En iyi korunma yöntemi: Doğum kontrol hapı nedir ve nasıl kullanılır?

Yumurtlamayı düzenlemede ve hormonların kontrolünü sağlamak için doktor onayı ile kullanılan doğum kontrol haplarının ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını sizler için uzmanından cevapladık. İşte doğum kontrol hapı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğum kontrol hapları ile ilgili az çok fikir sahibi olabiliriz. Ancak, ne yazık ki çoğumuzda doğrusunu bildiğini sandığımız şeylerin kulaktan doğma yani asılsız bilgilerden ibaret olduğudur. Her ne kadar reçetesiz satılsa da kesinlikle doktor onayı almadan kullanılmaması gereken doğum kontrol haplarında doğru kullanım çok önemlidir. Kadının yumurtalıklarından salgılanan dişilik hormonlarının baskılanmasında etkili olan doğum kontrol hapları, o hormonların daha düşük ve sabit dozlarla dışarıdan iğne ya da hap şeklinde tanımlanması şeklinde etki gerçekleştirir. Eşinizle düzenli olarak yakın temasta bulunuyorsanız ve bunun için de korunmak için doğum kontrol hapı kullanmak istiyorsanız dikkate almanız gereken noktaları haberimizden okuyabilirsiniz.

Reçetesiz adet söktürücü ilaçlar! Adet söktürücü ilaç hamileliği engeller mi?İLİŞKİLİ HABERReçetesiz adet söktürücü ilaçlar! Adet söktürücü ilaç hamileliği engeller mi?

DOĞUM KONTROL HAPI NASIL KULLANILMALI?

Doğum kontrol hapı

Doğum kontrol hapı

Geçmişe oranla çok daha düşük dozda östrojen ve Progesteron hormonlarını içeren doğum kontrol hapları bilinen en yaygın yöntemiyle hamilelikten korunmak için kullanılır. 21 ve 28 günlük olmak üzere 2 şekilde kullanılan doğum kontrol haplarında; 21 günlük kullanımda ilacı 21 gün kullanıp, 7 gün ara verdikten sonra 8. gün yeni kutuya başlanmaktadır. İçerik olarak farklı olmamakla beraber 21 günlük ilaçlardaki 7 günlük hesabın karışmaması için kullanılabilecek diğer alternatif hap ise 28 günlük olanlardır.

Bu haplarda ara verme yoktur, kutu bitince yeni kutuya başlamayla kullanılır. (24+4) 28 günlük bu haplarda 4ü boş tablet içeriyor.

- Doğum kontrol hapını kullanmaya adet döneminin ilk 5 gününde başlamak gerekir.

DOĞUM KONTROL HAPININ YAN ETKİLERİ:

  • Kırılma kanamalarına neden olabileceği için ince lekelemeler görülebilir. En önemli nedeni ise ilacı saatinde almamaktır!
     
  • İlk birkaç ay adet düzensizliğine neden olabilir.
     
  • Mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir.

BİR YORUM YAPIN 0