Hamilelikte bağışıklık neden zayıflar? Hamilelikte bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

Kadınların sağlık açısından en hassas oldukları zamanlarda biri olan hamilelikte değişen hormonlar sistemi olumsuz etkiler. Özellikle bağışıklığın zayıflamasına yol açarak anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokacak durumlara neden olabilir. Hamilelikte bağışıklık neden zayıflar? Hamilelikte bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

Diğer zamanlara kıyasla hamilelik döneminde iken daha sık hastalanmamızın nedeni vücudumuzda sağlığımızı korumak için savaşan bağışıklık sistemi direncinin düşmesinden dolayıdır. Bunun en temel nedeni, hamilelik döneminde anne adayının vücudunun fazlasıyla hassaslaşmasıdır. Hamilelik döneminin daha ilk haftalarından başlayıp sonuna kadar zayıflama eğiliminin görülebileceği bağışıklık sistemi çeşitli enfeksiyonlar ve hastalıklar karşısında yenik düşebilir. Anne adaylarına viral yollarla geçen hastalıkların ve enfeksiyonların hızlıca yayılmasının en önemli nedeni de budur. Dolayısıyla hamilelerin hastalıklara karşı kendini ve bebeğini çok iyi bir şekilde koruyabilmesi için bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tüketmeleri çok önemlidir. 

hamilelikte bol bol vitaminli meyve ve sebzeler tüketilmeli

hamilelikte bol bol vitaminli meyve ve sebzeler tüketilmeli

HAMİLELİKTE BAĞIŞIKLIK NEDEN ZAYIFLAR? 

Hormonal dengesizliklerden dolayı hamilelik hormonu olarak bilinen HCG hormonunun hamilelik döneminde artış göstermesi vücutta bazı farklılıkları beraberinde getirmektedir. Bu durumla beraber adet kanamasının kesilmesi, ruhsal gerginlikler, bitkinlik ve mide bulantıları gibi bazı erken hamilelik belirtileri baş gösterebilir. Hamilelik evresinde 

Anne adayının hamilelikte bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine sebep olan bir diğer durum da yetersiz beslenmedir. Anne adayının hamilelikte vücuduna alması gereken vitamin ve minerallerin eksikliği sonucunda savunma sistemi olumsuz etkilenir.

Bağışıklığın zayıf olduğunu gösteren işaretler nelerdir? Bağışıklığı güçlendiren besinler...İLİŞKİLİ HABERBağışıklığın zayıf olduğunu gösteren işaretler nelerdir? Bağışıklığı güçlendiren besinler...

HAMİLELİKTE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

  • Güçlü bir bağışıklık sistemi için bağırsak sağlığının korunması gerekir. Bundan dolayı bağırsak florasını düzenlemede oldukça etkili olan kefir, yoğurt, ayran ve peynir hamilelikte tüketildiğinde probiyotik alımını ciddi düzeyde artar.
     
  • Probiyotik kadar çinko desteğinin de alınması gereken hamilelikte bilinmesi gereken önemli bir bilgi de protein değeri zengin olan süt ürünlerinin aynı zamanda çinko içermesidir. Bunun için tüketebileceğiniz besinlere ise şunları örnek olarak gösterebiliriz; Nohut, mercimek, bezelye, kuru fasulye gibi baklagiller ve kuruyemişler...

     
  • Unutulmaması gereken önemli bir detayda güçlü bağışıklık sistemi için bolca sıvı tüketimidir. En az 2- 2,5 litre su içmek bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra sindirim sistemi ile ilgili problemlerin de çözülmesine fayda sağlar.
     
  • Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için hamilelik döneminde uygulanması tavsiye edilen bazı yöntemler vardır. Bu anlamda yapılabilecek en ideal şey; vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından güçlü beslenme planı ayarlamaktır.
     
  • Güçlü bir bağışıklık sistemi için özellikle protein, kalsiyum, Folik asit ve Omega 3 takviyesi kazandırılmalıdır. Anne adayının bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi bebeğin gelişimini direk olarak olumlu etkileyeceği için bu şekilde sağlıklı bir beslenme programının etkisi çok büyük olacaktır. 
     
  • Turunçgillerden portakal, mandalina, greyfurt, nar ( A ve C vitamini ile kuvvet verirken; magnezyum, kalsiyum açısından da vücudu güçlendirir.) Brokoli, lahana, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum ve demir bakımından faydalıdır. Soğan ve sarımsak güçlü antibiyotik olduğundan  hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirir.

Çocukların bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bağışıklık sistemi güçlendirici besinlerİLİŞKİLİ HABERÇocukların bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bağışıklık sistemi güçlendirici besinler

hamilelerin kışın daha fazla vitamin alması lazım

hamilelerin kışın daha fazla vitamin alması lazım

KIŞ AYLARINDA GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN HAMİLELERİN KESİNLİKLE TÜKETMESİ GEREKENLER


SARI MEYVELER

Sarı renkte olan meyvelerden armut ve ayva vücudu dinç tutarak yorgunluğu alır. İçindeki antioksidanlar vücut direncinin güçlenmesinde etkilidir. Armut, kalp kaslarının düzenli çalışmasını sağlarken bağırsakları çalıştırır. A, B ve C vitamini içeren ayva da mideyi rahatlatır.

TURUNCU MEYVELER

Gribe karşı koruyucu portakal, mandalina, greyfurt gibi turuncu meyveler C vitamini deposudur. C vitamini eksikliği durumunda, enfeksiyonlarla tam mücadele edilemez ve bağışıklık sisteminin bozulması görülebilir.

YEŞİL MEYVELER

Yeşil meyvelerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için verilebilecek en güzel örnek kividir. Portakal ve mandalinadan daha fazla C vitamini bulundurarak vücut direncinin korunmasında etkilidir. Ayrıca diğer yeşil bir meyve olan elma kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Beyaz lahananın bilinmeyen faydaları nelerdir? Beyin sağlığından kemiklere kadar...

İLİŞKİLİ HABER

Beyaz lahananın bilinmeyen faydaları nelerdir? Beyin sağlığından kemiklere kadar...

BİR YORUM YAPIN 0