İyi reçel nasıl yapılır? Reçel yapmanın püf noktaları nelerdir?

Kahvaltı sofralarının olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alan reçel, birbirinden lezzetli meyvelerle yapılmaktadır. Rengarenk meyvelerle yapılan ve sıcacık ekmekle tadına doyum olmayan reçeli n kıvamını tutturmak için taze meyveler seçilmelidir. Peki iyi reçel nasıl yapılır, Reçel yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir? Detaylar haberimizde:

Yüzyıllardır gelenekselmiş olan taze meyvelerle yapılan reçeli, insanlar mevsiminde tükettikleri meyveleri daha sonra da tüketebilmek için yapmaya başlamışlardır. Mevsiminde taptaze meyvelerle yapılan ve son dönemde sebzelerle de yapılan reçel meyvenin rengi, kokusu, tadı gibi özellikleriyle doğru yapıldığı takdirde aylarca kavanozlarda muhafaza edilebilir. Reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Reçel doğru yapılmadığı takdirde şekerlenip küflenebilir. Aynı zamanda doğru şekilde yapımı olmazsa çok hızlı şekilde tadı bozulur, uzun süre reçeli saklamazsınız. Bu yüzden reçel yaparken ilk dikkat etmeniz gereken şeylerden bir meyvelerin taptaze olmasıdır. Reçel yapılacak meyveler özen ile seçilip güzelce temizlemesi gerekiyor. İşte iyi reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte yanıtlar:

İyi reçel nasıl yapılır

İyi reçel nasıl yapılır

İYİ REÇEL NASIL YAPILIR?

⇒ Reçel yaparken ilk dikkat etmeniz gereken şey yapacağınız reçelin meyveleri taze olması gerektiğidir. Meyvelerin doğal organik olmasına özen gösterin. Meyveleri güzel ve taze seçtikten sonra güzelce ayıklayıp temizleyin. Hafif yumuşamış, diriliğini kaybetmiş meyveleri kullanmamanız gerekir. Eğer ezilmiş meyveleri reçel yaparsanız reçeliniz hem  kötü olması hem de kullanılan şekerin israfı, enerji, zaman gibi birçok şeyin boşa gitmesi demektir.

⇒ Böğürtlen, çilek, dut gibi yumuşak meyvelerle reçel yapacaksanız satın alır almaz hemen yapımına başlamanız gerekir. Ayva, armut, elma gibi sert meyveler kullanarak reçel yapacaksanız meyveleri güzelce ayıklayın varsa lekeli olan kısımları kesip çıkarın.

⇒ Güzelce ayıkladığınız meyveleri bir gün akşamdan yaklaşık 10-12 saat önce şekere yatırın. Bu işlem meyvelerin yapılarındaki suyun ve tadın açığa çıkmasını ve reçelin çok fazla su ve şeker koymadan, daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. 

Evde reçel yapmanın püf noktaları

Evde reçel yapmanın püf noktaları

⇒ Meyveler akşamdan şekerin içinde bekletildikten sonra kendi sularını bırakır. Ama koyacağınız suda reçel yapımında çok önemlidir. Reçel için koyacağınız su kireçsiz, klorsuz, dinlenmiş içme suyu olmasına dikkat edin.

⇒ Reçelin şeker miktarını doğru ayarlamak çok önemlidir. Bazı ev hanımları şekeri göz ayarı ayarlayabilse de herkes bunu tutturamaz. Bu yüzden riske girmeden meyve miktarına ve hangi meyveyi kullandığınıza bağlı olarak şeker miktarını ayarlamanız daha doğru olur. Ekşi meyveler daha fazla şeker kaldırır.

⇒ Reçel yapımında dikkat etmeniz gereken en önemli detaylar arasında Reçelin içine eklediğiniz şekeri dengelemek için kaynatma aşamasının sonlarına doğru tencereye limon suyu ve hatta limon tuzu ilave etmeniz olacaktır. Bu hem reçelinizin kıvamına katkı yapar, hem de uzun ömürlü olmasını sağlayarak aylarca saklayabilmenizi sağlamaktadır.

⇒ Reçel yaparken meyveler çok fazla erimesin, tane tane kalsın istiyorsanız yapabileceğiniz meyveleri taze seçmek ve reçeli bir müddet kaynattıktan sonra meyveleri tencereden alıp sadece suyunu kaynatmaya devam etmektir. Biraz kaynattıktan sonra meyveleri tekrar ekleyebilirsiniz.

Reçel yaparken nelere dikkat etmeli

Reçel yaparken nelere dikkat etmeli

⇒ Reçeli kaynatırken üzerinde oluşan köpükleri devamlı bir kaşıkla toplayın. Reçelin üzerinde oluşan köpükler görüntüsüne ve berraklığına zarar verir. Aşırı köpürmeyi önlemek isterseniz tencereye bir çay kaşığı kadar tereyağı ekleyin. Reçeliniz daha parlak ve berrak olacaktır.

⇒ Reçelin kıvamını tutturmak için doğru sıcaklık kıvamına geldiğinde tencereyi ocaktan almaktır. Doğru sıcaklığı ayarlamanın en kolay yolu mutfak termometresi kullanarak bu işi daha kolay hale getirebilirsiniz. Termometre 105 dereceyi gösterdiğinde tencereyi ocaktan alabilirsiniz. Eğer termometreniz yoksa yaptığınız reçelden bir kaşık alıp düz bir tabağa damlatın. Eğer damla dağılıyorsa reçel olmamış demektir. Bu yüzden kaynatmaya devam edebilirsiniz. kaynatmaya devam edin. Dağılmadan yoğun akışkan bir kıvam alıyorsa reçeliniz olmuş demektir. Reçelinizi ocaktan alabilirsiniz

⇒ Reçeli karıştırmak için metal kaşık kullanmayın, temiz bir tahta kaşıkla karıştırın. Metal kaşık kullandığınızda ortaya çıkabilecek kimyasal reaksiyonlar reçelinizin kolay bozulmasına neden olabilir.

⇒ Reçelinize farklı lezzetler katmak için kokulu otlar ve baharatlardan faydalanabilirsiniz. Yasemin ya da menekşe yaprakları, çubuk tarçın, karanfil gibi malzemeler geleneksel reçel lezzetlerinin dışına çıkabilmenizi sağlar.

⇒ Elma, ayva gibi reçellerde meyvelerin çekirdeklerini de küçük bir kese içine yerleştirip reçelle birlikte kaynatırsanız daha parlak bir reçel elde edebilirsiniz.

⇒ Reçelin saklama koşullarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Reçeli koyduğunuz kavanozların kullanmadan önce sıcak suyla güzelce yıkanmış, kurulanmış ve dezenfekte edilmiş olmasına özen gösterin.

⇒ Ayrıca kullandığınız kavanozlar çok büyük olmaması gerekiyor. Eğer büyükse  kavanozun üzerinde hava boşluğu kalır. Bu da reçelin ömrünü kısaltır. Üstelik kavanozu doldursanız bile kapağını bir kez açtığınızda kısa süre içinde tüketmeniz gerekir. Halbuki reçeli birkaç ufak kavanoza bölüştürebilir, ihtiyacınız oldukça kapaklarını açıp reçellerinizi uzun süre güvenle tüketebilirsiniz.

⇒ Kavanozların kapakları mutlaka yeni olsun. Aynı zamanda kapağını iyice kapattığınızdan emin olun. Kavanozların kapağını sıkıca kapattıktan sonra kavanozları kapağı altta kalacak şekilde güneş görmeyen serin bir yere muhafaza edebilirsiniz.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0