Kandaki CRP neden yükselir? CRP nedir? CRP nasıl düşürülür?

Karaciğerin ürettiği protein olan C-reaktif proteinin kısa haline CRP denir. Uzmanların istediği kan testlerinde bazen bu seviye oldukça yüksek ya da düşük çıkar. Vücudun çalışma sürecinde mekanizmada yaşanan farklı durumlar sırasında ortaya çıkan bu yükseklik ya da düşüklük bazen bir hastalığın habercisidir. Bazense başlı başına bir hastalıktır. Peki Kandaki CRP neden yükselir? CRP nedir? CRP nasıl düşürülür?

Hemen hemen çoğu hastalığın erken teşhisinde kullanılan kan testinde bazı değerlerin yüksekliği ve düşüklüğü ortaya çıkar. Bunlardan biri da CRP'dir CRP karaciğer tarafından üretilen bir protein çeşididir. C-reaktif protein olan bu maddenin kan testi özel olarak yapılır. Yüksek oranda enfeksiyon, tümör ve kalp krizi gibi hastalıklar sonrası istenen bu teste seviye yüksek çıktığında uygulanacak tedavi belirlenir. Ayrıca CRP testi hastalığın hangi seviye olduğunu da gösterir. Sağlıklı kişilerde bu seviye düşüktür. Ancak yüksek olması demek vücutta yabancı maddelerin yanı bakteri, virüs veya tümöre neden olan mutasyona uğramış hücrelerin yüksek olduğuna işarettir. Vücut mekanizmasını olumsuz etkileyen bu durum 24 saat içerisinde hızla artabilir.

crp seviyesi kalp hastalıklarının habercisidir.

crp seviyesi kalp hastalıklarının habercisidir.

KANDAKİ CRP NEDEN YÜKSELİR?

CRP yüksekliği vücut tarafından direk olarak belli edilen bir durum değildir. Aniden çıkan ateş, halsizlik, ciltteki kızarıklık ve halsizlik gibi durumlar gösterebilir. Bazı hastalarda ameliyat sonrası da görülebilir. İyileşme sürecinde devreye giren bağışıklık sistemi yetersiz kaldığında vücut bu tarz proteinleri devreye sokar. Ancak uzun süreli devam etmesi ciddi hasarlara neden olabilir. Hücre dokularında bozulma kan akışında dengesizlik kolesterol seviyesinin artmasına bağlı gelişen kalp krizi sonrası da CRP yükselir. Kansızlık, inme, menenjit, eklem ağrıları, eklem hastalıkları, yüksek enfeksiyonlu hastalıklar ve ağır kazalar sonucu da CRP yükselir. Vücut mekanik çalışmasını devam ettirmek için devreye soktuğu bu madde kan testinde yüksek çıkar. Bu durum ise önlenemediğinde farklı hastalıklara davetiye çıkartabilir. 

CRP NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Vücudun mekanik olarak salgıladığı bu durumu önlemek basittir. Bağışıklığı güçlendiren beslenme şekli ve egzersiz CRP seviyesini düşürmede etkilidir. Ayrıca antibiyotik ilaç ya da antibiyotik bakımından zengin olan besinler tüketilmeli. Aspirin kullanılmalı. Kafein ve nikotinden uzak durmalı.

crp yüksekliği iltihap hastalıklarının habercisi olabilir

crp yüksekliği iltihap hastalıklarının habercisi olabilir

CRP SEVİYESİ NE KADAR OLMALI?

Amerika'da bir kontrol merkezinde yapılan araştırmalara göre CRP seviyesi ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki kontrol edilmiş. Verilen bilgilere göre;

1 mg/L ise düşük risk

1-3 mg/L ise orta risk

3 mg/L ise kalp hastalıkları bakımından tehlikelidir.

Bunun aynı sıra vücutta enfeksiyon yani iltihap seviyesinin yüksekliği ve CRP arasındaki ilişkide kontrol edilmiştir. İltihap seviyesi artıkça CRP seviyesinin de artığı ortaya çıkarılmıştır. Bazen uygulanan tedavilere rağmen CRP seviyesinin düşmemesinin nedeni de vücuttaki iltihap seviyesinin yükselmesidir. 

Kırışıkları geciktirmek için en etkili ne yapılır? Kırışıklık giderici yöntemler...

İLİŞKİLİ HABER

Kırışıkları geciktirmek için en etkili ne yapılır? Kırışıklık giderici yöntemler...
Maca kökü denir? Maca turpunun faydaları nelerdir? Maca tozu ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

Maca kökü denir? Maca turpunun faydaları nelerdir? Maca tozu ne işe yarar?
Maydanozun cilde faydaları nelerdir? Evde maydanoz maskesi nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Maydanozun cilde faydaları nelerdir? Evde maydanoz maskesi nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 0