Kuzu eti nasıl seçilir? Kuzu eti alırken nelere dikkat etmeli?

Kuzu eti, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır. Ancak doğru kuzuyu lezzet açısından seçmek çok önemlidir. Peki, kuzu eti nasıl seçilir, kuzu eti alırken nelere dikkat etmeli, hangi bölümlerini seçmeliyiz? Detaylar haberimizde:

Kuzu, bahar sofralarının baş tacıdır. Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Bahar mevsimine adım attığımız bu aylarda kuzular yavaş yavaş çıkmaya başladı. Özellikle mart ayında koyun cincinin kuzu olarak en lezzetli zamanları olarak bilinmektedir. Koyun ve keçi Caprinae alt familyası içerisinde yer alan ve geviş getirenler ailesinin tür olarak en zengin familyasından bir memeli türlerinden biridir. Koyun ve keçiler edinilen bazı bilgilere göre 5.000- 9000 yıl önce evcilleştirilmiştir. Ardından Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'ya kadar yayılmıştır. Koyunların özelliklerinden bazıları ise;

  • Koyunların burun kısımları çıplak ve nemli
     
  • Vücutları kalın tüylerle kaplı,
     
  • Erkeklerde her zaman bir çift boynuz bulunurken dişilerde bazen bulunur.
     
  • Yılda iki defa ve her defasında bir ile üç arasında yavru doğururlar
     
  • Ömürleri 10 ila 12 yıl arasında değişmektedir.
     
  • Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılırlar. 

kuzu eti nasıl seçilir

kuzu eti nasıl seçilir

DİŞİ Mİ ERKEK Mİ DAHA LEZZETLİ?

Genel olarak sütü, yünü ve eti için yetiştirilen koyunlar zaman içerisinde insanlar her şeyinden faydalanmaya başlamışlardır. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak adlandırılır. Kuzu eti alırken yağının rengi köpük gibi bembeyaz, et renginin açık pembe olmasına, sırt kemiklerinin (pirzola kemikleri) ise ortalama insanın serçe parmağından daha ince olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Kuzu alırken en çok meraka edilen sorulardan biri de dişi kuzu yenir mi sorusudur. Uzmanlara göre kuzu da dişi erkek fark etmez ayrıca dişi kuzu daha makbul ve eti lezzetli sayılmaktadır. Ama dikkat edilmesi gereken noktalardan biri çiftleştikten sonra, yani koyun olunca kesinlikle erkek tercih edilmesi gerektiğidir.

Kurban nasıl seçilir?  İyi bir kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerekir?İLİŞKİLİ HABERKurban nasıl seçilir? İyi bir kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerekir?

kuzu alırken nelere dikkat edilmeli

kuzu alırken nelere dikkat edilmeli

Kuzu eti taze olarak tüketilmesi gerekiyorsa en lezzetli hâli kazanda ağır ateşte kavurma ya da büyük parçalar hâlinde tereyağında mühürlenip yine uzun ateşte kendi suyuna pişmesidir.

KUZUNUN HER BÖLGESİ FARKLI TATLARA SAHİP

- Kuzunun her bölgesi aslında her biçimde tüketebileceğiniz kadar narin ve lezzetli bir protein kaynağıdır. Eğer kuzunun bölümlerini farklı lezzetler şeklinde denemek isterseniz;

- Bütün olarak kuzu Kastamonu kuyu kebabı, Kırklareli kazık kebabı, Çorum sırık kebabında.

Kol dediğimiz kısmı bilhassa pehli için en ideal yer olarak bilinir.

- Kuzunun but bölgesi şiş, yahni ve külbastı olarak yapılırsa çok lezzetlidir.

Sırt kısmı pirzola, siner, Tokat kebabı, Isparta kebabı ve Denizli kebabı.

Boyun yani gerdan haşlama ve beyinli gerdan için tercih ediliyor.

Kuzunun kuyruk kısmı yani pöç nerede ise en lezzetli yeri. Kuru fasulye ve fırında pöç kebabı olarak tüketilebilir.

Kuzu bağırsağından mumbar ve kokoreç. İşkembesinden şırdan yapılabiliyor.

Kelle ve ayaklarından kelle - paça ya da fırında kelle şahane lezzetler.

Kuzu döş ise tencere yemeklerinde ve hakiki kuzu döner ve kaliteli köfte ya da Konya bıçak arası yapımında aranıyor.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Savaş 1 yıl önce

Savas

Olcay Akgül 3 yıl önce

Boşuna yazılmış bir yazı, parası olan zaten nasıl bir et alacağını çok iyi bilir, parası olmayanın bu yazıyı okumasına gerek yok çünkü et alamaz.sadece zaman kaybettiren bir yazı olmuş

Toplam 1 beğeni