Tavuğun bozulduğu nasıl anlaşılır? Tavuğun bozulduğunu gösteren işaretler nelerdir?

Tavuk, içerdiği protein bakımından en çok tüketilen besleyici yiyecekler arasında yer alıyor. Ama her ne kadar besleyici bir ürün olsa da en fazla gıda zehirlenmelerine yol açan da tavuktur. Tavuklar doğru muhafaza edilmediği takdirde çok kötü sonuçlara neden olabilir. Peki, kızartması fırınlaması ve haşlaması gibi birçok çeşidi yapılan tavuğun bozulduğu nasıl anlaşılır? Tavuğun bozulduğunu gösteren işaretler neler?

Tavuk çok çeşitli olarak çorbasından, yemeğine hatta tatlısına kadar her türlü tüketilen bir gıdadır. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği tavuk dünya çapında da en yaygın olarak kullanılan gıdalardan biridir. Tavuk sağlık açısından özellikleri çok fazladır. Düşük yağ ve kalori miktarı ile yüksek miktarda protein içeren tavuk özellikle spor yapanlar için en ideal besin türüdür. Ama tavuk eti hızlı bozulabilen ve bozulduğunda da kanda yüksek miktarda mikroba yol açan bir gıdadır. Bu yüzden tavuk tüketirken çok dikkatli olmak gerekir. Çok az miktarda yağ içeren tavuk eti hem pek çok önemli vitamin ve minerali bünyesinde barındırdığından dolayı mutfakların vazgeçilmez yiyeceğidir. Protein kaynağı olan tavuğun bozulup bozulmadığını birkaç yöntemle anlayabilirsiniz.

  • Rengini kontrol edin, 
     
  • Tavuğu koklayın,
     
  • Tavuğun dokusuna bakın.

Ama en önemlisi tavuğu doğru yerde ve doğru koşullarda muhafaza etmektir. Bayat olan çiğ ya da pişmiş tavuğu yemek hem hasta eder hem de ölüme bile neden olabilir. 

Tavuğun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

Tavuğun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

TAVUĞUN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Rengini kontrol edin: Bozuk olmayan taze tavuk pembe renklidir. Tavuğun tüketim tarihi geçmeye yakın bozulmaya başlar. Bozulmaya başlayan tavuğun rengi de grileşir. Hafif morarmaya dönük bir renk alır. Eğer tavuğunuzun renginde bir solgunlaşma gözlemliyorsanız fazla zaman kaybetmeden hemen pişirip tüketin. Eğer grilik artarsa pişirilmesi tehlikeli bir hal alır.

Tavuğu koklayın: Tavuğun bozuk olabileceğini düşünüyorsanız direk koklayın. Bozulan çiğ tavuğun çok güçlü ekşimsi bir kokusu bulunur ve hemen fark etme şansınız olur. Eğer kokladığınızda bozuk olduğuna dair herhangi bir koku alıyorsanız kesinlikle tüketmeyin. Bu tavuk sizi zehirleyebilir.

Tavuğun dokusuna bakın: Tavuğun bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de etin dokusunu kontrol etmektir. Aldığınız çiğ tavuk normalde dışı cilalı gibi hafif kaygan bir yapıya sahiptir. Ama tavuğun dokusunun üzerindeki kayganlığın arttığını fark ederseniz bu tavuğun bozulmuş demektir.

Kuzu eti nasıl seçilir? Kuzu eti alırken nelere dikkat etmeli? İLİŞKİLİ HABERKuzu eti nasıl seçilir? Kuzu eti alırken nelere dikkat etmeli?

Tavuğun rengine ve kokusunu kontrol edin

Tavuğun rengine ve kokusunu kontrol edin

PİŞMİŞ TAVUĞUN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Pişmiş tavuğun bozuk olduğunu anlamak için ilk olarak doğru bir şekilde muhafaza edildiğinden emin olmalıyız. Pişmiş tavuk saklama ömrü buzdolabında 3-4 güne kadar dayanabilir. Yaptığınız tavuk yemeğini başka gün tüketmek için saklamak için buzluğa atabilirsiniz. Dondurucuda pişmiş tavuk 3 ay kadar muhafaza edilebilir. Dondurulmuş pişmiş olan tavuğu çözdürmek istiyorsanız bir gün önce normal buzdolabına koyun. Böylece yavaş yavaş çözülür.

Pişmiş tavuğun bozuk olduğu anlamanın yolları

Pişmiş tavuğun bozuk olduğu anlamanın yolları

Pişmiş tavuk da buzdolabında 3-4 günden fazla tutulduğu takdirde bozulma belirtileri oluşturur. Pişmiş tavukta da aynı şekilde çok uzun süre tutulursa bozulma belirtileri gösterir. Bu belirtiler tavuğun renginin grileşmesi, tavuğun ekşimsi koku çıkarması bozulduğunu anlamanı yollarıdır.

Ayrıca yaz mevsiminde tavuk tüketirken çok dikkat etmek gerekir. Tavuğu buzdolabında saklamadan az az tüketmek zehirlenmelerin önüne geçer.

Tavuk doğru koşullarda muhafaza etme

Tavuk doğru koşullarda muhafaza etme

Bahar ayları için balkon dekorasyonu önerileri! Bahar ayı çiçekleri isimleri

İLİŞKİLİ HABER

Bahar ayları için balkon dekorasyonu önerileri! Bahar ayı çiçekleri isimleri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Cuma ali 2 yıl önce

Horoza sormak lazım.

semsi 2 yıl önce

kesinlikle buzu çözülmeden -taze bile olsa- Tavuk pişirmeyin. Aceleniz varsa mikrodalgada buz çözülme fonksiyoneli ile eritin ve sonra pişirin. Buzu çözülmüş tavuğu ASLA tekrar dondurmayın. GIDA ZEHİRLENMESİ yaşayabilirsiniz.