Pejmürde ne demek, ne anlama geliyor? Tdk'ya göre pejmürde kelimesini anlamı nedir?

Son dönemlerde internette en çok araştırılan kelimelerden biri pejmürde oldu. Birçok vatandaş tarafından anlamı merak edilen pejmürde kelimesi genel olarak perişan anlamda kullanılıyor. Peki, pejmürde ne demek? Pejmürde TDK anlamı nedir?

Pejmürde kelimesi Farsçadan dilimize geçmiş kelimeler arasında yer alıyor. Farsça kökenli bir kelime olan pejmürde dilimizde 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. İlk kez Tanzimat edebiyatçılarının eserlerinde rastlanan kelime, sonradan yaygınlaşmıştır. Bu sözcük perişan, dağınık anlamlarına gelmektedir. Pejmürde ne demek sorusu, bu kelimenin TDK anlamı hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, Pejmürde nedir ve ne anlama gelir? İşte, Pejmürde kelimesi hakkında merak edilenler:

Pejmürde ne demek ne anlama gelir

Pejmürde ne demek ne anlama gelir

PEJMÜRDE NE DEMEK?

Pejmürde sözcüğü, olumsuz durumlara işaret eden bir anlam taşır. Pejmürde kelimesi kişinin duygusal ve dış görünümü olmak üzere iki anlamı bulunuyor. Dış görünüm yönünden kıyafetleri kasteden bir anlamı bulunur. Yırtık, eski kıyafetler pejmürde olarak isimlendirilir.

Duygusal durum bakımından ise, kişinin içine düştüğü dağınık halleri ifade eder. Kişinin yaşadığı ruhsal çöküntünün oluşturduğu perişanlık hali pejmürde olarak isimlendirilir. Aynı zamanda pejmürde ne demek sorusuna, maddi sıkıntıların oluşturduğu perişanlık olarak adlandırılıyor. Pejmürde kelimesi Recaizade Mahmut Ekrem'in ünlü bir eserinin de ismi olarak biliniyor.

TDK

TDK

PEJMÜRDE NE DEMEK? TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türk Dil Kurumu'nda (TDK) pejmürde kelimesi sıfat olarak 2 farklı anlamda kullanılıyor.

1. anlamı: Eski püskü, yırtık:

2. anlamı: Dağınık, perişan

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0