Glutensiz beslenme nedir, nasıl yapılır? Sağlıklı glutensiz beslenme diyeti

Çölyak hastalığının tedavisinde doktorlar tarafından önerilen Glutensiz beslenme, son zamanlarda oldukça rağbet gören beslenme türüdür. Bir nevi sağlıklı beslenme çeşidi olarak da nitelendirilebilen glutensiz beslenmede uzak durmanız gereken bazı besinler var. Glutensiz beslenmede dikkat edilmesi ve bilinmesi gerekenler haberimizde! Glutensiz nasıl beslenilir? Çölyak hastaları için glutensiz beslenme menüsü:

Çölyak hastalığı, ince bağırsağın 'Gluten' ismindeki proteine karşı kalıcılık gösteren ve zamanla kronikleşen bir alerji durumudur. Gaz problemleri, baş ağrısı ve şişkinlik gibi bulgular çölyak hastalığının sonucu olmakla beraber bağırsak zarlarında da hasar meydana gelir ve besin emilimi zorlaşır. Doktorlar bu gibi hastalıkların önüne geçmek için çölyak hastalarına Glutensiz beslenmeyi öneriyor. Yalnızca doktorların önermediği, aynı zamanda kilo verme konusunda da popülerliği giderek artan bu glutensiz beslenme yağları hızlıca eritiyor, şişkinlik ve ishal gibi sorunları çözüyor. Genelde farkında olmadan gündelik yaşantımız içerisinde tükettiğimiz pek çok besinin içinde yer alan gluteni hayatımızdan çıkarmak için bazı gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Glutensiz beslenme kilo vermek amacıyla değil bir nevi tedavi maksatlı tercih edilmesi gereken en sağlıklı beslenme çeşitlerindendir. Sağlık sorunlarının görülmemesi ve besin değerlerinin vücuttan faydalanabilmeleri için bağırsak hassasiyeti olanların neredeyse ilk tercihi glutensiz beslenme olmalıdır. Hastalığın semptomları tamamen kaybolana kadar glutensiz beslenmeye devam edilmelidir. Peki Glutensiz bir şekilde nasıl besleniriz, İçinde gluten bulunduran yiyecekler neler? Glutensiz beslenme ile kilo verilir mi? İşte cevabı...

glutensiz beslenme nedir

glutensiz beslenme nedir

GLUTEN ZARARLI MI? GLUTENİ NEDEN HAYATIMIZDAN ÇIKARMALIYIZ?

Günlük hayatta olmazsa olmaz dediğimiz bazı besinleri hayatımızdan çıkarmak, başlangıçta pek kolay olmayabilir. Tahılın içerisindeki protein türü olan gluten, yiyeceklerde akışkanlık kazandırarak daha da kıvamlı olmasını sağlar. Besin emilimini güçleştirmesinin yanı sıra ishal, düzensiz beslenme, cilt rahatsızlıkları ve yorgunluk gibi problemlerin görülmesine neden olur.

GLUTENSİZ BESLENMENİN FAYDALARI İSE ŞÖYLE:

glutensiz beslenme

glutensiz beslenme

- Glutenin en belirgin işaretlerinden bir tanesi de beslenme sonrası kişide bitkinlik, şişkinlik, bulantı ve kusma gibi durumlar göstermesidir. Gluteni hayatınızdan çıkararak bu sorunları önleyebilirsiniz.

-  Glutenin sebep olduğu Çölyak hastalığında yaygın görülen belirti bağırsak dokusunun zedelenmesiyle görülen emilim zorluğudur. Çölyak hastası kişilerde demir eksikliği görülür ve buda anemiye sebep olur.

- Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, glutene yer verilmeyen beslenme türünde otizmli çocukların semptomların azaldığı tespit edilmiştir.

GLUTENSİZ BESLENMEK İSTEYENLER NE YAPMALI? GLUTENSİZ BESLENME NASIL OLUR? GLUTENSİZ BESLENME LİSTESİ...

