Mandalinanın faydaları nelerdir? Bir hafta boyunca mandalina yerseniz ne olur?

C vitamini bakımından zengin olan mandalinanın insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Peki mandalinanın faydaları nelerdir? Bir hafta boyunca mandalina yerseniz ne olur? Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan mandalina, özellikle kış hastalıklarına karşı vücudun direncini artırır. Kötü kolesterol seviyesini düşüren mandalina kan basıncını düzenler. Haberin detayında mandalina hakkında merak edilen her şeyi bulabilirsiniz.

Ilıman iklim meyvelerinden biri olan mandalina turunçgiller ailesine aittir. Sarı, turuncu ve yeşil renkleri olan mandalina dışı kaplı içi etli ve sulu bir meyvedir. Portakala oranla kabukları daha yumuşaktır. Eti direk yenildiği gibi suyu da sıkılarak içilebilir. Mandalina suyu hakkında uzmanlar düzenli tüketildiğinde kış hastalıklarına karşı vücudun direncini artırdığını söylüyor. Mandalina ülkemizde genellikle Eylül ayı ile beraber tezgahlardaki yerini alıyor. Sıcak havaları sevdiğinden yaz boyu yetişir. Kış boyu da rahatlıkla tüketilebilir. Ancak Rize'de yetişen mandalina türü soğuğa dayanıklıdır. Bu yüzden kışın bile tüketilebilir. Dünya'da en fazla üretimi yapılan ülke Çin'dir. Ülkemiz üretim sırlamasında beşinci sırada yer alıyor. Adana ve Mersin şehirlerinde Kasım ayının ilk haftasında Narinciye Festivali ile Türk mandalinası portakalı tüm dünyaya tanıtılıyor. Antik uygarlıklardan beridir mandalina şifa deposu olarak tanımlanmıştır. C ve A vitaminleri bakımından zengin olan mandalina, bağışıklık, kalp ve kemik sağlığına oldukça iyi gelir. 

MANDALİNANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Flavonodiler bakımından zengin olan mandalina antikanser etkiye sahiptir. Flavonodiler maddeler vücuda giren serbest radikalli hücreleri yok ederek bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca kana karışma ihtimali olan bakterileri azaltır. Kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar hastalıklarının yaşanma riskini azaltır. 

mandalinanın faydaları nelerdir

mandalinanın faydaları nelerdir

- Hemen hemen herkes rahatsız olduğundan mandalinanın soyulduktan sonra etrafını kaplayan beyaz damarları atar. Ancak uzmanlar beyaz damarların oldukça güçlü bir lif kaynağı olduğunu ve bu damarların mide bağırsak sağlığına olumlu katkılar sağladığını vurguluyor. Beyaz damarlar mide kaslarının güçlenmesini sağlar. Özellikle midenin öğütme işlemi sırasındaki işlevselliğini artırır. Bunun yanı sıra bağırsaklarda besin atıklarının birikimini önleyerek dışkılamayı kolaylaştırır.

mandalinanın bağışıklığa faydası

mandalinanın bağışıklığa faydası

- Hamilelik sürecinde anne adayında azalan bazı vitamin ve maddelerin değerini artırmada etkilidir. Folat ve B vitamin kompleksi bakımından zengin olan mandalina hem anne adayının hem de bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. Yapılan araştırmalarda yeterli miktarda folat takviyesi almayan kişilerde DNA hücrelerinin mutasyona uğrama durumu artar. Bu da çeşitli kanser hastalıklarına davetiye çıkarır.

mandalinanın kalbe faydası

mandalinanın kalbe faydası

- Potasyum organlarının hücrelerini artırarak işlevlerini artırır. Potasyum eksikliği olan kişide çeşitli hastalıkların yaşanma olasılığı artar. Ayrıca ileri yaşlarda kemik ve beyin sağlığını olumsuz etkiler. Günde tüketilen en az bir mandalina bu eksikliğin yaşanma ihtimalini düşürür.

