Hamilelikte uykusuzluk neden olur? Hamilelikte görülen uyku sorunları

Başta hormonlar olmak üzere hamilelikte uyku bozukluğuna neden olan etkenler, anne adaylarının gününü olumsuz geçirmelerine sebep olabilir. Hamilelik döneminde görülen uyku problemlerine karşılık uzmanlar bazı altın tavsiyelerde bulundu. Hamilelikte görülen uyku problemleri....

Hamilelik dönemi boyunca neredeyse tüm anne adaylarında görülen uyku problemleri özellikle de ilk aylarda kendini göstermektedir. Hamileliğin ilk günlerinden itibaren yavaş yavaş görülmeye başlanan bacak krampları, mide bulantısı ve yanma ve ruhsal farklılıklar gibi durumlar anne adaylarının uyku düzenini etkileyen birincil etkenlerdir. İnsan bedeninin en çok ihtiyaç duyduğu temel gereksinimlerden biri olan uyku ruhun yenilendiği ve dinlendiği pek değerli bir yaşam döngüsüdür. Hayatın her aşamasında çok önemli bir yeri olan uyku düzeni ve kalitesi hem hamile kadın için hem de bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Hamilelik döneminde anne adayının yaşadığı uykusuzluk ileri dereceye ulaşmışsa bebek ve anne adayı bu durumdan olumsuz etkilenebilir. İlk trimesterda yani ilk üç ayda bebeğin salgıladığı hormonların sakinleştirici etkisinden dolayı vücuda uyku hali olarak dönüş yapan hormonlar kimi anne adaylarının iş verimini düşürebiliyor iken kimine gözle görülür pek bir etki sağlamaz. Asıl uyku sorunları, bebeğin gelişip büyüdüğü ve anneyi fiziksel olarak zorlamaya başladığı 25. haftadan sonra kendini gösterir. 

TIKLA OKU: HAMİLELİKTENASIL OTURULMALI VE YATILMALI?

HAMİLELİKTE UYKU DÜZENİ NEDEN BOZULUR? HAMİLELİKTE UYKUSUZLUK NEDENLERİ NELER?

hamilelikte uykusuzluk nedenleri

hamilelikte uykusuzluk nedenleri

Hamile kalmadan önceye göre daha sık uyku haline rastlanıldığı hamileliğin ilk üç ayında hormonal farklılıklardan dolayı gece boyu uykusuzluk görülebilir. Rahmin genişlemesiyle beraber idrar torbasına baskı oluşur ve devamlı tuvalete çıkma durumu görülür. Bu da gece sık sık tuvalete çıkma isteğine dolayısıyla da uyku bölünmesine yol açar. Hamileliğin ilerleyen dönemlerine doğru bebek anne karnında daha fazla büyüyeceği için uyku şeklini bulmada güçlük yaşanabilir.

Hamilelikte görülen uyku sorunları arasında en yaygın neden her ne kadar artan hormon seviyeleri olsa da şu etkenlerde uykusuzluğu tetikleyebilir:

-Sık idrara çıkma,
-Mide-bağırsak problemlerin artması,
-Gece uykudan bölen bacak krampları,
-Akciğer kapasitesinin azalması ve nefes darlığı,
-Sırt ve kasık ağrılarının artması,
-Artmış nabız ve kan basıncındaki değişiklikler,
-Sıcak havaların görülmesi ve iklim farklılıkları.

Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, geceleyin 6 saatten daha az uyuyan hamilelerin doğumlarının daha uzun sürede ve güç geçtiği, sezaryen yönteminin diğerlerine göre 4.5 kat daha sık tercih edildiği gösterir.

HAMİLELİKTE UYKUSUZLUĞA NE İYİ GELİR?

Hamilelikte uyku pozisyonu

Hamilelikte uyku pozisyonu

Hamilelik döneminde vücudunuzun geçirdiği hormonal ve psikolojik değişiklikler doğal  olarak uyku düzende de değişikliklere neden olur. Hamilelik döneminde uykusuzluk çeken anne adaylarında uykusuzluğa iyi gelen öneriler şu şekildedir:

1- Anne adaylarının rahat bir uyku çekmeleri için sola doğru yatmaları ve bacaklarını karınlarına doğru çekmeleri gerekir.

2- Sırt üstü pozisyonda yatmaları uygun değildir.

3- Gece uyumadan önce çay, kahve gibi içecekler içilmemelidir.

4- Yatağa yatmadan önce tuvalete gidilmeli böylelikle uyku esnasında gelen tuvalet ihtiyacınız uykunuzu bölmeyecektir.

5- Yatak odası sık sık havalandırılmalı ve odanın oksijenin bol olması sağlanmalıdır.

6- Bacak arasına, sırta ve karnın alt bölgesine destek amaçlı yastık kullanılmalıdır.

YAZ DÖNEMİ HAMİLELER UYURKEN NELERE DİKKAT ETMELİ? HAMİLELİKTE GÖRÜLEN UYKU PROBLEMLERİ:

Hamilelikte uykusuzluk neden olur

Hamilelikte uykusuzluk neden olur

Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, anne adaylarının sıcak havalarda rahat uyuması için bazı tavsiyeler verdi. İşte hamilelerin dikkat etmesi gerekenler...

Kola, kahve ve çay gibi içecekleri tüketmeme,

Gündüz vakitlerinde vücudunuza bol miktarda sıvı tüketme,

Mide bulantılarının yaşanmaması için yatmadan kraker yeme,

Her gün düzenli olarak egzersiz yapma,

Uyumadan önce ılık bir duş alma ya da serinletici lezzetlerden olan dondurma, ferahlayıp daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir.

Hamilelikte alerji belirtileri ve tedavisi! Gebelik alerjisi neden olur, nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte alerji belirtileri ve tedavisi! Gebelik alerjisi neden olur, nasıl geçer?

BİR YORUM YAPIN 0