Doğumu geciktirmek için ne yapılmalı? Erken doğumu önlemenin yolları

Hemen hemen her anne adayının kendi hamileliğinde yaşadığı endişelerden birisi de erken doğumdur. Bebeklerine kavuşmak için ne kadar sabırsızlansalar da bebeklerin sağlığı için vaktinde doğması önemlidir. Peki erken doğum belirtileri görülen hamileliklerde doğum geciktirilmek için ne yapılır?

Anne-baba adaylarının bebeklerine kavuşmaları için iple çektiği haftalar normalde 40. haftayı bulsa da bazı hamileliklerde çeşitli sebeplerden kaynaklanarak doğum erkenden başlayabiliyor. Neredeyse tüm anne adaylarını kaygılandıran durumlardan biri olan erken doğum 37. haftadan önce yani 36. hafta dolmadan görülebiliyor. Düzenli aralıklarda rahim kasılmalarının hissedilmesiyle rahim ağzında açılma olması halinde görülen erken doğum, ne kadar erken görülürse bebeğin hayatı için risk o kadar fazla demektir. 20. hamilelik haftası ile 37. hamilelik haftası aralığında gerçekleşebilen erken doğumun görülmesinin başlıca sebeplerine bakacak olursak; çoğul gebelikler, enfeksiyonlar, diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik ya da genetik etkenler etkili olabilmektedir.

EN ERKEN KAÇINCI HAFTADA DOĞUM OLUR?

Bir diğer adıyla 'prematüre doğum' olarak da nitelendirilen erken doğum, normalde 37. haftadan önce gerçekleşse de çoğunlukla en erken 23. haftada gerçekleşmektedir. Bu haftadan öncesindeki doğumlar bebekler için aşırı riskli bir durumdur. Böyle durumlarda uzmanlar eşliğinde doğumu olabildiğince geciktirmek için bazı önlemler alınabilir.

Hamilelik dönemi boyunca doktorun uygun gördüğü aralıklarda kontrole gitmek ve gerekli testleri uygulamak, olası erken doğum riskinin kontrol altına alınmasında epey etkilidir. Enfeksiyonlar, erken doğumu oldukça tetikleyebildiğinden dolayı bu gibi enfeksiyonların erkenden teşhis edilip, tedavi edilmesi önemlidir. Bunun dışında erken doğumu önlemek için alınabilecek bir diğer tedbirler ise şöyledir;

  • Düzenli doktor kontrolüne gitmek,
     
  • Sigara ve alkolü tamamen bırakmak,
     
  • Yoğun fiziksel ağırlık isteyen işlerde çalışmamak,
     
  • Sağlıklı, düzenli ve yeterli beslenmek,
     
  • Düzenli su içmek,
     
  • İki hamilelik arasındaki vaktin 6 aydan kısa olmaması.

HAFTALARA GÖRE DOĞUM TAKVİMİ NASIL İLERLER?

Normal doğum 37. ila 41. haftalar arası

Sezaryen doğum Genellikle 38. hafta

Erken doğum 23. ila 37. haftalar arası

En erken doğum 23. hafta

En geç doğum 42. hafta

İkiz bebek doğumu Ortalama 35. hafta

Üçüz bebek doğumu Ortalama 32. hafta

Tüp bebek doğumu Ortalama 32. hafta

Bebeklerde doğum lekesi neden olur ve kalıcı mı? Doğum lekesi çeşitleri! Saraçoğlu'ndan kür

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde doğum lekesi neden olur ve kalıcı mı? Doğum lekesi çeşitleri! Saraçoğlu'ndan kür

BİR YORUM YAPIN 0