Buğday, çavdar ve arpa içeren tüm yiyecekler Glutensiz beslenme uygulayan kişilerin yememesi gerekenler arasında yer alır. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, kuru ve taze meyveler, sebzeler, yumurta, et ve süt ürünleri gönül rahatlığıyla yenilebilir gıdalar arasındadır.

glutensiz beslenme nasıl yapılır

glutensiz beslenme nasıl yapılır

GLUTENSİZ BESLENME İÇİN YASAK YİYECEKLER

Glutensiz beslenmeye karar veren kişilerin kesinlikle tüketmemesi gereken yiyecekler ekmek, makarna, noodle, bulgur, kek, pasta, börek, kurabiye, simit, pizza, tarhana ve nişasta gibi şekerli yiyeceklerdir.

glutensiz beslenmede dikkat edilmesi gerekenler

glutensiz beslenmede dikkat edilmesi gerekenler

GLUTENSİZ BESLENME İÇİN SERBEST YİYECEKLER

Mısır unu ve pirinç unu serbest olduğu için mısır unundan yapılmış bir makarnayı laktozsuz bir yoğurt ile içiniz rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltılarını hafif ama sağlıklı yapmak istiyorsanız alternatif bir seçenek olarak glutensiz mısır gevreği yiyebilirsiniz.

GLUTENSİZ SAĞLIKLI DİYET LİSTESİ:

Glutensiz beslenme

Glutensiz beslenme

PAZARTESİ:

Kahvaltı: Geceden bekletilmiş chia tohum pudingi – 2 yemek kaşığı (28 gram) chia tohumu, Tercih edeceğiniz meyvelerle birlikte 1/2 çay kaşığı vanilya özü ve 1 su bardağı (240 ml) yoğurt. Bir gece boyunca bir kasede bekletin.

Öğle: Tavuk ve Sebzeli mercimek çorbası.
Akşam: Glutensiz mısır ekmeği içerisinde Biftek, mantar ve ıspanak.

SALI:

Kahvaltı: Sebzeli omlet.
Öğle: Dilimlenmiş domates, salatalık ve Ispanak ve avokadolu kinoa salatası.
Akşam: Şiş karides, salata

ÇARŞAMBA:

Kahvaltı: Meyveli yulaf ezmesi

Öğle: Ton balığı ve haşlanmış yumurta salatası.
Akşam: Zeytinyağında ve glutensiz soya sosu veya tamari ile sote edilmiş tavuk ve brokoli. Yanına da az miktarda pirinç pilavı.

PERŞEMBE:

Kahvaltı: Avokado ve yumurtalı glutensiz tost.
Öğle: Çarşamba akşam yemeğinden kalanlar.
Akşam: Sarımsak ve tereyağlı karides ve salata

Glutensiz beslenme

Glutensiz beslenme

CUMA:

Kahvaltı: Muzlu meyveli smoothie – yarım orta muz, yarım su bardağı (74 gram) karışık meyve, çeyrek su bardağı (59 ml) yoğurt ve çeyrek su bardağı (59 ml) süt.
Öğle: Salatalı tavuk wrap (Glutensiz lavaş ile)
Akşam: Fırında pişirilmiş somon, fırında patates, brokoli, havuç ve yeşil fasülye.

CUMARTESİ:

Kahvaltı: Mantar ve kabak frittata.
Öğle: Cuma akşam yemeğinden kalanlar.
Akşam: Kavrulmuş tavuk ve sebzeli kinoa salatası.

PAZAR:

Kahvaltı: Bir dilim glutensiz ekmek ile iki haşlanmış yumurta.
Öğle: Zeytinyağında pişirilmiş tavuk salatası.
Akşam: Izgara kuzu ve sebze kızartması

Motor nöron hastalığı: ALS nedir ve belirtileri nelerdir? ALS hastalığının Tedavisi var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Motor nöron hastalığı: ALS nedir ve belirtileri nelerdir? ALS hastalığının Tedavisi var mıdır?
2020-21 süveter nasıl kullanılır? En güzel süveter modelleri

İLİŞKİLİ HABER

2020-21 süveter nasıl kullanılır? En güzel süveter modelleri
Balkonlar için kışa özel dekorasyon fikirleri

İLİŞKİLİ HABER

Balkonlar için kışa özel dekorasyon fikirleri

BİR YORUM YAPIN 0