Osmanlı macunun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara şifa olur?

Osmanlı Devleti döneminde başlayan bu gelenek günümüze kadar sürmektedir. Osmanlı macunu birçok faydalı besinden elde edilen bir ilaçtır. Özellikle hastalıklara karşı inanılmaz faydalar sağlayan bu doğal ilaç hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Osmanlı macunun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara şifa olur?

Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan'ın hastalanması üzerine Kanuni Sultan Süleyman Han annesi için hekimlerin başı olan Merkez Efendi'den ilaç ister. Merkez Efendi, dar-ı fülfül, çöpçün, çörekotu, hardal tohumu, havlıcan, kokonat, beş base, hindistan çiçeği, kakule, kalbarda, karanfil, kebabiye, karabiber, anason, kimyon, kişniş, limon tuzu, iksir, ma-i leziz, çivit, meyan balı, portakal kabuğu, revan kökü, safran, sakız, sarı halile, sinameki, şamlı, şaşlı, resene, tarçın, tarçın çiçeği, kırım tartar, teke mersini, tiryak, ud-ül kahar, vanilya, yeni bahar, zencefil, zerde çöp, zulumba ve hıyarşenbe gibi baharat bitkielri su karıştırarak kaynatır. Elde edilen karışım ilaç olarak Hafsa Sultan'a verilir. Şifa olan karışımdan sonra Kanuni Sultan Süleyman, bu karışımın halka dağıtılmasını istedi. Ardından kadım gelenek haline gelen karışıma Osmanlı macunu denildi. Ramazan ayında, bahar gelişinde ve şenliklerde yapılıp dağıtılan Osmanlı macunu içerdiği çeşitli baharat ve bitki sayesinde birçok hastalığa iyi gelir. Mesir macunu olarak da geçen Osmanlı macunu Uzak Asya, Mısır ve Mezopotamya'da tıbbi tedavilerde ilaç olarak kullanılmıştır. Kırk çeşit baharat ve bitki karışımından yapılan Osmanlı macunu Evliya Çelebi'nin aktardığı bilgilere göre İstanbul başta olmak üzere her yerde satılıyordu.

  • Birden fazla besinden yapılan Osmanlı macunu bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Vücut direncini artırır.
  • Bağışıklığın ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri sağlar. 
  • Kandaki insülin direncine doğal şeker verir.
  • Boğazdaki enfeksiyon ve virüslerin etkisini azaltır.
  • Hormonları düzenler.
  • Sinir hücrelerini güçlendirerek stres ve depresyon riskini azaltır.

En kolay Ramazan şerbeti nasıl yapılır? Evde Ramazan şerbeti yapımıİLİŞKİLİ HABEREn kolay Ramazan şerbeti nasıl yapılır? Evde Ramazan şerbeti yapımı

osmanlı macunu

osmanlı macunu

OSMANLI MACUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Sindirim sorunlarının başında hazımsızlık ve mide yanması gelir. Bu durumlar genellikle yemek sonrası yaşanır. Özellikle Ramazan aylarında açılan oruçla beraber aniden besin yüklenen mide de çıkan bu sorunları yatıştırmak için Osmanlı macunu birebir fayda sağlar.

- Midenin yanı sıra bağırsaklara da fayda sağlayan Osmanlı macunu bağırsak florasını düzenleyerek burada toksin birikmesini önler. Besinlerden kaynaklı oluşan gazı bağırsakta tutmaz sökülmesinde yardımcı olur. Ayrıca bağırsakları yumuşatarak müsil etkisi göstererek kabızlığın yaşanmasını engeller.

osmanlı macunun faydaları

osmanlı macunun faydaları

- Vücut ısısını dengeler. Mevsim geçişlerinde tüketildiğinde vücutta aniden ortaya çıkan ısı ve oksijeni dengeler. Bu sayede vücuttaki sinir hücreleri daha sağlıklı çalışır. Sinirler vücut koordinasyonunun yanı sıra beyin içinde önemlidir. Özellikle stres, depresyon ve yorgunluk gibi hastalıklara iyi gelir. 

- Antiseptik özelliği sayesinde solunum ve idrar yolundaki enfeksiyonlu hücrelerin yok olmasını sağlar. Böylece oluşma ihtimali olan hastalıkları önler. Vücuttaki tüm toksinleri idrar yolu ile atar. 

OsmanlıİLİŞKİLİ HABEROsmanlı'da en çok tüketilen çay: Kivinin faydaları nelerdir? Kivi çayı nasıl yapılır?

osmanlı macunu nasıl yapılır

osmanlı macunu nasıl yapılır

- Vücudu temizlemede etkili olduğu için bağışıklık sistemi de güçlenir. Hastalıklara karşı vücutta kalkan oluşturur.

- Gelişim çağı, adet zamanı ve hamilelerin tüketmesinde de fayda var. Hormon düzenlemede yardımcı olur. 

İftara kadar acıkmamak için sahurda ne yemeli, ne yememeli? Susamamak için...

İLİŞKİLİ HABER

İftara kadar acıkmamak için sahurda ne yemeli, ne yememeli? Susamamak için...

BİR YORUM YAPIN 1

İbrahim 4 yıl önce

Burdaki bilgiler yalan yanlış yöndedir şifalı olan osmanlı macunu deyil mesir macunudur burada verilen tarif mesir macunu ama resimlerdeki tepsideki ise osmanlı macunudur hamile insanlara faydası yoktur. Eyer siz bu şekilde yazarsanız ve hamile bir insan osmanlı macunundan fazla miktarda kullanırsa çocuğa zararı dokunması ihtimali yüksektir çünkü bir çok yerde osmanlı macunu evlerde yapılıyor yani sağlık bakanlığının nezdinde merdiven altı üretimdir ve birde bu macunlarda glikoz kullanılıyor ve ayrıca ürünün içinde tam olarak neler olduğunu yazmıyorlar bir çoğunun üretim iznide yok. Ben buişin içinde olduğum için biliyorum. (Hakiki osmanlı macunu. İbrahim)

Toplam 2 beğeni