Deprem stresi hamileliği etkiler mi? Hamilelikte stres neden olur?

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen şiddetli depremler, milyonlarca insanın kaygı stres yaşamasına sebep oldu. Enkaz altı çalışmalarıyla binlerce mucizeye tanıklık ederken uzmanlar, deprem stresinin sebep olabileceği durumlar üzerinde durdu. Peki deprem stresi hamileliği etkiler mi? Hamilelikte stres neden olur?

Türkiye'de OHAL'e sebep olan şiddetleri depremler, on binlerce vatandaşı yaşamdan kopardı. Asrın felaketi sonrası ekiplerin gece gündüz yaptığı yoğun enkaz altı çalışmaları sonucu tüm Türkiye binlerce vatandaşın kurtarılma anına şahit oldu. Deprem anını yaşayan kişilerde oluşabilecek travmalara karşın devlet kontrolünde uzmanlar tarafından psikolojik tedavi seansları başlatılırken, hamile kadınlar için de harekete geçildi. Uzman isim Jin. Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, deprem stresinin hamilelik üzerindeki etkisini detaylandırarak anlattı. Bu haberimizde deprem stresinin hamilelik üzerindeki etkisini ele aldık. Öncelikle 'hamilelikte stresin neden olduğunu' sonrasında ise 'gebelikte sorun oluşturacak nedenler'e yer verdik.

Deprem stresi hamileliği etkiler mi

Deprem stresi hamileliği etkiler mi

HAMİLELİKTE STRES NEDEN OLUR?

Stres nedenlerinin her kadında farklı olduğunu belirten Jin. Op. Dr. Şen, en yaygın sebeplerini şu şekilde sıralıyor:

  • Kabızlık, yorgunluk, sırt ağrısı ve sabah bulantısı gibi hamilelik rahatsızlıklarıyla baş etmek.
     
  • Hormon değişiklikleri, ruh hali değişimleri, stresle başa çıkmayı zorlaştırabilir.
     
  • Doğum esnasında neler bekleyeceğiniz ve bebeğinize nasıl bakacağınız konusunda endişeli hissetmek.
     
  • Çalışıyorsanız, iş görevlerinizi yönetmeniz ve ekibi doğum izni alacağınız zamana hazırlamanız gerekebilir.
     
  • Aile ve eşinizle ilgili sorunlar ya da yeterince destek görmediğinizi hissetmek.

gebelik sorunlarına sebep olan stresler

gebelik sorunlarına sebep olan stresler

Deprem erken doğum riskini artırır mı? Depremin hamileliğe etkisi nedir?İLİŞKİLİ HABERDeprem erken doğum riskini artırır mı? Depremin hamileliğe etkisi nedir?

GEBELİK SORUNLARINA NEDEN OLAN STRESLER NELERDİR?

Gebelik sorunlarına sebep olan stresler üzerinde de duran Şen, 'felaket olayları, olumsuz yaşam olayları, uzun süreli stres, depresyon ve kaygı, hamilelik stresi' gibi durumlara maruz kalan anne adaylarının mutlaka uzman bir hekime danışılması gerektiğini belirtti.

  • Felaket olayları: Depremler, sel ve terörist saldırıları.
     
  • Olumsuz yaşam olayları: Ciddi hastalık, ailede ölüm, boşanma, evini veya işini kaybetme durumu.
     
  • Uzun süreli stres: Kronik stres olarak adlandırılır. Ömür boyu ırkçılığa maruz kalmak, stres düzeylerini artırır. Parayla ilgili sorunlar yaşamak, kötü niyetli bir partnere sahip olmak, istikrarsız veya güvensiz bir ortamda yaşamak, ciddi sağlık sorunları, kronik strese sebep olabilir.
     
  • Depresyon ve kaygı: Depresyon, üzüntü duygularına ve yapmaktan keyif aldığınız şeylere karşı ilgi kaybına neden olan tıbbi bir durumdur. Nasıl hissettiğinizi, davrandığınızı ve düşündüğünüzü etkileyebilir. Anksiyete ise olabilecek şeylerden endişe ve korku duyma halidir. Her iki durum da bebeğinize ve kendinize bakmanızı zorlaştırabilir. Depresyon ve anksiyete yaygın olsa da, tedavi edilebilir. Hamilelikten önce bu duruma sahipseniz, ilaçları almaya başlamadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun. Aniden ilacı kesmek, ciddi sorunlara neden olabilir.
     
  • Hamilelik stresi: Bazı ebeveynler, hamilelikle ilgili ciddi stres hissedebilir.  Hamilelik kaybı, bebeklerinin sağlığı veya doğum ve doğumla nasıl başa çıkacakları veya ebeveyn olma konusunda endişeli olabilirler. Bu şekilde hissediyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun. 
Stres egzaması nedir ve belirtileri nelerdir? Strese bağlı egzama nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Stres egzaması nedir ve belirtileri nelerdir? Strese bağlı egzama nasıl geçer?

BİR YORUM YAPIN 0