Gebelikte detaylı ultrason neden önemli? Uzmanı önerdi: Yüzde 70'i tespit ediliyor

Anne adaylarına uzmanından detaylı ultrason önerisi geldi. Bu yöntemin zorunlu olmadığını belirten uzmanlar detaylı ultrason sayesinde doğumsal hastalıkların yüzde 70'ini tespit edilebildiğini söylendi. Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Çetin, "11 ila 14’üncü gebelik haftaları ile 18 ila 23’üncü gebelik haftalarına dikkat çekti. Gebelikte detaylı ultrason neden önemli? İşte detaylı ultrason hakkında detaylar...

Bebeğin genel sağlık durumunu anne karnında değerlendirebilmek için en önemli aracın ultrason olduğunu belirten Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Çetin, dört boyutlu görüntülemenin yapıldığı detaylı ultrason hakkında bilgi verdi. Bu kontrolde bebeğin detaylı anatomik değerlendirmesinin ön planda tutulduğunu belirten Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Çetin, "En önemli dönem 11 ila 14'üncü gebelik haftaları diyebiliriz. Diğer ikinci önemli dönem ise 18 ila 23'üncü gebelik haftalarıdır. Bu dönemde bebeğin detaylı anatomik değerlendirmesi ön plandadır. Burada ise bebeğin organ gelişimine bakarız. 11 ila 14'üncü haftada ense kalınlığı gibi bir değerlendirme yapabiliriz. Bu bazı genetik hastalıkların tanısını koymamız açısından önemlidir. Detaylı ultrasonu 18-23'üncü haftada yaptığımızda da bebeğin kalbi ve diğer organ sistemleri oldukça ayrıntılı şekilde incelenir. Bazı genetik hastalıklar için bu dönemlerde belirteçler bulabiliriz. Organ gelişimindeki kusurları da belirlemek açısından bu dönemde yapılacak kontroller önemlidir" dedi.

Bebeğin cinsiyeti en erken ve kesin ne zaman belli olur? Cinsiyeti kim belirler?İLİŞKİLİ HABERBebeğin cinsiyeti en erken ve kesin ne zaman belli olur? Cinsiyeti kim belirler?

detaylı ultrasonun önemi nedir

detaylı ultrasonun önemi nedir

KAFATASI GELİŞİMİNDEN ORGANLARINA KADAR DETAYLI İNCELENİYOR

Doç. Dr. Çetin, Bebeğin ayrıntılı olarak incelendiği bu işlemin zorunlu olmadığını fakat birçok hastalığı önceden tespit etmek açısından önemli olduğunu hatırlattı. Çetin, bilgilendirmeye şu şekilde devam etti:

"Süre olarak baktığımızda değerlendirme süresi daha uzun. Çünkü bebekler anne karnında her zaman istediğimiz pozisyonda olmayabiliyor. Dolayısıyla buna zaman ayırmamız gerekiyor. Baktığımız yapılar daha farklı. Tercihen Perinatoloji uzmanlarının bunu yapması gerekiyor. Bunu detaylı ultrason görüntülemesiyle yapıyoruz. Örneğin, bebeğin kafatasının gelişmemesi gibi ciddi bir problem olabilir. Bu gibi durumlarda bizler yönetim planını belirleriz. Bunun dışında kalple ilgili yaşanan problemler olabilir. Bunlarda doğum zamanlaması, doğum yapılacak yerde bulunması gereken branşlar, ekipman, doğum hangi şartlarda yapılmalı gibi kriterleri belirliyoruz. Bu gibi ayarlamalar açısından önemli bir işlem."

detaylı ultrasonda hastalıklar tespit edilebiliyor

detaylı ultrasonda hastalıklar tespit edilebiliyor

"ANNE KARNINDA BAZI İŞLEMLER YAPILABİLİR"

Bebeğe anne karnında yapılacak girişimlerin de bu ultrasonla belirlendiğini ifade eden Doç. Dr. Çetin, "Bazen bebeğe anne karnında da girişimler gerekebilir. Biz bunlar açısından da gerekli yönlendirmeleri yaparız. Çocuk kardiyolojisi, nefrolojisi, nörolojisi ve cerrahisiyle konuşarak ortak bir yönetim planı belirleriz. Her gebe için bu ayrı olarak belirlenir. Aileler imkanları varsa mümkünse bunu yaptırmalıdır. Çünkü gebelikte 2 ultrason dönemi çok önemli. Bu dönemlerde mutlaka bir değerlendirmeye girmek ve bunun kaliteli yapılması çok önemli" şeklinde konuştu.

anne adayları muayenelerini geciktirmemeli

anne adayları muayenelerini geciktirmemeli

MUAYENELER AKSATILMAMALI!

Bebekte oluşabilecek bir takım sorunlara karşı anne adaylarının muayenelerini aksatmamaları gerektiğini söyleyen Çetin, "Gebelik dönemi 40 haftalık bir süre. Bu sürede bebeğin tüm organ gelişimleri tamamlanıyor. Bebeğin hayatının geri kalan kısmını etkileyecek tespitleri yaptığımız bir işlem. O yüzden aileler muayenelerini aksatmamalı." ifadelerini kullandı.

Haziran ayında nereye gidilir? Haziran ayında gidilecek en güzel yerler

İLİŞKİLİ HABER

Haziran ayında nereye gidilir? Haziran ayında gidilecek en güzel yerler
Yaşlanma karşıtı en iyi bakım ürünü hangisi? Yaşlanma karşıtı en iyi 5 bakım ürünü

İLİŞKİLİ HABER

Yaşlanma karşıtı en iyi bakım ürünü hangisi? Yaşlanma karşıtı en iyi 5 bakım ürünü
Hz. Adem'den (as) Hz. Muhammed'e (SAV) gelene kadar namaz hep aynı şekilde mi kılınmıştır?

İLİŞKİLİ HABER

Hz. Adem'den (as) Hz. Muhammed'e (SAV) gelene kadar namaz hep aynı şekilde mi kılınmıştır?

BİR YORUM YAPIN 0