Hamilelikte ikili tarama testi! Sağlıklı bebeklerde ense kalınlığı değerleri

Hamilelik döneminde bebeğin sağlık durumunun belirlenmesi amacıyla yapılan ikili tarama testleri sonucunda ense kalınlığına bakılır. Sağlıklı bir bebekte ense kalınlığının ideal değerleri ise...

Hamilelik döneminde bebeğini sağlıkla kucağına almayı hayal eden anne adayları, bebeklerinin gelişim durumları ile ilgili bilgilenmek ister. Bunun için hamilelik döneminin belirli evrelerinde yapılan bazı tarama ve tanı testleri ile bebekte herhangi bir sağlık sorunun olup olmadığına bakılır. Doğacak olan bebeğin kromozomlarında sıkıntı olup olmadığını anlamak maksadıyla en erken yapılan işlem 11-14. hamilelik haftalarında ultrasondaki bebeğin ense kalınlığını ölçmektir. 11. haftalarda ense kalınlığı tam ölçülemeyeceği için 14. Haftadan sonra ensede biriken sıvının azalmasına bağlı ense kalınlığı daha düşük çıkabilir. Bundan dolayı ense kalınlığı için ideal ölçüm zamanı 11-14. hamilelik haftaları olarak belirlenmektedir. 

BEBEKLERDE ENSE KALINLIĞI NEDİR? ENSE KALINLIĞI FAZLAYSE NE OLUR?

Bebeklerde ense kalınlığının ideal değeri hamilelik haftasına göre fark edebilmekle beraber 3 mm altında olması ön görülür. Ense kalınlığı 3 mm üstü olduğunda artan bu değerle birlikte hayati organ defektleri veya ölümcül sonuçlarla karşılanma riski artmaktadır. Eğer ense kalınlığı 6mm üstü olursa bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşma ihtimali tetiklenmektedir.

Sağlıklı bir bebekte olması gereken ense kalınlığından uzaklaştıkça bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelme ihtimali de azalır. Örnek verecek olursak; ense kalınlığı 4mm olanın sağlıklı doğma ihtimali %70 iken 6 mm üstü olan bebeklerde bu olasılık %15’lere kadar azalır.

ENSE KALINLIĞI RİSKİ HANGİ BEBEKLERDE FAZLA?

İleri yaş döneminde hamile kalınmışsa Down sendromu başta olmak üzere  kromozomal anomali görülme riski çoğalır.

Down sendromu riski +35 yaş üzerinde iken 80 de 1lere kadar çıkar.

Aile içerisinde kromozomal hastalık geçiren, akraba evliliği ya da kromozomal anomalisi tanısı almış hamilelikte, sigara, ilaç veya  toksik madde alan hamileliklerde bebekte yapısal anomali riski artar.

Hangi iç organlar olmadan da yaşanır? Safra kesesi olmazsa ne olur?

İLİŞKİLİ HABER

Hangi iç organlar olmadan da yaşanır? Safra kesesi olmazsa ne olur?
Virüse karşı mucize çay: Zeytin yaprağı çayının faydaları nedir? Zeytin yaprağı çayının yapımı

İLİŞKİLİ HABER

Virüse karşı mucize çay: Zeytin yaprağı çayının faydaları nedir? Zeytin yaprağı çayının yapımı

BİR YORUM YAPIN 0