İslam'da hayvan hakları! Hayvana eziyet etmenin ve öldürmenin günahı nedir?

Dinimiz, hayvanlara karşı son derece şefkatli ve merhametli davranmamız gerektiğini öğütlemiştir. Peygamber Efendimiz (SAV) “Hayvana yumuşak davran! Çünkü yumuşaklık nerede bulunursa orayı güzelleştirir. Yumuşaklığın bulunmadığı her davranış çirkindir” buyurmaktadır. Bu haberimizde hayvanlara nasıl davranılması gerektiğini ve onlara zarar vermenin dinimizdeki hükmünü sizler için ele aldık.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Hayvanlar, bu dünyada hem bizlere dost olmuşlardır hem de hayatta kalabilmemiz için Allah (c.c)'ın emri ile insanlara birçok kaynak sunmuşlardır. Eti, sütü, derisi ve dostluklarıyla bizim ile bu dünyayı paylaşan hayvanlarımız elbette Allah (c.c) tarafından koruma altına alınmıştır. İnsanlara bu dünyada eşlik eden ve bize dost olan hayvanlarımızın hakları Kuran-ı Kerim ve hadis-i şeriflerle korunmuştur. Öyle ki Allah (c.c) Enam Suresi 36. Ayetinde, "Yeryüzünde yürüyen bütün hayvanlar ve kanatlarıyla uçan bütün kuşlar da ancak sizin gibi birer ümmettir" buyurmaktadır. Ancak hayvanların akılları ve şuurları olmadığı için insanlar gibi bir takım sorumluluklarla yükümlü değildirler. Biz kulları olarak yükümlü olduğumuz mesuliyetlerden birisi ise hayvanları korumak ve onlara karşı merhamet göstermektir. Tasavvuf ve Halk şairimiz olan Yunus Emre'nin en bilinen "Yaratılanı sev, yaratandan ötürü" sözünden hareketle her canlıyı korumalı ve onlara karşı şefkat göstermeliyiz. Nitekim bizler hayvan dostlarımıza yaptıklarımızdan da sorumluyuz. Profesör Doktor Mustafa Karataş hocamızın bu konuda söylediklerine haberimizde yer verdik.

PROF. DR. MUSTAFA KARATAŞ'IN CEVABI

İSLAM'DA HAYVAN HAKLARI! HAYVANLARA ZARAR VERMENİN VEBALİ

hayvanlara zarar vermenin günahı

hayvanlara zarar vermenin günahı

Günümüzde ne yazık ki sıkça 'hayvana karşı şiddet haberleri' ile karşılaşıyoruz. Duyduğumuz bu haberler içimizi yakıyor. Hayattayken hayvan haklarına sahip çıkmalıyız. Ahirette hayvanlara zulüm edenlerin akıbeti çok zor olacaktır. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur; “Bir kadın, ölünceye kadar hapsettiği bir kedi yüzünden azâba uğradı ve bu sebeple cehenneme girdi. Hayvanı hapsettiğinde ona bir şey yedirmemiş, içirmemiş, yerdeki haşereleri yemesine bile izin ve imkân vermemişti.” (Buhârî, Enbiyâ, 54; Müslim, Selâm, 151). 

hayvanlara karşı nasıl davranmalıyız?

hayvanlara karşı nasıl davranmalıyız?

Allah (c.c)'un Kur'an-ı Kerim'de zikrettiği ayette ise "Biz sabah akşam kendisiyle zikir ve ibadet etmeleri için dağları, toplu haldeki kuşları onun (Davud’un) hizmetine vermiştik. Her biri onun âhengine katılır, beraber zikrederlerdi." (Sad, 38/18-19) ifadesi geçmektedir. Dolayısıyla biz farkında olmasak da aslında her daim Allah'ı zikir halinde olan sevimli dostlarımız için yaptığımız iyilikler bizlerin kurtulmasına bile vesile olabilir. 

HAYVANLAR HAKKINDA KUL HAKKI VAR MIDIR?

Ahirette hayvanlara karşı nasıl muamele ettiğimiz, onların bakımında bizlere düşeni yapıp veya yapmadığımız elbette ki bizlere sorulacaktır. Gerek yük taşımaya elverişli olan, gerek derisinden, yününden, tüyünden sergi yapıp kullandığınız ve etinden, sütünden faydalandığınız evcil hayvanları yaratıp emrinize veren de Allah’tır. "Allah'ın size ihsân ettiği rızıklardan yiyin ve şeytanın adımlarına uymayın. Çünkü şeytan, sizin için apaçık bir düşmandır.'' (En'âm / 142. Ayet) Öyle ki Allah (c.c),''Sizin için gökten su indiren O'dur; içecek ondan, ağaç ondandır (ki) hayvanlarınızı onda otlatmaktasınız.'' (Nahl Suresi, 10. Ayet) buyurmaktadır.

islamda hayvan hakları

islamda hayvan hakları

Hayvan dostlarımız sual gününde yaratılıp insanoğlundan haklarını alacaklardır.  Sonra Allah (CC)’ın emri ile toprak olacaklardır. Sadece sayacağımız 10 hayvan en yüce varlık olan insanlarla birlikte cennete gireceklerdir.

1. İbrahim Aleyhisselâmın buzağısı.

2. İsmail Aleyhisselâmın yerine kesilen koç.

3. Salih Aleyhisselâmın bir mucizesi olan deve.

4.Yunus Aleyhisselâmı yutan balık.

5. Musa Aleyhisselâmın ineği.

6. Uzeyir Aleyhisselâmın merkebi.

7. Süleyman Aleyhisselâmın karıncası.

8. Belkıs’in hüdhüd kuşu.

9. Ashab-ı Kehf’in Kıtmir isimli köpeği.

10. Peygamberimizin Kasva isimli devesi. (Bu güzel deve Peygamber Efendimiz (SAV)’in vefatından sonra yemeden ve içmeden kesilip ölmüştür.)

İslamda hayvan hakları

İslamda hayvan hakları

BİR YORUM YAPIN 0