Likopen nedir ve hangi besinlerde bulunur? Likopenin faydaları ve zararı...

Likopen insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bir elementtir. Özellikle toksin atarken ve göz sağlığı için gerekli olan beta karoten ve antioksidan bakımından zengin olan likopen hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Likopen nedir ve hangi besinlerde bulunur? Haberin detayında likopene dair her şeyi bulabilirsiniz.

Besinlere kırmızı renk veren likopen maddesi güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Pembe ve kırmızı renkleri sağlayan bir pigmenttir. Günlük hayatta tükettiğimiz domateste oldukça çok bulunan bu madde özellikle kansere karşı vücudu korur. Vücudun kendini yenilemesi için gerekli olan antioksidanları sağlayan likopen günlük tüketilmesi gereken bir maddedir. Bazı besinlerle vücutta biriken serbest radikaller organların komplikasyonlarını bozar. Bu durum ciddi hastalıklara davetiye çıkarır. Serbest radikalleri temizlemek için vücudun antioksidana ihtiyacı vardır. Likopneli besinler bu bakımdan iddialı besinlerdir. Likopen aynı zamanda boya sanayisinde kullanılan bir maddedir. Likopenin en güçlüsü kırmızıdan pembeye doğru gider. 

likopen nedir hangi besinlerde bulunur

likopen nedir hangi besinlerde bulunur

HANGİ BESİNLERDE LİKOPEN BULUNUR?

DOMATES

Likopen bakımından en zengin besin domatesdir. Yapılan araştırmalarda 3 çiğ domates, günlük vücudun ihtiyacı olan antioksidanı sağlar. Domates kalp ve damar hastalıklarını  önler. Cildi yeniler. Eski çağlardan beri yaşlanmayı önleyen mucize besin olarak bakılır.

domates

domates

KARPUZ

Doğadaki en güçlü sulu besindir. İki dilim karpuz vücudun ihtiyacı olan günlük vücudun yüzde 30'unu karşılar. Likopen domatese oranla karpuzda daha az bulunur. Bunun nedeni de karpuzun domatese göre daha açık renkte olmasından kaynaklanır. 

karpuz

karpuz

KUŞBURNU

Likopeni yüksektir. Enfeksiyon oluşumunu önleyerek daha önce enfeksiyonun neden olduğu hasarları önler. Kan şekerini ve basıncını dengeler. Yapılan araştırmalarda kuşburnu Bağırsaklardaki kurtçukların dökülmesinde ve mesanede kum oluşmasını engeller.

kuşburnu

kuşburnu

GREYFURT

Acımsı bir tada sahip olan greyfurt, antioksidan ve lif bakımından zengindir. C vitamini bakımından güçlü olan greyfurt, bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı direncini artırır.

greyfurt

greyfurt

LİKOPENİN FAYDALARI NELERDİR?

- Sağlıksız beslenme, havasız ortam ve yoğun çalışma hormonları dengesizleştirir. Bu durum oksidatif stresine neden olur. Stres artıkça bağışıklık azalır. Bazı hastalıklara davetiye çıkarır. Ancak likopenli besinler bu durumu azaltarak vücudun enerjisini artırır. 

- Damarların daralması ve tıkanması kalp ve kan hastalıklarına zemin hazırlar. Vücut kendiliğinden antioksidan üretmediğinden besinler aracılığı ile vücuda antioksidan alarak damarları temizler.

likopenin faydaları

likopenin faydaları

- Sinir sistemindeki hasar ileri yaşlarda unutkanlığa ve alzheimer gibi hastalıkların yaşanmasını sağlar. Ancak likopenli besinler sinirleri onarır. Böylece hem sinir sitemini güçlendirir hem ruhsal hastalıkları önler.

- Ürik asit artığında kemik ve kas ağrıları olumsuz etkilenir. Likopenli besinler bu asidin oranını azaltır. 

- Likopenli besinler aynı zamanda sıvı oranları da fazladır. Hem antioksidan hem sıvı oranı yüksek olan bu besinler cildin yenilenmesini sağlarken sağlıklı hücrelerin sayısını da artırır.

likopen özellikle çeri domatesde yüksek miktarda bulunur

likopen özellikle çeri domatesde yüksek miktarda bulunur

LİKOPENİN ZARARI VAR MIDIR?

Besinlerden alınan bir madde olan likopen güçlü bir antioksidandir. Ancak nadiren de görülse bazı insanlarda likopene karşı alerji vardır. Bağışıklık sistemi likopen maddesini fazla algıladığında ciddi sağlık sorununa neden olabilir. Cilt sorunu olarak görülen sağlık sorunu bazılarında ise dil şişmesi nefes darlığı bulantı ve kusma gibi durumlara da yol açar. Uzmanlar bu yüzden hamile kadınların yüksek miktarda likopen içeren maddeleri tüketimi konusunda uyarıda bulunuyor. 

Hamilelikte düşükten gelen parçalar nasıl anlaşılır? Düşük gerçekleşmesi...

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte düşükten gelen parçalar nasıl anlaşılır? Düşük gerçekleşmesi...

BİR YORUM YAPIN 0