Zilkade ayı ne zaman? Zilkade ayının önemi ve faziletleri! Zilkade ayında nikah kıyılır mı?

Şevval ayından sonra Zilhicce ayından önce gelen Zilkade ayı haram aylardan olduğu için “zü’l-ka‘deti’l-harâm” şeklinde anılır. Zilkade ayı, kameri yılın 11. ayına tekabül eder. Peki Zilkade ayının önemi nedir? Zilkade 2024 ne zaman? Zilkade ayının önemi ve faziletleri! Zilkade ayında nikah kıyılır mı? Zilhade ayında oruç tutulur mu? İşte tüm merak edilenler...

Hicri takvimin 11. ayına denk gelen Zilkade ayı, hürmet ya da haram ayların birincisidir. Arapçada Eşhürü'l-Hurum olarak geçen Zilkade 'oturmakla geçen ay, oturma zaman' anlamına gelir. Cahiliye Arapları, bu aya saygılarından dolayı savaş ve saldırıyı kötü söz ve kötü davranışı, hatta hayvanları için otlak aramayı bırakmışlardır. İslâm'dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde "ḥaykal", Arab-ı âribe devrinde ise "harf", "hüvâ‘" ya da "renne" adıyla anıldığı söylenmektedir. Zilkade isminin, hicrî takvimde yer alan diğer ay adları gibi milâdî beşinci yüzyılın başlarında Hz. Peygamber (SAV)'in  babasından beşinci dedesi Kilâb b. Mürre tarafından belirlendiği, İslâmiyet'in ortaya çıktığı döneminde de Araplar'ın bu isimleri kullanmakta olduğu belirtilmektedir. Ayrıca cahiliye devrinde haram ayların ilki olan zilkade ayında ticari açıdan büyük önem taşıyan panayırların düzenmiş olduğu, Mekke'de Ukâz ve Mecenne panayırlarının da bu ayda kurulduğu söylenir.

Cahiliye döneminde zilkade ayı

Cahiliye döneminde zilkade ayı

2024 ZİLKADE AYI NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini takvimi içerisinde yer alan bilgilere göre Zilkade ayı 9 Mayıs Perşembe günü başladı. Diyanet'in dini takvimine göre bitiş tarihi olarak da 6 Haziran olarak gösteriyor.

Zilhicce ayında yapılması faziletli olan ibadetlerİLİŞKİLİ HABERZilhicce ayında yapılması faziletli olan ibadetler

ZİLKADE AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETLERİ NELERDİR?

Bazı kaynaklarda geçen rivayetlere göre zilkade ayında meydana gelen olaylar arasında Hz. İbrâhim ile İsmâil’in Kâbe’nin temellerini yükseltmeleri, denizin Hz. Mûsâ için yarılması, Hz. Yûnus’un balığın karnından çıkması zikredilmektedir. (Zekeriyyâ b. Muhammed el-Kazvînî, s. 71) Ancak bu rivayetleri doğrulama imkânı bulunmamaktadır. Bunların yanı sıra İbn Abbas'ın, "Mûsâ'ya otuz gece vade verdik" âyetinde geçen (el-A'râf 7/142) "otuz gece" ifadesini zilkade ayı olarak yorumladığı nakledilir (Şevkânî, II, 242).

İslâm tarihinde zilkade ayında meydana gelen önemli olaylardan Hendek (Ahzâb) Gazvesi de Hz. Peygamber'in Zeyneb bint Cahş ile evlenmesi, Benî Kurayza Gazvesi, Umre Seferi, Umretü'l-kazâ, Resûl-i Ekrem'in Meymûne bint Hâris ile evlenmesi zikredilebilir.

zilkade ayında nikah kıyılır mı

zilkade ayında nikah kıyılır mı

ZİLKADE AYINDA NİKAH KIYILIR MI?

Ramazan ve kurban bayramları arasında kaldığı için zilkade ayında nikâh kıyılamayacağı yönündeki inanışlar dini bir dayanakta değildir.

zilkade ayında oruç tutulur mu

zilkade ayında oruç tutulur mu

ZİLKADE AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Hanefilere göre haram aylar olan zilkade, zilhicce, muharrem ve receb'te tercihen perşembe, cuma ve cumartesi günlerinde oruç tutmak müstehaptır. 

Araf Suresi 7/142. ayet:

Musa'ya, otuz gece süre verdik, sonra buna on gece daha ekledik. Böylece Rabb'inin belirlediği vakit kırk geceye tamamlandı. Musa, kardeşi Harun'a, "Benim halkım içinde halifem ol, onları ıslah et ve bozguncuların yoluna uyma!" dedi.

وَوَاعَدْنَا مُوسَى ثَلاَثِينَ لَيْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِيقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِينَ لَيْلَةً وَقَالَ مُوسَى لأَخِيهِ هَارُونَ اخْلُفْنِي فِي قَوْمِي وَأَصْلِحْ وَلاَ تَتَّبِعْ سَبِيلَ الْمُفْسِدِينَ

Ve vaadna musa selasine leyleten ve etmemnaha bi aşrin fe temme mikatu rabbihi erbaine leyleh, ve kale musa li ahihi harunahlufni fi kavmi ve aslıh ve la tettebi' sebilel mufsidin.

BİR YORUM YAPIN 0