Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan ayı için gıda israfı uyarısı!

Ramazan ayında herkesin bir arada olduğu kalabalık iftar sofraları, birbirinden lezzetli yemekleri de beraberinde getiriyor. Ancak uzun süre açlık yaşanan bu dönemde açlığın etkisiyle plansız ve fazla miktarda pişirilen yemekler çok sayıda artan yemeğe ve gıda israfına yol açabiliyor. Bu nedenle iftar ve sahur sofraları için menü planlaması yapılması büyük önem taşıyor. İşte gıda israfında dikkat edilmesi gerekenler

Avrupa’da her yıl ortalama 88 milyon ton gıda israf edildiği belirtilirken, 2021 yılı Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Raporu’na göre ise Türkiye'de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Özellikle Ramazan ayında sofralarımızı çeşit çeşit yemeklerle donatırken, gıda israfından kaçınmak, geleceğimiz için oldukça önemli. Uzmanlar, Ramazan ayında gıda israfından kaçınmak için planlı market alışverişinin ve menü planlamanın en önemli maddeler olduğunu belirtiyor.

gıda israfı nasıl önlenir

gıda israfı nasıl önlenir

İşte Sabri Ülker Vakfı’ndan Ramazan ayında gıda israfından kaçınmanın ipuçları

Mutfak alışverişinizi planlayın

Önce buzdolabını kontrol ederek önceki günün yemeği değerlendirilecek şekilde bir menü belirlenmeli ve eksiklerden oluşan bir liste hazırlayarak alışverişe çıkılmalıdır. Planlanarak yapılan market alışverişleri sayesinde ihtiyaç duyulmayan ürünler alınmayacak ve bu şekilde gıda israfının önüne geçilmiş olacaktır.

Elinizde olanı kullanın

Buzdolabında ve dolaplarda neler olduğu düzenli olarak kontrol edilmeli ve son kullanma tarihi yaklaşan yiyecekler tüketilmelidir. Bozulmak üzere olan ve hemen tüketilmesi gereken sebzeleri, makarna, çorba, omlet içine ekleyebilir veya bir tencerede pişirerek iftar sofralarınız için sebze çorbası hazırlayabilirsiniz. Böylelikle henüz iyi durumda olan besinlerin israf olmasına engel olmuş olursunuz. Öte yandan son kullanma tarihi yakın olan besinler son kullanma tarihinden önce mutlaka dondurulmalıdır. Özellikle dondurulmuş meyveler iftar sofralarındaki tatlılarınıza güzel bir katkı sağlayabilir.

Porsiyon miktarlarına dikkat edin

Kalabalık sofralara alışkın kişiler, fazla yemek pişirme eğiliminde olabiliyor. Ancak gıda israfının önüne geçmek için; pişirilen yemek miktarını azaltmak ve artan yiyecekleri buzdolabında muhafaza ederek tekrar değerlendirmek çok önemli. Bir gün önceden artan pilavı bir sonraki gün çorba veya salatalarınızda değerlendirebilirsiniz.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0