Antioksidan oranı yüksek: Kan portakal nedir? Kan portakalın faydaları nelerdir?

Normal portakalın bir çeşidi olan kan portakalı içeriğine kırmızı renk veren likopen sayesinde güçlü bir antioksidandır. Hatay'da üretilen kan portakalı özellikle pankreas ve mide kanseri gibi hastalıklara fayda sağlar. İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini içeren kan portakalı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Kan portakal nedir? Kan portakalın faydaları nelerdir?

Kırmızı renge sahip olan bu portakal türüne kan portakalı denir. İçeriğinde yüksek miktarda likopen içerdiğinden kırmızı bir renge sahiptir. Bilim literatüründe Citrus x sinensis olarak geçen kan portakalı turunçgillerde nadiren görülen polifenol pigment ailesinin antioksidan bakımından en zengin türüdür. Kırmızı portakalın içinde krizantemin (siyanidin 3- O -glukozit) maddesi bulunur. Yetiştiği ortamda sıcaklık aniden düşünce mor renge dönüşür. İçi olduğu gibi bazı kırmızı portakallarda da dışında da görülür. Diğer portakal çeşidine göre dış kısmı daha serttir. Bu yüzden soyulması zordur. Tadı ahududu ile aynıdır.

Portakal çayının faydaları nelerdir? Portakal çayına tarçın ekleyip günde bir bardak içersenizİLİŞKİLİ HABERPortakal çayının faydaları nelerdir? Portakal çayına tarçın ekleyip günde bir bardak içerseniz

Araştırmalara göre kırmızı yani kan portakalı mutasyona uğramış bir türdür. İlk kez Avrupa'da 19. yüzyılda görülmüştür. Kan portakalının birkaç çeşidi vardır. En yaygını İtalya'da yetişen Tarocco olanıdır. Aynı zamanda Sanguinello ve Moro İspanya'da yetiştirilir. İçeriğindeki şeker daha fazla olduğundan tadı tatlıdır. Suyu çıkartılarak tüketilebilir. Gün içerisinde iki tane tüketildiğinde vücudun günlük ihtiyacı olan C vitamini ve diyet lifini karşılar. Ayrıca güçlü bir folat kaynağıdır. 

kan portakalı içeriğindeki likopen fazlalığından kırmızı renge sahiptir

kan portakalı içeriğindeki likopen fazlalığından kırmızı renge sahiptir

KAN PORTAKALININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Çok güçlü antioksidan maddeler içerdiğinden vücuttaki serbest radikalleri temizlemede etkilidir. Bu sayede hücrelerin erken yaşlanmasını önler. Bu sayede cilde oldukça fayda sağlar. Hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçtiğinden genç kalma süresini uzatır. 
     
  • Kan portakalı antosiyanin maddesi sayesinde kan basıncını dengeler. Damarların diğer besinlerden kaynaklı sertleşmesini önlediğinden kan akışını kolaylaştırır. Bu sayede kalp sağlığını korur.
     
  • Vücudun gelişimi için gerekli olan kolajeni vücut belli bir yaştan sonra üretmez durumuna gelir. Bu yüzden vücut ek olarak kolajen alması gerekir. Bunun içinde en sağlıklı besin kan portakalıdır. Kan portakalı kolajen üretimini artırdığından diş ve kemik sağlığını destekler. Kemik ve dişleri güçlendirerek herhangi bir deformasyona uğramasının önüne geçer. 
     
  • Folat kan yapısındaki beyaz ve kırmızı hücreleri artırır. Bu sayede kansızlık gibi hastalıklar önlenir. Kan portakalı da folat bakımından zengin olduğundan kan yapar. Kansızlık yaşanmadığı için sinir hücreleri vücut içindeki fonksiyonlarını kolayca sağlar. Stres ve depresyon gibi hastalıkların önüne geçer. 
     
  • Diyetisyenler kilo vermek için en faydalı besinler listesinde ilk beşte yer alır. Lif bakımından zengin olduğundan sindirim sistemini düzenler. Metabolizmayı hızlandırdığından kilo alımını engeller. Bağırsaklar işlevselliğini artırarak kabızlığın yaşanmasını engeller.
     
  • Doğal şeker içerir. Ancak hiç yağ yoktur. Bu sayede vücudun kontrollü kilo vermesini sağlar. 

C vitamin deposu: Portakalın faydaları nelerdir? Her gün bir bardak portakal suyu içerseniz...İLİŞKİLİ HABERC vitamin deposu: Portakalın faydaları nelerdir? Her gün bir bardak portakal suyu içerseniz...

dışı oldukça serttir

dışı oldukça serttir

KAN PORTAKALI NE İŞE YARAR?

Antioksidan maddesi sayesinde kanseri önler. Yapılan araştırmalarda uzmanlar kan kırmızı portakalı düzenli tüketenlerin kansere yakalanma oranının düşük olduğunu belirtiyor. Kahvaltıda bir öğlen yemeğinde de bir tane tüketilmesi gerekir. Gün boyu kişinin dinç kalmasını sağlar. Bu sayede akşam rahat bir uykuya zemin hazırlar. 

kan portakalı besin değeri

kan portakalı besin değeri

En kolay ayvalık tostu nasıl yapılır? Gerçek ayvalık tostunun püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

En kolay ayvalık tostu nasıl yapılır? Gerçek ayvalık tostunun püf noktaları
Kuru üzümün faydaları nelerdir? Kuru üzüm suyu içerseniz ne olur? Kaç çeşit kuru üzüm vardır?

İLİŞKİLİ HABER

Kuru üzümün faydaları nelerdir? Kuru üzüm suyu içerseniz ne olur? Kaç çeşit kuru üzüm vardır?

BİR YORUM YAPIN 3

Bekir 4 yıl önce

Hatay İskenderunda yaşadığım için her sene yeme fırsatım oluyor.

Hetemi Cundi 4 yıl önce

Çocukluğumuzun waşintonu.

SeRDaR 4 yıl önce

2002-2010 yılları arası mersinde ikamet etmiştim,orada tatmak nasip oldu kurban olduğum Allah ne güzel yaratmış nar gibi aynı,istanbulda göremedim pazarlarda felan yok...

Toplam 2 beğeni