Hamilelikte alerji belirtileri ve tedavisi! Gebelik alerjisi neden olur, nasıl geçer?

Hamilelik döneminde yaygın görülen sağlık problemlerinden biri olan astım ve alerjik rinit, zorlu bir hamilelik döneminin ele başıdır. Sürekli hapşırma hali ile yaşam kalitesini olumsuz etkileyen alerjik rinitten korunmak için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Hamilelikte alerji belirtileri ve tedavisi! Hamileler alerji ilaçlarını kullanabilir mi? Hamilelikte alerji nedenleri:

Gündelik hayatımız içerisinde vücudumuzu koruyup kollayan bağışıklık sistemi, bazı kişilerde zararlı olmadığı halde bazı birtakım maddelere karşı aşırı hassasiyet gösterir. Bu reaksiyonlara aşırı duyarlılık, alerji olarak tanımlanabilir. Hamilelik döneminde en sık görülen alerji çeşidi hamilelik öncesinde ortaya çıkan astım ve alerjik rinittir. Bu iki durum hamilelik dönemi boyunca kendini gösterebilir. Alerjik rinit ya da astımı hamilelik evresinde iyileşebileceği gibi kendini hiç belli etmeyebilir veya şiddetini arttırabilir. Tamamen kişisel bir durum olan bu gibi durumlarda erken davranıp önlem almak her zaman etkilidir. Hamilelik öncesinde tanısı koyulmuş alerjilere karşı tedavi gerekebilir. Hamilelik öncesinde ve hamilelikte ortaya çıkan alerjilerin kişinin bünyesi üzerinde gösterdiği belirtiler aşağı yukarı aynıdır. Bunlar; cilt kızarıklığı, döküntü, kaşıntı; burun tıkanıklığı ya da akıntı; devamlı hapşırma gibi belirtilerdir. Bahar döneminde havada uçuşan polenler, evcil hayvanların tüyleri, metal takılar, deterjanlar, bazı ilaçlardaki bazı maddeler alerjiye sebep olan maddeler arasına girmektedir.

HAMİLELİKTE ALERJİ NEDEN OLUR? HAMİLELİK ALERJİSİ:

Hamilelikte alerji neden olur? Gebelik alerjisi nedenleri

Hamilelikte alerji neden olur? Gebelik alerjisi nedenleri

Hamilelik döneminde görülen alerji her vücutta farklı biçimde ortaya çıkar. Çoğu zaman hamile kimsenin bağışıklık sistemi baskı altına girer ve vücut içinde büyüyen bebeği alerjen algılamaması için böylece ilerlemesi gerekir. Kendiliğinden doğal şekilde baskılanan bağışıklık sistemi, vücutta alerjik reaksiyon çıkarma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Hamilelik öncesinde mevcut olan alerjik reaksiyonlar, hamilelikle beraber çoğu zaman kaybolsa da bazen farklı alerjen maddelerden ötürü hamilelikte alerji zaman içinde yeniden ortaya çıkmaktadır. 

HAMİLELİKTE ALERJİ BELİRTİLERİ NELER?

Hamilelikte alerji belirtileri

Hamilelikte alerji belirtileri

Hamilelik alerjisinin görülmesinin temel sebebi hormonlardaki artıştan dolayıdır. Östrojen ve progesteron hormonlarında artış ile beraber ortaya çıkan alerjik reaksiyon akciğer, burun, sinüs, mide kanalı ya da cilt üzerinde etkisini gösterir. Hamilelikte alerji görülmesi aslında çokta yüksek değildir.

Hamilelik döneminde plasentanın ürettiği özel madde, alerjiyle ortaya çıkan histamin maddesinin doğal yöntemlerle parçalanmasına yarar. Cildin bazı bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı, kabarma; burunda akıntı, kaşıntı, kızarıklık, yanma gibi durumlar ortaya çıkabilir.

HAMİLELİKTE ALERJİYE NEDEN OLAN BESİNLER:

Vücudun yabancı madde olarak algılayabileceği bazı besinler alerjiye yol açabilir.

İnek sütü,
Yumurta,
Çikolata,
Fındık,
Çilek,
Domates,
Balık
gibi gıdaların, genellikle alerjiyi tetikleyebilen yiyecekler olduğu biliniyor.

HAMİLELİKTE ALERJİ İLAÇLARI KULLANILIR MI? ALERJİ İĞNESİ...

Hamilelik alerjisi nasıl geçer?

Hamilelik alerjisi nasıl geçer?

Normalde bile doktor onayı almadan hareket edilmemesi gereken sağlık konularında elbette hamileler de doktor kontrolü ve onayı ile hareket etmelidir. Hamilelikte alerji ilaçları bile olsa bazıları bebekte ve anne adayının sağlığında tehlikeler oluşturabilir. Genetik olan bu hastalık hamile kadının ailesinde, kendisinde ya da eşinde varsa hamilelik öncesinde doktora görünmesi iyi olacaktır.

Hamilelik döneminde alerji ilacı kullanmak kadar iğnesini yaptırmak da pek önerilmez.

HAMİLELİKTE ALERJİ TEDAVİSİ!

Alerji tedavisinde kullanılan bazı ilaçların bebeğe zarar verme ihtimali oldukça yüksektir. Tedavi maksatlı kullanılan ilaçların seçimi ve dozu doktorun dediklerine göre ayarlanmalıdır. Hamilelikte alerjiden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler...

-Evde toz tutan halı ya da peluş bulundurmamaya dikkat edilmelidir.

-Örtü ve çarşaflar 60 dereceden daha fazla ısı ile yıkanıp ıslak bezle toz alınmalıdır.

-Hamilelikte evcil hayvanlardan uzak durmak işe yarayabilir.

-Deterjan, boya ve birtakım kimyasallardan uzak durulmalıdır.

Kanser nedir ve belirtileri nelerdir? Kaç çeşit kanser vardır? Kanser nasıl önlenir?

İLİŞKİLİ HABER

Kanser nedir ve belirtileri nelerdir? Kaç çeşit kanser vardır? Kanser nasıl önlenir?
Hamilelikte uykusuzluk neden olur? Hamilelikte görülen uyku sorunları

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte uykusuzluk neden olur? Hamilelikte görülen uyku sorunları
Aşı karşıtlığı kızamık vakalarını artırdı! Aşı karşıtlığı nedir ve neden olur?

İLİŞKİLİ HABER

Aşı karşıtlığı kızamık vakalarını artırdı! Aşı karşıtlığı nedir ve neden olur?
Pfizer'ın koronavirüs aşısının prospektüsü açıklandı! Anne olmak isteyenler dikkat

İLİŞKİLİ HABER

Pfizer'ın koronavirüs aşısının prospektüsü açıklandı! Anne olmak isteyenler dikkat

BİR YORUM YAPIN 0