Karabiber ve karabiberin tohumunun faydaları nelerdir? Karabiber ve limon karışımı

Herkesin baharatlığında bulunan eşsiz kokusu ve lezzeti ile yemeklere farklı bir tat katan karabiberin kökeni Hindistan'a kadar uzanıyor. Beyaz ve yeşil gibi biberlerin tohum halleri kurutulup ufalandığı hale karabiber denir. Küçük yuvarlak gibi olan bu baharat alternatif tıpta özellikle üst solunum yolları hastalıklarında sıklıkla kullanılır. Peki karabiberin faydaları nelerdir?

Kökeni Hindistan'a dayanan karabiber yuvarlak meyveler olan piperaceaenın kurutularak ufalanıp baharat olarak yemeklerde ve ilaçlarda kullanılır. Sıcak iklimlerde rahatlıkla yetişebilen karabiber meyvesinin aynı zamanda beyaz olanı da bulunmaktadır. İçeriğinde potasyum, magnezyum, demir, K ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Güçlü bir anti inflamatuar olan karabiber, vücudun ihtiyacı olan A vitaminin de yüzde 70'ini karşılayabilir. Kendine hoş kokusu ve tadı olan karabiber, Türk mutfaklarının vazgeçilmez baharatlarındandır. Özellikle tadı bakımından keskin olan karabiber, alternatif tıpta ilaç olarak tüketilirmiş. Boğaz enfeksiyonları, üst solunum yolları hastalıkları ve iltihaplanma gibi sağlık sorunlarında kullanılan doğal ilaçların başında gelir. C vitamini bakımından da zengin olduğundan güçlü bir antioksidandır.

KARABİBER TOHUMU NE İŞE YARAR?

KARABİBERİN FAYDALARI NELERDİR?

- Devamlı öksürük ve soğuk algınlığında vücutta artan enfeksiyonlu hücreler, kemiklere yerleşerek vücudun halsiz olmasını sağlar. Boğazda kaşıntıya neden olan iltihaplanmayı artırır. Ancak karabiber içerdiği C vitamini sayesinde enfeksiyonlu hücreleri vücuttan atar. 

- Diyet lif içeren karabiber sindirime ve kilo vermede de kolaylık sağlar. Hazırlanan salatanın içerisine eklenen karabiber metabolizmayı hızlandırır. Ya da yoğurtla beraber karıştırılıp tüketildiğinde mide asidini dengeler. Bağırsak florasını azaltır. Kabızlık ve ishal rahatsızlıklarının yaşanmasını önler.

KARABİBERİN FAYDALARI

KARABİBERİN FAYDALARI

- Güçlü bir antioksidan olduğundan vücuttaki serbest radikalleri vücuttan atar. Böylece hücrelerin deforme olmasını engeller. Hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçerek kanserli hastalıkların oluşmasını önler.

- Karabiber enfeksiyonlu hücrelerin oluşumunu önler. Bu sayede ağızda ve dişte biriken mikropların birikmesinin önüne geçer. Diş çürümesini engeller. Ayrıca dişlerin sararmasının önüne geçer.

KARABİBERİN SİNDİRİME FAYDASI

KARABİBERİN SİNDİRİME FAYDASI

- Zerdeçal, karabiberi ve bal karışımı hem akciğeri temizler hem de sigara içme isteğini azaltır. Vücuttaki nikotin isteğini azaltan bu karışım aynı zamanda deforme olmuş hücreleri de yeniler. 

- Modern çağda en sık görülen ruhsal sorunlardan olan stres ve depresyonun etkisini azaltmak ve sinir hücrelerini yatıştırmak için karabiber birebir fayda sağlar. Antidepresan etkisi gösteren karabiber, beyne giden sinirlerin daha sağlıklı çalışmasını destekler. 

KARABİBERİN ÖKSÜRÜĞE FAYDALARI

KARABİBERİN ÖKSÜRÜĞE FAYDALARI

- Göz sağlığı için en etkili vitamin A vitaminidir. A vitamini özellikle korneayı korur. Görme yetisini artırır. Bu yüzden vücut günlük A vitaminine ihtiyaç duyar. Karabiber bu bakımdan en etkili besindir. 

- Hem cilt hem de saç sağlığı için fayda sağlayan karabiber, saç dökülmesi ve kepek sorunlarının önüne geçer. 

karabiber tuz limon karışımı

karabiber tuz limon karışımı

KARABİBER-LİMON KARIŞIMI NEYE İYİ GELİR?

Kronik rahatsızlıkları olanların bu karışımı tüketmeden bir uzmana danışması gerekir. Aksi halde bu karışım kan basıncını artırabilir. Yüksek tansiyona zemin hazırlayabilir. Bunun dışında bu karışım hızlı kilo vermek isteyenler ideal bir karışımdır. Ayrıca bu karışım yemek borusundan bağırsaklara kadar olan kısmı temizler. Mesane de kum ve taş oluşumunun önüne geçer. Vücudu temizleyerek hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir. 

TANE KARABİBERİN KULLANIMI 

Mevsim geçişi hastalıklarının doğal ilacı olan karabiber, tane halinde kullanımı daha etkilidir. Ayn zamanda salata ve yemeklerde kullanılan tane karabiber keskin bir acı tada sahiptir. Lezzetlendirmede kullanılan tane karabiber, özellikle salçalı yemeklerde kullanılır. Doğu kültüründe vazgeçilmez olan tane karabiber toz halinden daha çok tercih edilir. Ayrıca tane karabiber kaynatılıp içerisine bir yemek kaşığı üzüm pekmezi eklenerek tüketilebilir. Bu karışım özellikle enfeksiyonlu hastalıklarda boğazları virüslerden arındırır.

KARABİBERİN ZARARI VAR MI?

Kronik mide hastalıkları olanlar karabiber, tüketmeden bir uzmana danışmaları gerekir. Aksi halde mide yanmasına yol açar. Aşırı tüketildiğinde faydadan çok zarar sağlar. Gaz sıkışmasından bağırsak düzensizliğine kadar olumsuz sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. 

karabiber besin değeri

karabiber besin değeri

Emzirme döneminde balık yenir mi? Emziren annelerin yiyebileceği balıklar

İLİŞKİLİ HABER

Emzirme döneminde balık yenir mi? Emziren annelerin yiyebileceği balıklar
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Canan Karatay'ın 'koronayı öldürüyor' sözlerine tepki!

İLİŞKİLİ HABER

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Canan Karatay'ın 'koronayı öldürüyor' sözlerine tepki!

BİR YORUM YAPIN 3

Yurdakul 3 yıl önce

Evet ya C vitamini yok tabloda.?

Toplam 1 beğeni

yyyyyy 4 yıl önce

karbonat ne alaka

Toplam 2 beğeni

Ay - Yıldız 4 yıl önce

Hani C vitamini yönünden Çoook Zengindi Besin Değeri Tablosundan C vitamini içeriği 0 (Sıfır) puan almış. Ne olacak Şimdi Artık C Vitaminsiz Genetiği değişmiş Karabiber mi var karşımızda.

Toplam 11 beğeni