Motor nöron hastalığı: ALS nedir ve belirtileri nelerdir? ALS hastalığının Tedavisi var mıdır?

Tedavisi olmayan hastalıkların başında gelen Amyotrofik Lateral Skleroz kısacası ALS hastalığı kas sistemindeki ciddi bir sağlık sorunudur. Kas hareketlerini gerileten ALS Motor Nöron Hastalığı olarak da bilinir. Kişi vücut hareketlerini kontrol edemez ve zorlanır. Erken dönemde teşhis edildiğinde ilerlememesi için bazı teknolojik tedaviler mevcuttur. Peki Motor nöron hastalığı: ALS nedir ve belirtileri nelerdir?

Amyotrofik Lateral Skleroz hastalığının kısaltılmış hali ALS'dir. ALS bir kas sistemi hastalığıdır. Kas sistemi vücudumuzdaki kemiklerin zarar görmeden hareket etmemizi sağlar. Çiğneme öğütme, yürüme, tutma, konuşma, yürüme gibi daha birçok fonksiyonun işlevselliğini arttıran kas sistemindeki en ufak bir hasar tüm bu durumu olumsuz etkiler. Kas sisteminde kimyasal, sinirsel, gen ve bağışıklık bozukluklardan kaynaklı yaşanan erime ALS hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Hastalık kalıtsal olarak da görülür. Ail öyküsünde olan kas sistemindeki bozukluk çocuğa geçer. Motor Nöron hastalık çeşidi olarak da bilinen ALS bulaşıcı değildir. Bu nesillere aktarılır. Faydalı olarak aldığımız bazı vitamin ve minerallerin vücudumuzda anormal işleyişi hücrelere zarar vererek mutasyon bozukluğuna neden olur. Bilimsel açıklamanın yanı sıra halk dilinde hastalık beyin ve omur ilik arasındaki sinir hücrelerinin kaslara komut vermemesi kasların çeşitli sebeplerden dolayı zayıflaması gibi sorunlardan dolayı yaşanır. Hastalık her yaş her cinsiyette görülür. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. Ünlü evrenbilimci ve fizikçi Stephen Hawking bu hastalığa yakalanmıştı. Hawking ile tüm dünya bu hastalığı daha ayrıntılı tanıdı. Ayrıca ünlü fizikçinin hastalık karşısındaki direnci ve savaşı birçok insana ilham olmuştu. 

ALS hastası olan ünlü fizikçi Stephen Hawking

ALS hastası olan ünlü fizikçi Stephen Hawking

ALS BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Yürürken el ayak senkronun bozuk olması,

- Kavramada zayıflık,

- Konuşma sırasında çene hareketlerini kontrol edememe,

- Yutkunma esnasında zorlanma, 

- Hareketlerde güçlük çekme,

- Çok sık yorulma,

- Konuşurken kelime yutma,

- Kaslarda ağrılı kramplar 

- Kemiklerin hassaslaşması gibi durumlar ALS hastalığının belirtileri arasında yer alır.

ALS hastalığının belirtileri

ALS hastalığının belirtileri

ALS TANISI NASIL KONULUR?

Gözle görülür belirtiler sonrası bir uzmana başvurulur. Ancak bazı belirtiler başka hastalıklarında habercisi olabileceğinden uzman bazı testler yapar. Elektromiyogram ile sinir hücreleri kontrol edilir. Vücuttaki elektrik manyetik dengesizliği sinirleri de etkiler. Bu yüzden bu testten sinirler ölçülür. Sonra sinirlerin iletim seviyesi ölçülür. İğneyle belden girilip omurilikten sıvı alınır. Kasların ne kadar hasar aldığı bu testle ortaya çıkarılmaya çalışılır. Ayrıca kas  biyopsisi yapılır.

als tedavi yöntemleri

als tedavi yöntemleri

ALS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Bu hastalığın vücutta neden olduğu hasar tamamen ortada kaldırılacak bir tedavi henüz geliştirilemedi. Ancak hastalığın neden olduğu durumların şiddeti azaltılır. Çok iyi eğitilmiş uzman doktorlar bu konuda müdahale etmelidir. Aksi halde yanlış bir tedavi yöntemi hastalığın şiddetini de artırabilir. Hastalık fiziksel, rehabilitasyon, konuşma terapisi, beslenme takviyeleri ve psikolojik destekler verilerek hasta doğal yaşantısına devam etmesi sağlanır.

Glutensiz beslenme nedir, nasıl yapılır? Sağlıklı glutensiz beslenme diyeti

İLİŞKİLİ HABER

Glutensiz beslenme nedir, nasıl yapılır? Sağlıklı glutensiz beslenme diyeti
Tarhun otu nedir? Tarhun otunun faydaları nelerdir? Tarhun otuyla yapılan yemekler

İLİŞKİLİ HABER

Tarhun otu nedir? Tarhun otunun faydaları nelerdir? Tarhun otuyla yapılan yemekler
Covid 19'a karşı hangi vitaminler kullanılmalı? Bilinçsiz vitamin kullanımının zararları

İLİŞKİLİ HABER

Covid 19'a karşı hangi vitaminler kullanılmalı? Bilinçsiz vitamin kullanımının zararları

BİR YORUM YAPIN 0