Ayak terlemesi tedavi edilir mi?

Aşırı ayak terlemesi birçok kişinin sosyal hayatında sıkıntılara neden olur. Peki ayak terlemesinin tedavisi var mı?

Aşırı ayak terlemesi genellikle ayak tabanında ve parmaklarda ortaya çıkan bir terlemedir. Terleme, kişinin günlük faaliyetlerini, sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkileyecek bir durumda ise, aşırı ayak terlemesi hastalığı (plantar hiperhidroz) denir. 

Aşırı ayak terlemesinin hayati bir tehlikesi yoktur ancak ayakkabıdan dışarı taşan ıslaklık ve kötü koku ciddi sosyal problemlere yol açabilir. 

Ayak terlemesinin nedenleri ve sebepleri nelerdir?

Ayaklarda aşırı terlemenin nedeni terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu olmasıdır. Bazı kişilerde sempatik sistem aşırı duyarlı ve fazla çalışmaktadır. Bu sistemin aşırı çalışmasına bağlı olarak aşırı ter üretimi olur. Terleme heyecan, stres gibi psikolojik uyarılarla başlar. 

Ayak terlemesi tedavisiz geçer mi?

Aşırı ayak terlemesini önlemek zordur. Bazı kişilerde 40 yaşından sonra azalsa da tedavisiz geçmesi pek mümkün değildir. İlaçla, psikoterapi ile bitkisel çözümlerle ayak terlemesi azaltılabilir.. Sık sık çorap ve ayakkabı değiştirmek ise kısa süreli çözüm sağlar.

Ayak terlemesinin tedavisi nasıl olur?

Ayak terlemesi çok şiddetli değilse ter önleyici krem, losyon, sabun, jel vb. ürünlerle azaltılabilir. Bu tarz ürünlerin içeriğindeki alüminyum ve klorid ter bezi kanalını tıkayarak terin dışarı çıkmasını önler. Terleme daha şiddetli ise iyontoforez ve botoks tedavisi uygulanır. 

İyontoforez tedavisinde özel bir cihazla ayaklara düz akım elektrik verilir. Ter bezlerinde şok etkisi terlemeyi azaltabilir, geçirebilir. Bu uygulamanın haftada 2-3 defa 20-30 dakika ömür boyu uygunlanması gerekir.

Botoks tedavisinde ayak tabanı ve parmaklara 15-20 yere botox enfeksiyonu yapılır. Botox ter bezlerini geçici olarak felç yapar. Bu uygulamanın da etkisi geçicidir. Ayak için 3-4 ayda bir uygulanması gerekir. Uygulama ağrılı, maliyeti yüksektir ve duyu kaybı yapabilir.

BİR YORUM YAPIN 0