Sedimantasyon testi nedir? Sedimantasyon testi kimlere ve nasıl yapılır?

Sedimantasyon testi vücudunda yüksek oranda iltihap bulunduran kişilere yapılır. Kırmızı kan hücre sayısının düşmesi ve kanda farklı hücre sayılarının artması nedeniyle yaşanan rahatsızlıkları araştırmak için yapılan bu test hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Sedimantasyon testi nedir? Sedimantasyon testinin yüksekliği farklı sağlık sorunlarına da işarettir.

Hastalıkları daha sağlıklı bir şekilde çözümlemek için uzmanlar birtakım araştırmalar yapar. Bunlardan en sık yapılanı ise kan testidir. Kan testleri genellikle vücutta ortaya çıkan komplikasyonları ortaya çıkartır. Ancak kan testlerinin birçok çeşidi vardır. Sedimantasyon testi de bunlardan biridir. ESR olarak da bilinen Eritrosit Sedimantasyon Oranı alınan kan örneği laboratuvar ortamında ayrıştırılır. Burada çözümlenen kandaki iltihap oranlarına bakılır. Eğer sedimantasyon oranı yüksekse bu vücuda iltihaplı bir virüsün olabileceğine işarettir. Sedimantasyon bilim literatüründe çökme anlamına gelir. Bilimde de açıklaması kan hücrelerinin düşüp iltihaplı virüs oranlarının artmasıdır. Sedimantasyon testi aynı zamanda kanser ve bağışıklık sistemi ile ilgili yaşanan hastalıkları da teşhis etmek için yapılır. Hastalığa göre çökme belirlenir. Normal ölçüde sedimantsayon kadınlarda 8 erkeler de ise 5'tir. Yükseklik olarak ise kadınlarda 20 erkekler de 15'tir. Gebe kadınlarda çökme durumu daha yüksektir. 

sedimantasyon testi kan alınarak yapılır

sedimantasyon testi kan alınarak yapılır

SEDİMANTASYON TESTİ NEDEN YAPILIR?

Sedimantasyon testi genellikle aşırı baş, boyun, omuz ve kalça ağrısı sonrası yapılır. Bunun yanı sıra aniden gelişen kilo kaybı ve eklem sertliği de vücuttaki iltihap oranının artmasına neden olabilir. Bu tarz hastalıkların teşhisi için de sedimantasyon testi yapılır. Sedimantasyon testi yüksek çıktığında protein değerleri de düşer. Bu da halsizliğe yol açar. 

sedimantasyon testi sırasında kan tüpünün dibine düşen iltihapla tespit edilir

sedimantasyon testi sırasında kan tüpünün dibine düşen iltihapla tespit edilir

SEDİMANTASYON NEDEN YÜKSELİR?

Vücuda hava yoluyla ya da besinler aracılığıyla giren virüs, bakteri ya da mantarların organların dokusunda bulunan hücrelerin yapılarını bozar. Bu da kandaki iltihap oranını artırarak kanın çökmesine neden olur. Lenfoma hastalıkları ve hamilelik sürecinde kan zehirlenmesi de sedimantasyona yol açabilir. Ayrıca sedimantasyon yüksekliği cilt hastalıklarına neden olabilir. Kandaki yüksek orandaki iltihap dermis tabakasının hasara uğramasına zemin hazırlar. 

sedimantsayon iltihap yüksekliğinin olduğu anlamına gelir

sedimantsayon iltihap yüksekliğinin olduğu anlamına gelir

SEDİMANTASYON TESTİ KİMLERE VE NASIL YAPILIR?

Anemi, akdeniz ateşli hastalığı, çölyak, Akdeniz kanseri, sinüzit, astım ve tüberküloz hastalıkları tedavisi öncesi sedimantasyon testi yapılır. Hastadan alınan kan testten geçirilir. Kan test sonrası hızla tüpün dibi koyu renkli bir çökeltiyle doluysa bu sedimantasyon değerlerinin yüksek olduğuna işarettir. Zamanında tedavi edilmediğinde kanserli hastalıklarının artmasına neden olur. Ayrıca yukarıda saydığımız hastalıklar aynı zamanda sedimantasyon seviyesinin yüksekliğinin de belirtileridir. 

"Rakamlar korkutuyor" diyerek uyardı! Osman Müftüoğlu: Bu gidiş iyi değil

İLİŞKİLİ HABER

"Rakamlar korkutuyor" diyerek uyardı! Osman Müftüoğlu: Bu gidiş iyi değil

BİR YORUM YAPIN 0