Kramp neden olur?

Kramplar toplumda çok sık görülen ve genellikle nedeni anlaşılamayan çok şiddetli ağrılardır. Bu ağrılar başladığında kişi hareket edemez hale gelebilir.

Kramplar şiddetli ağrılar şeklinde genel olarak bacak ya da kollarda görülür. Krampların nedeni ise kasların aniden kasılmasıdır. Normal bedensel kasılmalarda beyniniz kasılan bölgeye gevşeme sinyalleri verir. Ancak kramplarda beyin gevşeme sinyali göndermez ve kaslar gevşeyemez.

Kramp giren doku dışardan fark edilir ve dokunulduğunda sertleştiği hissedilir. Kramplar birkaç saniye sürdüğü gibi 10 dakikadan uzunda sürebilir.

Krampların birbirinden farklı nedenleri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

Yaralanma: Bir yaralanma durumunda zedelenen dokunan korunmasını sağlamak amacıyla bölgeye kramp girebilir. Bu kramplar hareketi engelleyerek yaralı bölgenin daha kolay iyileşmesini sağlar.

Kasların fazla kullanılması: Spor yapmak ya da gün içinde bedensel güç gerektiren faaliyetlerde bulunmak krampların oluşmasına neden olur. Yemekten sonra da kramp girmemesi için yüzülmemelidir. Bunun nedeni ise kaslardan mideye toplanan kanın kramp oluşmasına neden olmasıdır.

Mineral eksikliği: Fazla terle beraber vücuttan atılan mineral de kaslarda gevşeyememe sorununa yani kramplara neden olur.

Susuz kalmak: Özellikle spor ya da yoğun aktiviteler sonrası terlemeye bağlı olarak vücudun susuz kalması krampların oluşmasın neden olur.

Kalsiyum, magnezyum ve potasyum düşüklüğü: Hamilerde ve yaşlılar görülen krampların çoğu bu nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Kanda potasyum, magnezyum ve kalsiyum eksikliği sinir uçlarının uyarılmasına engel olur ve bu da kramplara neden olur. 

BİR YORUM YAPIN 0