Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır? Çatı darlığı belirtileri neler, doğumu etkiler mi?

Hamileliğin 37. haftasından sonra jinekologlar tarafından yapılan çatı muayenesi, pek çok hamilenin korkulu rüyası olsa da elle yapılan muayene, doğum şekli ile ilgili birçok bilgiyi öğrenme kolaylığı sağlar. Peki eğer çatı darlığı varsa normal doğum yapılır mı ya da çatı muayenesi acıtır mı? Çatının darlığı nasıl anlaşılır, çatı darlığı belirtileri! Hamilelikte çatı muayenesi nasıl ve ne zaman yapılır?

Hamilelik döneminin 37. haftasından sonra yapılan çatı muayenesi, biraz farklı yöntemlerle uygulandığı için pek çok anne adayında endişe ve kaygı veren bir durumdur. Her ne kadar kaygı verici bir durummuş gibi algılansa da aslında çok önemli bir kontrol olan çatı muayenesi, normal doğum yapmak isteyenler için bilgilenme açısından oldukça faydalıdır. Çatı (pelvis) kemiklerinin doğuma uygun olup olmadığını anlamanın en güzel yolu olan bu çatı muayenesi sonucunda anne adayının hangi doğum şeklini daha rahat yapabileceği ortaya çıkmaktadır. Normal doğum korkusu sebebiyle direkt olarak sezaryen düşünen anne adaylarının çatı muayenesi olması şart değildir. Muayene sonucunda çatının dar olduğunun görülmesi hiçbir anne adayında herhangi bir doğuramama gibi duruma yol açmaz iken normal doğum yerine sezaryenin tercih edilmesi gözlemlenebilir. Çevresel etkenlerden dolayı ortaya çıkabilecek olan çatı muayenesi korkusu, daha çok anne adaylarının yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Jinekolojik muayene masasında uygun pozisyon alınarak yapılan hamilelikte çatı muayenesi ile ilgili bilinmesi gerekenler..

TIKLA OKU: DOĞUMUN KOLAY GEÇMESİ İÇİN MANEVİ REÇETELER

ÇATI MUAYENESİ NEDİR? ÇATI MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır?

Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır?

Hamileliğin son trimesterındaki 37. haftadan sonra jinekolojik olarak vajinal yolla yapılan çatı muayenesi bebeğin o anki durumu ve doğum şekli hakkında bilgi vermeyi sağlayacaktır. Doğum esnasında karşılaşılabilecek bazı sorunları önceden fark etmeye ve ona yönelik önlemler alınabilmesi için önemli olan çatı muayenesinde, doktor iki parmağıyla çatı kemiklerinin durumunu tespit eder. Çatı muayenesi esnasında alt tarafın komple çıkartılması gerekir. Doktor eline eldiven geçirerek vajinanın iç kısmını ve rahim ağzını kontrol eder. Muayenede spekulum aleti kullanılarak vajina genişletilir. Doktor bu esnada içerisini inceler.

Çatıdaki darlık ve genişliğe bakarak normal doğumun yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgilendirilen anne adaylarının bu esnada kendilerini rahat hissetmesi önemlidir.

Hamilelikte çatı muayenesi

Hamilelikte çatı muayenesi

Çatı muayenesi uygulanırken rahmin ağız kısmı açık olmayacağı için bebeğin başına ya da diğer organlarına karşı temasta bulunulamaz. Eğer doktor çatının normal doğum için fazla dar olduğunu söylerse hiç deneme bile yapılmadan sezaryen gerekir. Yinede doğum şekli için en kesin bilginin doğum sırasında gerçekleşeceği unutulmamalıdır. Çünkü doğumda rahim ağzı açık olacak ve bebeğin durumu daha iyi değerlendirilebilecektir.

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE RAHİM DUVARI KALINLIĞI NE KADAR OLMALI?

HAMİLELİKTE ÇATI MUAYENESİ NEDEN YAPILIR?

