Eski kıyafetlerinizi atmayın! Zarar gören kıyafetler nasıl tamir edilir?

Moda dünyası stil anlayışına her yıl bir yenisini ekliyor. Uzmanlar doğaya zarar veren sektörlerden birinin de tekstil olduğunu söylüyor. Bu sebeple sürdürülebilir bir hayat için çevreye sahip çıkarak eski kıyafetlerimizi atmak yerine tamir ettirebiliriz. Peki eski kıyafetler nasıl tamir edilir? İşte tüm detaylarıyla haberimizde...

Her yıl dünyada üretilen 300 milyon ton plastiğin beşte birini, küresel karbondioksit üretiminin de yüzde 10'unun tekstil kaynaklı olduğu biliniyor. Bu sebeple sürdürülebilir modayla endüstriden kaynaklanan çevresel etkileri azaltmayı hedefleyen moda sektörü yalnızca üreticileri, tüketicileri ve tasarımcıları değil, dünya nüfusunu, ekosistemi ve gelecek nesilleri de ilgilendiren bir anlayış oluşturmayı hedefliyor. Öte yandan tekstil firmaları üretim ve tüketim aşamasında insanların da duyarlı tercihler yapması için yönlendirme çalışmalarına başladı.

Uşak, Türkiye'de tekstil geri dönüşüm sektöründe öne çıkan kentlerden biri. Sektörün yüzde 72'sine ev sahipliği yaparak olumlu bir örnek oluşturuyor. Bunun yanı sıra sürdürülebilir modanın gerekliliğine ilişkin önemli veriler sunuyor.

"ZARARLI KİMYASALLAIN KULLANIMI YASAKLANMAYA VEYA KISITLANMAYA BAŞLANDI"

Prof. Dr. Şule Altun Kurtoğlu, "Kullanılan pestisitler ve gübreler nedeniyle su kaynaklarının kirlenmesi, biyoçeşitliliğin azalması, erozyonla toprak taşınımı, metan gazı üretimi ki metan gazı önemli bir sera gazıdır, asit yağmurları gibi pek çok çevresel etki sayabiliriz. Polyester, poliamid gibi sentetik ham maddeler petrol türevlerinden üretiliyor" dedi.

Modada sağlığa zarar veren alışkanlıklara dikkat!İLİŞKİLİ HABERModada sağlığa zarar veren alışkanlıklara dikkat!

TÜKETİRKEN ÇEVREYİ KORUMAK MÜMKÜN

Kurtoğlu, üretici ve tüketicilere modanın çevresel etkilerini azaltabilmenin mümkün olduğunu söyleyerek, "İhtiyacımız kadar almak, sertifikalı ürünleri tercih etmek, kaliteli/uzun süre kullanabileceğimiz ürünleri seçmek, mümkün olduğunca kurutucu kullanmadan düşük sıcaklıklarda doğa dostu deterjanlarla yıkamak, zarar gören ürünlerimizi atmak yerine tamir etmek gibi önlemler alabiliriz" ifadelerini kullandı.

Eski kıyafetlerinizi değerlendirin

Eski kıyafetlerinizi değerlendirin

ESKİ KIYAFETLERİNİZİ ATMAYIN, TAMİR EDİN!

Gün geçmiyor ki moda dünyasında yeni tasarımlar çıkmasın. Araştırmalara göre alınan bir kıyafetin giyilme ömrü azaldı. Üreticiler sürdürülebilir kapsamlı çalışmalarına başladı. Artık kıyafet üretiminde kimyasalların kullanımı ya yasaklanacak ya da kısıtlanacak. Çevreyi koruma adına yalnızca üreticilere değil aynı zamanda tüketicilere de büyük rol düşüyor. Bu sebeple özellikle hızlı moda olarak adlandırılan ucuz ürünlerin tercih edilmesi sürdürülebilirlik açısından büyük risklere sebep oluyor. Nitekim ucuz üretimlerde kötü kimyasalların kullanımı çevreye olduğu kadar insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Peki sürdürülebilirlik adına bize düşen ne?

Zarar görmüş veya eskimiş tişörtlerinizi atmayın;

İllaki gardıroplarınızda çok sevdiğiniz ama zarar gördüğü için giymediniz kıyafetleriniz vardır. Onlar üzerinde hayal gücünüzü geliştirip geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Yırtık tişörtleriniz varsa onların zarar görmüş olduğu yerine göre cep dikebilir veya kollarını kesip kendinize atlet olarak yeni bir ürün kazandırabilirsiniz.

eski tişörtlerden ne yapılabilir?

eski tişörtlerden ne yapılabilir?

Kesme dikme işini seviyorsanız eskimiş tişörtlerinizle kendinize boyunluk da yapabilirsiniz.

yırtılmış tişörtünüzle boyunluk yapabilirsiniz

yırtılmış tişörtünüzle boyunluk yapabilirsiniz

Eskimiş denim pantolonlarından neler yapılabilir?

Eskimiş ve rengi solmuş pantolonlarınız varsa onları günümüze stilize edebilir boncuklar dikerek yeniden üzerinizde taşıyabilirsiniz.

Denim çanta

Denim çanta

Bunun yanı sıra hayal dünyanızı farklı bir boyuta geçirerek eskimiş denim pantolonlarınızda kendinize çanta ya da aksesuar olarak telefon tutucu yapabilirsiniz.

Denim telefon tutucu

Denim telefon tutucu

Farklı kıyafetleri birleştirebilirsiniz;

Farklı stilleri birleştirip kendinize yeni bir ürün çıkarabilirsiniz. Denim kıyafetler eskise de hiçbir zaman modaya yenik düşmüyor. Her kıyafetle yapılan kombinlere şıklık kazandıran denimi farklı kumaşlarla birleştirerek kendi tasarımınızla yıla damgasını vuracak bir yelek ortaya çıkarabilirsiniz. 

Farklı kumaşların birleşimiyle ortaya çıkan yelek

Farklı kumaşların birleşimiyle ortaya çıkan yelek

Dolayısıyla sevdiğiniz iki kıyafetten çıkardığınız bir eseri tekrar omuzlarınızda taşıyabilirsiniz.

En kolay fırın sütlaç nasıl yapılır? Fırında sütlaç yapmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

En kolay fırın sütlaç nasıl yapılır? Fırında sütlaç yapmanın püf noktaları

BİR YORUM YAPIN 0