Genç pilot Sezen Sarı 'Ehliyetim yoktu ama göklerde uçuyordum'

İlk Türk pilotu olan Mehmet Fesa Evrensev'in Türk semalarında ilk uçuşunu gerçekleştirdiği gün olan 26 Nisan, Dünya Pilotlar Günü olarak kutlanıyor. Pilot sayısında git gide artış görülürken bugüne özel pilot Sezen Sarı, pilotlukla alakalı bilgilendirmeler yaparken, önerilerde bulunuyor.

28 yaşında Türkiye'nin genç kadın pilotlarından olan Sezen Sarı, 4 yıldır gökyüzünde çalışmasıyla, 2 bin saat uçuşu bulunduğunu belirtti. Bu da yılın dörtte birini gökyüzünde geçirmesi anlamını taşıyor. Ön yargılara aldırış etmediğini belirten Sezen Sarı, zorlu çalışmaların sonucu pilot olarak karşılığını aldığını açıkladı. 

pilot sezen sarı

pilot sezen sarı

Adana'da dünyaya gelen Sezen Sarı, pilot olma hikayesini dile getirdi: "Memur bir ailenin tek çocuğuyum. Konservatuar okumayı düşünüyordum. Ancak 15 yaşında bindiğim uçakta, pilotluk hayalim başladı. Uçakta kaptanlarla sohbet etme fırsatı buldum ve kaptan pilot gelecekte ne olmak istediğimi sordu. Henüz emin olmadığımı söylediğimde ise, 'Benim de senin yaşlarında bir kızım var ve pilot olmak istiyor. Sen de istemez misin' dedi ve o an ilk havacılık tohumu aklıma düşmüş oldu." açıklamasında bulundu.

pilot sezen sarı

pilot sezen sarı

ZORLU EĞİTİMLERİNDEN BAHSETTİ

Pilotlukla alakalı bilgi vermeye devam eden Sezen Sarı, pilotların nasıl bir eğitimden geçtiğini açıkladı. "Annemin desteği sayesinde üniversitede ilk tercihim olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Pilotaj bölümüne kabul edildim. 2015'de Ankara Türk Hava Kurumu Uçuş Akademisinde ilk lisansım olan PPL (özel pilot lisansı) lisansımı aldım. 2016'da ise üniversite tarafından PIC (yalnız görerek uçuşlar) uçuşlarımı tamamlamak için Amerika Kaliforniya'ya gönderilen gruptaydım. Amerika'dan döndükten sonra ise üniversitede ATPL derslerimizi tamamlayıp CPL lisansımı almak İzmir-Selçuk Türk Hava Kurumu Uçuş Akademisine gittim ve 2018'de CPL-IR ME (Ticari Pilot Lisansı - Aletli Uçuş ve Çift Motor) lisansımı aldım. 4 yıldır da SunExpress Havayolları'nda ikinci pilot olarak çalışıyorum."

pilot sezen sarı

pilot sezen sarı

ÖNERİLERDE BULUNDU

Mesleğinin püf noktalarından bahseden Sarı, "Bir hava aracı kullanabilmek için tüm dikkatinizi vermeniz ve aynı anda birden fazla işe odaklanabiliyor olmanız gerekiyor, bu da strese sebep oluyor. O yüzden bu mesleğin en büyük gerekliliklerinden biri de stresle iyi mücadele edebiliyor olmanız bence. Eğitim boyunca da bunu öğreniyorsunuz. Uçaktaki insanların tüm sorumluluğu sende. Her tarafta gözün olmalı. Güvenli kalkış-iniş, pilotun bilgisi ve deneyimine bağlıdır. Hatta hayatımın en iyi inişini annemi İzmir'den Adana'ya uçurduğumda yaptım. Tarifsiz bir mutluluktu." ifadelerini kullandı.

pilot sezen sarı

pilot sezen sarı

"KADIN İSTEDİĞİ HER ŞEYİ BAŞARIR"

Kadınların havacılıks ektöründeki yerinden bahseden Sarı, "Toplum tarafından kadınlara dayatılan kalıpların çok çok dışında bir meslekte çalışıyoruz ancak önümüzde Sabiha Gökçen gibi tüm havacıların idolü olan bir kadın var. Ben pilot olup uçuşa ilk başladığımda ehliyetim bile yoktu. Yani otomobil kullanmadan uçak kullanmayı başardım. Bir kadın istediği her şeyi başarabilir." açıklamasında bulundu.

Alişan'dan beklenmeyen açıklama!

İLİŞKİLİ HABER

Alişan'dan beklenmeyen açıklama!

BİR YORUM YAPIN 0