların çözümü basit iken bu döneme daha geç girmek için yöntemler uygulayabilirsiniz. Peki menopoza girmenin yaşı kaçtır? Menopozda ateş basması için doğal çözümler ve menopoz semptomlarını azaltan şifalı bitkiler...

Ay başında görülen adet kanamalarının belirli bir dönemden sonra sona ermesiyle başlayan yepyeni bir süreç, kadınlarda yaşlanmanın doğal bir parçası olarak tanımlanan menopoz olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık problemi olmayan her kadını, eninde sonunda yakalayacak olan menopoz döneminde yumurtlamanın bitmesi yani adet kanamalarının durması menopozun en kesin işaretidir. Hormon seviyelerindeki düzensizliğe bağlı görülen ateş basması, çarpıntı, terleme, ruhsal sıkıntılar, uykusuzluk ve kemik erimesi gibi belirtiler menopozlu kadınlarda görülen birtakım işaretlerdir.

Menopoza ne zaman girilir ve menopoz yaşı kaçtır?İLİŞKİLİ HABERMenopoza ne zaman girilir ve menopoz yaşı kaçtır?

(Op. Dr. Nazlı Oral Korkmaz'dan menopoz dönemine dair dikkat çeken açıklamalar)

MENOPOZ NEDİR? MENOPOZ DÖNEMİNDE NE OLUR?

Menopoz dönemi

Menopoz dönemi

Menopoza geçiş evresi olarak adlandırılan 'Perimenopoz', menopozdan sonraki dönem 'Postmenopoz' ise menopoza giren kadının sonrasında yaşayacağı süreçtir. 45 yaşında önce girilen menopoz erken dönem menopozu olarak nitelendirilirken, ülkemizde menopoza giren kadınların yaşı genelde 50-52 yaş aralığıdır. Menopoza girerken regl düzensizlikleri, normalden daha farklı kanamalar, ateş basması ve ruhsal sıkıntılara daha sık rastlanır. Menopoza girdikten sonra daha çok ateş basması ile terleme, stres, depresyon gibi şikayetlerle daha çok karşılaşılır.

MENOPOZDA ATEŞ BASMASINA NE İYİ GELİR? 

Menopoz döneminde ateş basması nedenleri

Menopoz döneminde ateş basması nedenleri

Menopoz döneminde kadınların en çok rahatsızlık duyduğu durumlardan birisi de ateş basmasıdır. Her kadının menopoz döneminde kesin olarak yaşadığı bir durum olan ateş basmasını tamamen engellemek hiçbir zaman mümkün değil iken alınabilecek bazı önlemlerle ateş basması problemi daha az hissedilebilir.

Ateş basmasını önlemek için...

- Dışarı çıkmadan önce kalın kıyafetler giymek yerine ince olmak kaydı ile 3-4 kat kıyafeti üst üste giyin. Ateş basması görüldüğünde en az 1 kıyafet olacak gibi giysileri teker teker çıkartabilirsiniz.

- Yanınızda muhakkak soğuk su bulundurun. Ateş basınca soğuk su tüketin ya da vücudunuzun üzerinde tutarak sıcaklanmayı hafifletin.

- Pamuklu kıyafetleri giyip ciltteki nemin emilmesini sağlayın.

- Günlük E vitamini takviyesine özen gösterin.

ERKEN MENOPOZ NEDİR? ERKEN MENOPOZ BELİRTİLERİ

Erken menopoz dönemi belirtileri

Erken menopoz dönemi belirtileri

Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre her 100 kadından 3'ünü erken dönemde bulan menopoz evresi, neredeyse tüm kadının başına gelmesini en son istediği bir durumdur. Kadından kadına farklılık gösteren menopoz yaşını belirleyen en temel unsur, menopoza girecek olan kadının annesinin ya da birincil derecedeki yakın akrabaların menopoza girdiği yaştır.

Hipotirodi rahatsızlığın görülmesi ya da kanser oluşma riski erken dönemde menopoza girme faktörünü beraberinde getirebilir.

45 yaşından önce görülen menopoz, erken menopoz olarak tanımlanır. Nedensiz gerçekleşen bazı durumlar, otoimmün rahatsızlıklar, radyoterapi, kemoterapi, enfeksiyon, düşük gibi sıkıntılar oluşabilir. 

ERKEN MENOPOZA NEDEN GİRİLİR? ERKEN MENOPOZ SEBEPLERİ...

Menopoz döneminde yaşanan en önemli sorun bu dönemde kadınların adet düzenlerinin bozulması ve yumurta kalitelerinin düşmesidir. Bu durumda doğurganlık özelliklerini yitirmeye başlarlar. Bu gibi bir durum 40 yaşından küçük kadınlarda gerek psikolojik gerekse biyolojik sorunlara neden olur.Uzmanlara göre özellikle ailesinde erken menopoz öyküsü olan kişiler mutlaka bir doktora görünerek yumurtalık sayılarına baktırmaları gerekmektedir.

Otoimmun hastalıklar:

Bu hastalıklarda bağışıklık sisteminin henüz açıklanamayan sebeplerle kendi organlarını yabancı doku gibi algılaması ve bu organlara saldırmasıdır. Yabancı şekilde algılanan bu dokular eğer yumurtalıklarsa bu durum erken menopoza girilmesine neden oluyor.

Cerrahi müdahale ile yumurtalıkların alınması:

Çeşitli hastalıklardan dolayı genç kadının rahminin ya da yumurtalıklarının alınması bir erken menopoz sebebidir. 

Kemoterapi radyoterapi gibi kanser tedavilerinin görülmesi:

Kemoterapi ya da radyoterapi kadınlarda erken menopoza sebep olan durumlardır. 

erken menopoz sebepleri

erken menopoz sebepleri

Genetik yatkınlık:

Erken menopoz görülen kişilerin genellikle ailesinde buna benzer bir hikaye olup olmadığına bakılır. Ailede erken menopoz söz konusuysa soya çekim sebebi ile birinci derece akrabalarda da bu erken menopoz gözlenebilir. 

Kötü yaşam koşulları ve sigara kullanımı:

Kötü yaşam koşulları beslenme düzenine dikkat edilmemesi gibi sebeplerde erken menopoza neden olan sebepler arasında sayılmaktadır. 

Aşırı zayıflık ya da obezite:

Aşırı zayıflık ve obezitede kadınlarsa erken menopoza sebep olur.

ERKEN MENOPOZU TETİKLEYECEK 3 YANLIŞ DAVRANIŞ:

1- SİGARA KULLANMAK: Sigara kullanan kadınların sigara içmeyenlere göre daha erken menopoza girdiği görülmüştür.

2- YANLIŞ BESLENMEK: Aşırı zayıf kiloya sahip olma durumu ile birden zayıflamak adetten kesilme nedenidir.

3- STRESTEN UZAK DURMAMAK: Gündelik yaşantı içerisinde strese oldukça fazla yer vermek erken menopozu tetikleyen bir etkendir.

 Adet geciktirici hap hamileliği önler mi? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı?

İLİŞKİLİ HABER

Adet geciktirici hap hamileliği önler mi? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı?

BİR YORUM YAPIN 0