Kadınları erkenden yaşlandıran hormonlar neledir?

Kadınlarda bulunan bazı hormonlar özellikle ergenlik ve hamilelik sürecinden sonra sıklıkla artar. Bu bilimsel olarak her ne kadar iyi gibi görünse de fazla salgılandığında bu hormonlar kadınların hızla yaşlanmasına neden olur. Peki kadınları erkenden yaşlandıran hormonlar nelerdir? Haberin detayında her kadının bilmesi gereken hormonları ve nasıl yükseldiklerini bulabilirsiniz.

Bilim dünyası vücudumuzda 100 hormon olduğunu ve bunları sürekli salgılanması gerektiğini söylüyor. Bunların içerisinde bazıları ise kadınlar için hem oldukça önemlidir hem de zararlıdır. Sağlığı ve cildi olumlu etkileyen bu hormonlar fazla veya az salgılandıklarında ise ruhsal dengeyi bozar. Bu hormonları dengede tutmak için uzmanların bazı önerileri vardır. Hormonlar vücudumuzda bazı organların çalışmasını düzenler. Hormonların çalışması ya da salgılanması için de ek takviye ve destek gerekir. Özellikle vücut gelişimi evrelerinde erkeklere oranla kadınları etkiler. Ergenlik ve hamilelikte sıklıkla değişen hormon seviyesi kadınların vücut yapısını olumsuz etkiler.

kırışıklık

kırışıklık

KADINLARI ERKEN YAŞLANDIRAN HORMONLAR NELERDİR?

- Cilt için en önemli hormon östrojendir. Östrojen kolajen ve elsatin maddelerinin üremesinde oldukça etkilidir. Kırışıklığı ve yaşlanmayı önleyen bu hormonun seviyesi düştükçe yaşlanma o kadar hızlanır. Yüksek olması ile vücudun elastik yapısını bozar. Östrojen seviyesini kırmızı etteki yağlar oldukça olumsuz etkiler. Bu yüzden uzmanlar kırmızı et tüketirken yağsız olanında tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca kemik suyu, meyan kökü gibi besinler ise antioksidan özelliğine sahip liquiritigen içerir. Bu madde vücuttaki elastik yapıyı korur. Östrojen hormonun yeterli miktarda salgılanmasını sağlar.

- Somatotropin yani büyüme hormonu kadınlar kas, kemik, göğüs yani kısaca vücutsal yapısını oluşturur. Bu hormonun düşmemesi için düzenli yürüyüş, sıcak banyo ve bisiklet sürme gibi aktiviteler yapılabilir.

yaşlandıran hormonlar

yaşlandıran hormonlar

- Kadınlarda 30 yaşına kadar DHEA yani kırışma ve yaşlanmayı geciktiren üretilen bir hormondur. Bu hormon yaşa bağlı azalır. Özellikle 30 sonrasında azalan bu hormon kadınlarda özellikle göz ve çevresindeki kırışıklığı artırır. Bu hormonun artması için kahvaltılarda en az 3 adet ceviz ve gün içerisinde bir tane avokado tüketilmelidir.

- Uzun süreli stres ve depresyon melatonin yani vücudun dinlemesini sağlayan uyku için önemli bir hormondur. Vücut dinlenmediğinden gerekli vitamin ve mineral salınımı yapamaz bu da saç dökülmesi, yanak çöküntüsü ve dudak yapısında buruşma gibi yaşlanma belirtileri beraberinde getirir. Melatonin hormonun düşmanı ise nikotin ve kafeindir. Bu yüzden her iki maddeden uzak durmak gerekir. Özellikle 20 yaşından sonra bırakılmasında fayda var. Muz, domates, mısır gibi besinler bu hormonun dengelenmesinde etkilidir. Ayrıca yatmadan bir saat önce her gece anason çayı tüketerek bu hormon dengelenebilir.

- Kortizol yani stres hormonu bu hormon yükseldikçe kişinin yaşlanma olasılığı artıyor. Ciltte dengesiz bir kuruma soyulma gibi durumlar yaşanır. Bu hormonu dengelemek için günde en az iki buçuk litre su tüketilmelidir. Aynı zamanda cilt her gün saf gül suyu ile arındırılmalı. 

2019 yılının en rahat pardösü modelleri

İLİŞKİLİ HABER

2019 yılının en rahat pardösü modelleri
Ağlayan kalpler çiçeği bakımı ve özellikleri

İLİŞKİLİ HABER

Ağlayan kalpler çiçeği bakımı ve özellikleri
Bebeklerde kalça çıkıklığı nasıl anlaşılır?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde kalça çıkıklığı nasıl anlaşılır?

BİR YORUM YAPIN 0