Hak arasında 'Alttan muayene' olarak da nitelendirilen çatı muayenesinde bebeğin içinden geçeceği pelvik kemiklerinin doğuma hazır olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılır. Vajinada yapılan bu çatı muayenesi anne adayının hangi yöntemle doğum yapabileceğini, bebeğin doğum kanalında olup olmadığını, hangi pozisyonda bebeğin durduğu, rahim ağzında sancıyla beraber açılma olup olmadığını belirleme ve herhangi bir enfeksiyon durumunun olup olmadığını tespit etmede önemlidir.

ÇATI MUAYENESİ ACITIR MI? HAMİLELİKTE ÇATI MUAYENESİ ŞART MI?

Hamilelikte çatı muayenesi

Hamilelikte çatı muayenesi

Hamilelik döneminde en çok korkulan muayenelerden biri olan alttan yani çatı muayenesi ağrılı geçmez. Son haftalarda vajina esnek olacağı için hamile olmayanlara göre çok daha rahat vajinaya bakılıp kontrol edilebilir. Çoğu zaman hiç olmayan ancak kimi zamanda hafif lekelenme ya da kanamalarla kendini gösteren çatı muayenesinin ne anne adayına ne de bebeğe hiçbir zararı yoktur.

TIKLA OKU:HAMİLELİKTE KASIK AĞRISI NASIL GEÇER?

HAMİLELİKTE ÇATI MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Gerekmediği sürece birinci ve üçüncü trimesterda yapılan çatı muayenesinin ilk aylarda yapılmasının nedeni; rahim ağzının bebeği tutması için yeterince kapalı olup olmamasına bakmaktan kaynaklanır. Yapılan bazı testler sonucunda problem görülmezse, hamileliğin 37. haftasına kadar bir daha çatı muayenesi yapılmaz.

37. hafta geçtikten sonra rahimdeki açılmayı kontrol etmek ve doğum şeklini belirlemek için yapılan çatı muayenesi bazı hamileliklerde zorunlu hale gelebilir. Onlar şunlardır:

Erken doğumu tetikleyen riskler varsa,
Hamilelikte lekelenme görülmüşse,
Genital herpes gibi vajinal enfeksiyonlar varsa,
Pelvik bölgede açılma varsa çatı muayenesi tekrarlanabilir.

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE KAHVERENGİ LEKE NEDEN OLUR?

ÇATININ DAR OLMASI NE DEMEK? ÇATININ DARLIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Doğum esnasında pelvik kemiklerinin arasından geçecek olan bebeğin 4 kilonun üzerinde olması çatı darlığı muayenesini kritikleştirecektir. Bebeğin dış dünyaya çok kolay bir şekilde çıkması için 3 ana unsur önemlidir. Rahmin itici kuvveti, pelvis ve bebek bu üç unsuru kapsar. 

Alttan yapılan müdahalede çatının dar olduğu tespit edilmişse ve bebeğin ilerlemesinin zorlaşacağı belirlenmişse bebek sezaryen ile dünyaya gelir. Çocukluk evresindeyken geçirilen Raşitizm rahatsızlığı ya da kemikleri etkileyecek herhangi bir kaza veya hastalık çatının darlığı konusunda etkili olabilir.

ÇATISI DAR OLANLAR NORMAL DOĞUM YAPABİLİR Mİ?

Çatısı yani pelvisleri dar olan hamileler için önerilen doğum yöntemi sezaryen olsa da bazı anne adayları normal doğum için ısrarcı olabiliyor. Bu gibi durumlarda zorlu ve riskli ihtimaller düşünülmelidir ve en sağlıklı doğum şekli hangisiyse o tercih edilmelidir.

hamilelikte çatı muayenesi

hamilelikte çatı muayenesi

ÇATI MUAYENESİ HANGİ HAMİLELERDE YAPILMAZ?

Normal doğum yapmayacak hamilelerin ya da ikiz gibi çoğul hamilelikler sonucunda anne adaylarının çatı muayenesi yaptırması gerekmemektedir.

ÇATI MUAYENESİ DOĞUMU TETİKLER Mİ

Anne adayı ve bebeğin sağlığı için herhangi bir zararı olmayan çatı muayenesinde erken doğum riski bulunur, bu nedenle 37. haftadan önce alttan muayenenin yapılması önerilmez.

BİR YORUM YAPIN 0