Et tüketemeyenler için: Melki (Çıntar) mantarının faydaları nelerdir? Melki nasıl tüketilir?

Kanlıca mantarı olarak da bilinen melki ya da çıntar mantarı güçlü bir kalsiyum içeren besindir. Şapkası geniş olan mantarlardan olan melki taze tüketilmesi gerekir. Ege ve Akdeniz bölgesindeki orman altlarında kendiliğinden yetişir. Sonbaharın sonlarına doğru artan yağmur sonrası ortaya çıkar. Peki Melki (Çıntar) mantarının faydaları nelerdir? Melki nasıl tüketilir?

Russulaceaa ailesine ait olan lactarius salmonicolor olarak geçen melki mantarının adı yöreden yöreye değişir. Kimi yerde kanlıca mantarı kimi yer de ise çıntar mantarı olarak geçer. 15 cm büyüklüğünde şapkası olan melki mantarı, uzmanların önerisine göre en taze tüketilmesi gereken mantardır. Turuncu tonlarında olan mantar, büyüdükçe ortası çukurlaşır. Şapkanın altındaki damarlar genişledikçe hava alma oranı artar bu yüzden yeşil renklenme oluşur. Sonbahar yağmurlarıyla roman altlarında çıkmaya başlayan mantarın zehirli türü olduğundan bilen kişiler tarafından toplanması faydalıdır. Çok lezzetli olan mantar taze tüketildiğinden toplandığı gibi mangalda pişirilir. Yüksek miktarda kalsiyum ve protein içerir. 
 

En pahalı mantar olan: Dolaman mantarının faydaları nelerdir? Dolaman mantarı nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABEREn pahalı mantar olan: Dolaman mantarının faydaları nelerdir? Dolaman mantarı nasıl tüketilir?

MELKİ NASIL TÜKETİLİR?

Mantar uzmanları bu mantar çeşidinin taptaze tüketmesinden yana olduğu için toplandığı ilk yarım saatte yenilmesini tavsiye eder. Bu yüzden mangal en ideal pişirme şeklidir. Bunun yanı sıra kavurup üzerine yumurta kırılıp yenilebilir. Ya da kavrulup direk olarak da tüketilebilir. Demir içeren melki mantarı kansızlıkla baş etmeye çalışanlar için ideal bir yemektir. En doğal takviyelerden bile etkilidir.

et tüketmeyenler için en ideal besin

et tüketmeyenler için en ideal besin

MELKİ (ÇINTAR) MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?

  • İçeriğinde düşük miktarda kalori barındıran bu mantar kış aylarında kilo vermek isteyenler için ideal besinler arasında yer alır. Ayrıca melki mantarı sindirim sisteminin ihtiyaç duyduğu lifi de sağlar. 
     
  • Demir ve C vitamini bakımından zengin olan melki mantarı bağışıklık sistemi içinde fayda sağlar. Vücut direncini güçlendiren melki mantarı, ayrıca sıfır kolesterol içerir. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarının yaşanmasını da engeller.
     
  • Zihinsel gelişime katkı sağlayan melki mantarı çocukların tüketmesi gerekir. Öğrenme ve algılamayı artıran melki mantarını uzmanlar çocukların haftada bir iki defa tüketmesi gerektiğini vurguluyor.
     
  • Vücut hücrelerinin hızla iyileşmesini ve yenilenmesini sağlayan melki mantarı, yaşlanmayı geciktiren mucize besindir. Ayrıca kanserli hücrelerin oluşumunu da engeller.
     
  • Et tüketemeyenler için olmazsa olmaz bir besindir. Etin sağladığı proteinin aynısını sağlar. 

BİR YORUM YAPIN 0