Omurga çökme kırığı nedir? Omurga çökme kırığının tedavisi nasıl olur?

Omurga çökme kırığının ne olduğunu biliyor musunuz? Kamburluğa kadar giden bu ciddi rahatsızlığı hastalar uzun süre fark edemediğinden sinsi sinsi ilerleyerek kişide geri dönüşümü olmayan sakatlıklara neden olur? Peki omurga çökme kırığı nedir? Omurga çökme kırığının tedavisi nasıl olur? Haberin detayında omurga çökme kırığına dair her şeyi bulabilirsiniz.

Omurganın belirli ve sık sık aralıklarla ezilerek kırılması sonucu omurga çökme kırığı hastalığı ortaya çıkar. Omurga boyundan başlayıp kuluçka kemiği olan yere kadar dizilen 3 farklı şekilde duran kemiğe denir. Bu kemik içerisinde omurilik sıvısı ve sinirler geçer. Kemik, yürüme, oturma, eğilme ve dik durma gibi vücut hareketlerini belirler. Vücudumuzun genel hareketlerini kontrol etmede işe yarayan omurga aynı zamanda en hassas noktadır. Omurga aynı zamanda diğer kemiklere de bağlı olduğundan yaşanan herhangi bir deforme de diğer hareket noktaları da kötü etkilenir. Omurgadaki kemikleri de vitamin eksikliğinden ya da aldıkları şiddetli travmalar nedeniyle çökme yaşanır. Kişinin hareket merkezini bozan bu sağlık sorunu ilerledikçe omurga çökme kırığının yaşanmasına zemin hazırlar. Genellikle ağır işlerde çalışanlar ve ev hanımlarında sıklıkla görülür. Erkeklere oranla kadınlarda ortaya çıkmasının nedeni ise kadınlarda kemik erimesinin yaşanma olasılığı olduğundan bu durum daha sık yaşanır. 

omurga çökme kırığı

omurga çökme kırığı

OMURGA ÇÖKME KIRIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

- En yaygın belirtisi bel ağrılarıdır.

- Uyku sırasında pozisyon değiştirirken ki sırt ağrısı

- Oturma pozisyonundaki büyük değişiklikler

- Omuzların öne doğru düşmesi

- Kambur bir görünüm

- Hareket sırasında sırtta bıçak ağrısı gibi keskin sızlanmalar

- Ayağa kalkmada zorluk çekme

- Boyundaki ağrının başa vurması gibi belirtilerle kendini gösterir.

omurga çökme kırığı belirtileri

omurga çökme kırığı belirtileri

OMURGA ÇÖKME KIRIĞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Belirtiler ilerlemeden bir uzmana görünerek erken müdahale etmede fayda var. Aksi halde bu rahatsızlık sakatlıkla bile sonuçlanabilir. Muayene sırasında uzman doktor röntgen, tomografi ve MR gibi yöntemlerle omurgayı gözle takip eder. Her hangi bir eğrilme ya da çökme bu gibi uygulamalarda ortaya çıkar. Ciddi boyutta bir kırılma yok ise korse ya da alçı ile bir iki ay kişinin omurgasının eski hale getirilmesi sağlanır. Çevresindeki kemiklerin zarar görmemesi için de kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Ancak çökme şiddetli ise cerrahi operasyon ile kemikler yerine oturtulur ki zor bir ameliyattır. Sinirlere zarar gelmeden yapılır.

Ekose desenli ev dekorasyon fikirleri

İLİŞKİLİ HABER

Ekose desenli ev dekorasyon fikirleri

BİR YORUM YAPIN 0