Cristiano Ronaldo formunu 'Oksijen Odası'na borçlu

Cristiano Ronaldo, yaşlanmaya çare buldu. Ronaldo'nun Manchester'daki evine oksijen kabini yaptırdığı öğrenildi. Yüksek teknoloji ürünü olan oksijen kabini sayesinde saf hava, doğrudan vücudundaki kan plazmasına enjekte edilecek ve böylece vücuttaki hasarlı bölgeler doğal bir şekilde onarılmış olacak.

Ronaldo kadar vücuduna yatırım yapan bir futbolcu yoktur herhalde. Her kaldığı evde kondisyon salonu kuran Portekizli yıldız, Manchester'daki evine ayrıca 50 bin dolara buz odası ve şimdi de oksijen kabini yaptırdı.

Futbolcular oksijen kabinini genelde sakatlıktan çabuk çıkmak için kullanıyor. Fakat oksijenin yeni faydaları ortaya çıkmaya başladı.

OKSİJEN İNSAN SAĞLIĞINA ÇOK FAYDALI

Bilim insanları, bir tür oksijen terapisi kullanarak yaşlanmanın iki göstergesi; telomer uzunluğu ve hücre yaşlanması birikimini tersine çevirmeye başladı.

İnsan yaşlandıkça kromozom uçlarındaki koruyucu başlıklar (telomer) kısalır ve işlev bozukluğu bulunan hücrelerin sayısı artar. 64 yaş üstü 35 yetişkinin dahil olduğu klinik deneyde hiperbarik oksijen terapisi adı verilen yöntemle yaşlanma sürecinin bu iki göstergesinin önüne geçildi. Deneye katılanlara, üç ay boyunca, haftada beş gün, günde 90 dakika basınçlı odalara konarak saf oksijen verildi.

Deneyin sonunda katılımcıların telomerlerinin boyunun ortalama yüzde 20 arttığı, yaşlanan hücrelerinse yüzde 37'ye varan oranda azaldığı görüldü. Araştırmada dikkat çekici unsur ise, yaşam tarzının değiştirilmesiyle ulaşılabilecek seviyelerin çok ötesinde bir telomer uzaması seviyesine ulaşılması.

Yemesine içmesine, uykusuna, kondisyonuna vs. her şeye dikkat eden ve 36 yaşında olmasına karşın formundan bir şey kaybetmeyen Ronaldo'nun 2018'de Juventus için girdiği sağlık kontrolünde vücut yaşı 20 çıkmıştı.

BİR YORUM YAPIN 0