Yerleşme kanaması nedir? Yerleşme kanaması ne zaman ve nasıl olur?

Erken gebelikte lekelenmeler görülür. İç çamaşırına gelen bu lekeler her zaman kötü anlama gelmez. Bir çok anne adayı leke gördüğünde paniğe kapılır. Bu gelen lekeye yerleşme kanaması denir. İşte gebelikte yerleşme kanaması hakkında bilmeniz gerekenler...

Adet kanaması sağlıklı bir kadında gebeliğin olmaması durumunda görülmektedir. Bu sisteme regl adı verilir. Regl döneminde aslında rahimde bebek için bir hazırlık yapılır ve bebek gelmediğinde rahim temizlenir. Bu temizlenme dönemini kapsayan regl dönemi dışında, gebe kadınlarda ise görülen hafif leke ve kana yerleşme kanaması denir. Genellikle beklenen adet tarihine denk geldiği için, bazı hastalar tarafından yanlışlıkla adet kanaması olarak değerlendirilebilir. Bu da son adet tarihinin yanlış değerlendirilmesine ve tahmini doğum tarihinin yanlış hesaplanmasına ya da gebeliğin hiç fark edilmemesine yol açabilir.

hamile kadın

hamile kadın

Yerleşme kanaması ağrılı olur mu? Kanamadan ne zaman sonra hamile kalınır?İLİŞKİLİ HABERYerleşme kanaması ağrılı olur mu? Kanamadan ne zaman sonra hamile kalınır?

YERLEŞME KANAMASI NEDİR?

Yerleşme veya implantasyon kanaması olarak bilinen lekelenme görüntüsü, normalde adet döngüsüne yaklaşınca ortaya çıkan (yaklaşık adetten 82-5 gün aralığında görülen) kanamadır. Pembe veya kahverengi olarak da görülen yerleşme kanaması, gebelikte de ortaya çıkabilmektedir. 

yerleşme kanaması

yerleşme kanaması

Yerleşme kanamasını gören gebeler korku ve paniğe kapılsa da aslında çok da korkulacak bir durum değildir. Döllenen yumurta, hızla bölünen bir hücre kümesidir. Rahim astarına yapıştığına ise hafif bir atılım kanaması gösterir. Bu döllenen yumurtanın yerleşmesi ve büyümesi anlamını taşır. 

Hamilelikte İmplantasyon kanaması nedir? Yerleşme kanaması ile adet kanaması nasıl ayırt edilirİLİŞKİLİ HABERHamilelikte İmplantasyon kanaması nedir? Yerleşme kanaması ile adet kanaması nasıl ayırt edilir

YERLEŞME KANAMASI NE ZAMAN OLUR?

Yerleşme kanaması çoğunlukla gebelikten bir ile iki hafta aralığında görülür. Adet dönemine yaklaşık zamanda da görülmesi oldukça normaldir. Yerleşme kanaması ve adet kanaması farkını ise rahatlıkla ayırt edebilirsiniz. Yerleşme kanaması, pembe ve kahverengi az akıntı şeklinde görülürken, adet kanaması sürekli olarak damlayan bir açık tonda kan olarak gözükür.

yerleşme kanı

yerleşme kanı

Hamilelikte kanama neden olur? Hamilelikte lekelenme ve kanama arasındaki farklarİLİŞKİLİ HABERHamilelikte kanama neden olur? Hamilelikte lekelenme ve kanama arasındaki farklar

YERLEŞME KANAMASI SÜRESİ VE YOĞUNLUĞU NEDİR?

Yerleşme kanaması dediğimiz gibi döllenmiş yumurtanın rahme oturması ve yerleşme sürecinde olduğu için bir kaç damla şeklinde görülür. Gebeliğin ilk iki haftasında görülebildiği gibi, adet döngüsünden 2 ile 5 gün öncesinde de bu pembe ve kahverengi tonlarındaki akıntı görülmektedir.

Yerleşme kanaması az görülen ve kendi kendini sınırlayan, kontrol eden bir akıntı olduğu için, bir vajinal kanama değildir. Yerleşme kanaması 24 ile 48 saatten fazla sürmez, adet kanaması ise 5-7 gün sürer. Ayrıca yerleşme kanamasında hormonel bir sistem bozukluğu (sinirlilik, agresiflik, halsizlik, uyku) görülmezken, adet kanamasında regl döneminde bu semptomlar görülmektedir.

UYARI: Eğer kanamanızın rengi değişiyor ve yoğunluğu artıyorsa, kadın doğum uzmanına gitmeniz önerilmektedir.

BİR YORUM YAPIN 1

Ceyda Gürsoy 1 yıl önce

Cinsel ilişkiden kaç gün sonra yerleşme kanaması görülebilir?