- Kanı temizleyerek yüksek tansiyon ve diyabet riskinin önüne geçer. İçerdiği sağlıklı şeker vücudun enerji oranını karşılar. Yağ yakımını hızlandırır. 

düzenli tüketilen mandalinanın faydaları

düzenli tüketilen mandalinanın faydaları

BİR HAFTA BOYUNCA DÜZENLİ MANDALİNA YERSENİZ NE OLUR?

- Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden kana karışan zararlı mikroorganizmaları idrar yolu ile vücuttan atar. İçerdiği yaralı asit maddeleri sayesinde yemek borusu, mide ve bağırsakların kansere yakalanma riskini azaltır.

- Uçucu yağ asitleri kolesterol seviyesini dengede tutar.

- Mevsim geçişlerinde vücudun değişen ısı dengesi ile ortaya çıkan hastalıkların riskini azaltır. Ayrıca hastalığa yakalanan kişilerin daha hızlı iyileşmesini sağlar.

mandalinanın faydaları nelerdir

mandalinanın faydaları nelerdir

- Sonbahar aylarında akşam yemeklerinden sonra düzenli tüketildiğinde uykusuzluğa iyi gelir.

- İçerdiği yatıştırıcı maddeler sayesinde sinir sistemindeki deforme olmuş hücreleri yeniler. 

- Uzmanlar, mandalinanın kabuklarının kaynatılıp içildiğinde boğaz enfeksiyonlarını azaltığını da vurguluyor.

mandalina besin değerleri

mandalina besin değerleri

Anne sütünün kalitesi nasıl arttırılır? Anne sütünün yağlı olması için ne yapılmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Anne sütünün kalitesi nasıl arttırılır? Anne sütünün yağlı olması için ne yapılmalı?

BİR YORUM YAPIN 7

ibrahim 3 yıl önce

Herşeyin "Azı karar, Çoğu zarar" demiş atalar. Sentetik ilaçlar yoğun konsantre aktif maddeler içerir. Bu etken maddelerin çoğunun bitkilerden yapıldığını hepimiz biliyoruz. Gıdaları özellikle aç karnına bu kadar yoğun tüketmek belki ilaç etkisi yapabilir. Bu kadar zorlamaya gerek yok bence.

Hakan 4 yıl önce

Yil 2001! Sarilik oldugumda yani halk arasinda Kara Sarilik oldugumda hic bir sey yiyemiyordum. Ne istah vardi ne bir sey! kahvalti ve aksam yemegeine midem bulaniyordu. Cunku Karacigerim islem disiydi resmen iflas etmisti. Mandalinayi istahla yedim. Daha sonra tesaduf takvim arkasindaki bilgileri okurken kara sarilik geciren hastalarin mandalina ile beslenebilecegini ve tedavi olacagindan bahsediyordu. Bknz; portakal limon degil! Mandalina! Gercektende o takvim yazisini okuyana kadar mandalina yiyerek iyilesmeye baslamistim. Mandalinayla sariliktan kurtuldum.. Mandalina karacigeri temizleyen bir meyve! Portakalin asitligi cok yuksek Mandalinada asitlik yok denecek kadar az.

Toplam 1 beğeni

Hakan 4 yıl önce

hergun 1 kilo mandalina yiyorum bana kilo verdirdi. Ozellikle sabahlari yedigim zaman aksama kadar arada sirada mandalina asiriyorum aksama kadar hic bir sey yemeden tok tutuyor. Ben de kilo vermeme vucudumdadi odemi bagirsaklarimi idrar yollarimi temizledi.

Toplam 1 beğeni

sinem 4 yıl önce

Her şeyi kararında yemek gerek. Aşırı portakal ve mandalina yemek trigeminal nevraljiyi tetikliyor. Bilginiz olsun.

Toplam 1 beğeni

sinan 4 yıl önce

bende reflü var doktor turunçgilleri yasakladı

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun