Bebeklerde doğum lekesi neden olur ve kalıcı mı? Doğum lekesi çeşitleri! Saraçoğlu'ndan kür

Doğum lekesi ile dünyaya gelen bebeklerde oluşan bu lekelenmelerin neden oluştukları ve geçici olup olmadığı anneler tarafından en çok araştırılan konulardan biri! Peki bebeklerde doğum lekesi neden olur? Doğum lekesi nedir, türleri! Doğum lekesi kalıcı mı yoksa geçici mi? Prof. İbrahim Saraçoğlu'ndan doğum lekesi tedavisi ve kürü...

Günümüzde bazı inanışlara göre, hamile bir kadının ciğer ya da çilek yemesinin bebek üzerinde olumsuz bir etki oluşturarak doğduğunda lekeler görülmesinde etkili olduğu öne sürülmektedir. Sırf bu nedenden dolayı kendini bazı yiyeceklerden kısıtlamak zorunda olduğunu düşünen anne adayları belki de sağlıkları için çok faydalı olacak besinlerden mahrum kalabiliyor. Deri üzerindeki çeşitli renklerden ya da olması gereken şekilde büyümeyen kan damarlarından kaynaklanan renk farklılıkları doğum lekesi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu lekeler bazı bebeklerde baskın bazılarında büyüme ile beraber soluk bir görünüm alabiliyor. 

DOĞUM LEKESİ NEDİR?

Anne adayının doğum yapması ile beraber ya da doğumundan birkaç ay sonra bebeğin vücudunun çeşitli bölgelerinde görülen cilt lekeleri 'doğum lekesi' olarak adlandırılır. Bu lekelenmelerin neyden kaynaklandığı ve nasıl meydana geldiği kesin bilinmese de uzman görüşlerinin bazılarına göre bu durumun kalıtımsal olduğunu düşünüyor.

Bebeklerin vücudunda rastlanan bu lekeler yüzeysel damarlar şeklinde görülebileceği gibi derinin renklenmesine neden olan Melanosit pigmentinin belli bölgelere yoğunlaşarak farklı renk ve şekillerde kendini göstermesi ile de ortaya çıkabilir.

doğum lekesi geçer mi

doğum lekesi geçer mi

Doğum lekelerinin sebepleri bazı ülkeler tarafından hamilelikte aşerilen yiyeceğin yenmemesi sonucu görülür. Mesela anne adayının canı kiraz çektiyse ve kiraz bulunamıyorsa bebeğin doğunca vücudunda kiraz şeklinde leke görülmesi gibidir. Ancak uzmanlar bu görüşün hiçbir bilimsel dayanağının olmadığını savunuyor. Baş, yüz, ense ve vücudun diğer bölgelerinde görülen lekelenmelerden bazıları kalıcılık gösterir iken bazıları belli bir dönemden sonra hafifleyerek kaybolur. Doğum lekelerinin oluşumunda bilinen en önemli etken damarların genişlemesiyle deri pigmentlerin renk atmasıdır. Bu şekilde ortaya çıkabilen doğum lekeleri çeşitli türlerde bebeklerde görülebilir. Peki bunlar hangileri?

DOĞUM LEKESİ ÇEŞİTLERİ! SIK KARŞILAŞILAN DOĞUM LEKESİ 

  • MONGOL LEKESİ: Grinin mavimsi tonları ile beliren bu tip lekeler açık tenlilere göre daha çok koyu renkli kimselerde görülür. Sırtın alt taraflarında ve kalça kısımlarında da rastlanan bu lekeler 4 yaş civarında kendiliğinden geçer.
  • BENLER: Açık kahverengi, pembemsi ya da siyah gibi renklerde karşımıza çıkan benler düz ya da yuvarlak tipte olur. Çoğu zaman halka gibi yuvarlak olan benler vücudun her yerinde çıkabilir.
  • SÜTLÜ KAHVEMSİ LEKELER: Soluk kahverengi lekeleri olup doğumdan erken çocukluğa herhangi bir aralıkta çıkabilen lekeler kendiliğinden gidebilmektedir. Birkaç tane varsa nörofibromatozis durumundan şüphelenilebilir, doktora gitmek gerekir.

bebeklerde doğum lekesi

bebeklerde doğum lekesi

  • HEMANJİYOM (ÇİLEK LEKESİ): Mavi, pembe veya parlak bir kırmızı rengine ship olan hemanjiyom lekeleri derinin üzerinde ise çilek hemonjiyom olarak tanımlanır iken, altında olanları mor ve mavimsi renklerde hafif kabarık halde olup hemanjiyom adını alır.
  • SOMON LEKESİ: Kırmızı ya da pembe renkte olan yüzün ön kısmında olursa halk arasında 'Melek öpücüğü' boynun arkasında olursa 'Leylek ısırığı'olarak karşımıza çıkabilir.

İBRAHİM SARAÇOĞLU'NDAN DOĞUM LEKELERİNİ GEÇİREN KÜR TARİFİ

doğum lekesini geçiren kür tarifi

doğum lekesini geçiren kür tarifi

MALZEMELER:

10 yaprak doğa kırmızı gül

100 gram kil

1 bardak kaynar su

1 çay kaşığı bal

YAPILIŞI:

Kaynatılmış bir bardak suyun içine 10 yaprak gül atın. (Doğal olması çok önemli!) 5 dakika kokan güllerle beraber kaynatın. Daha sonra soğuttuktan sonda 6-7 yemek kaşığı kil ekleyin. Krem gibi olan kile gül suyu ekleyin. Daha sonra 1 çay kaşığı miktarında bal koyup karıştırın. Eller yıkandıktan sonra yüzün lekeli bölümüne maske gibi sürün. 10-15 dakika bekletip bol su ile yıkayın. (Yetişkinler için)

DOĞUM LEKELERİ GEÇER Mİ? ZARARI VAR MI?

Genellikle ilk bir sene içerisinde kendiliğinden geçen doğum lekelerinden bazıları bebek için riskli olabilir. Doğum lekesi çeşitlerinden olan şarap lekesi göze yakın bir yerde görülüyorsa bu bebeğin ilerleyen zamanlarda görmesini zorlaştırabilir.

Vücudun görünen yerlerinde ve boyutta olan doğum lekeleri ilerleyen zamanlarda psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlar içinde cerrahi müdahale ya da lazer yöntemi tercih edilebilir.

Kulak kristali kayması neden olur? Kulak kristalinin oynadığına dair belirtiler nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Kulak kristali kayması neden olur? Kulak kristalinin oynadığına dair belirtiler nelerdir?
Doğumu geciktirmek için ne yapılmalı? Erken doğumu önlemenin yolları

İLİŞKİLİ HABER

Doğumu geciktirmek için ne yapılmalı? Erken doğumu önlemenin yolları

BİR YORUM YAPIN 2

Nahsen 1 yıl önce

Eşim de doğuştan lekeler var bebeğinizde de var acaba kalıcı olur mu bebekte

Leyla 4 yıl önce

Benim kızım yuzida mor düğüm lekesi var

Toplam 1 beğeni