Şekerin zararları nelerdir? Aşırı tüketilen şeker vücudumuza ne yapıyor?

Yapılan araştırmalarda 3 zararlı besinden biri olarak kabul edilen şeker, insan vücuduna inanılmaz etkilere neden olur. Hemen hemen bütün uzmanların şiddetle azaltılması gerektiğinin altını çizer. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da en sağlıksız besin kabul edilen şekeri ortalama her gün 10 kişiden 8'i tüketmektedir. Şekerin zararları nelerdir? Şeker vücudumuza ne yapıyor?

Çoğu bitkinin bünyesinde şeker vardır. Ancak günümüzde çayda ya da yiyeceklerde tüketilen şeker, şeker kamışı ya da şeker pancarından elde edilir. Dünyanın genelinde şeker kamışından elde edilirken ülkemizde şeker, şeker pancarından yapılır. Şeker doğadaki bütün besinlere oranla kullanıldığında yüksek oranda enerji ortaya çıkartır. Sofralara gelen şeker, fabrikasyondur. Bu da şekerin işlendiği anlamına geliyor. Yüksek ısında üretilen bu şekerler işlem gördüklerinde içeriğinde fazla enerji barındırır. Belirli bir işlemden geçtiğinden kalorisi de artar. Şeker vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerden biridir. Fakat aşırı tüketildiğinde ortaya ciddi sağlık sorunları çıkartır. Dünya Sağlık Örgütü'nün en zararlı besinler listesinde ilk üçte yer alan şeker, aşırıya kaçıldığında ortaya farklı hastalıklar çıkartır. 

  • Aşırı şeker tüketimi vücudun yalancı enerji almasına yol açar.
  • Şeker, yaşlanmayı hızlandırır ve saç dökülmesini artırır.
  • Hücre yapısını bozarak kanser hastalıklarına zemin hazırlar.
  • Dengesiz kilo alımına neden olur.
  • Sinirlerin işlevselliğini bozarak beynin gerilemesine sebep olur.

Rafine şeker nedir ve rafine şeker nelerin içinde var? Rafine şeker zararlarıİLİŞKİLİ HABERRafine şeker nedir ve rafine şeker nelerin içinde var? Rafine şeker zararları

şeker beyni geriletir

şeker beyni geriletir

ŞEKERİN ZARARLARI NELERDİR?

- Aşırı tüketilen şeker öncelikle ağzı ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Ağız içinde atık olarak kalan şeker, enfeksiyonun hızla büyümesine yol açar. Ayrıca içeriğinde asidik bir yapısı olan şeker dişin yüzeyindeki maddenin sararmasına yol açar. Uzmanlar diş rahatsızlıklarının bazılarını aşırı şeker tüketimine yorar. Şeker diş kaybına bile yol açabilir. 

- Vücuttaki asidik seviyeyi yükselterek gut hastalığı riskini de artırır. Eklem ve kemik aralarında artan ödem nedeniyle vücut hareketlerinde kısıtlama ve ağrılara neden olur. 

- Sinir sistemine yapılan şeker beyne giden sinyalleri etkiler. Çocukluk çağdan beri aşırı tüketilen şeker, ileri yaşlarda unutkanlık ya da konsantre eksikliğine sebep olur. 

- Karaciğerin tuzdan sonra sevmediği besinlerden biri de şekerdir. Şeker, vücuttaki toksin sayısını artırarak karaciğer ve safra kesesinin çalışma işlevselliğini olumsuz etkiler.

- Böbreklerdeki sıvıyı hızla emen şeker, taş ve kum oluşumuna zemin hazırlar. Böbrek üstü bezlerinin fonksiyonlarını azaltır. 

- Kana yalancı enerji vererek insilün direnciyle oynar. Bu da kan yapıcı hücrelerin azalmasına zemin hazırlayabilir. 

- Vücutta yağ yakımını azaltan şeker bölgesel yağlanmaya neden olur. Özellikle göbeğin üst bölgesinde oluşan yağlanmayı uzmanlar genellikle aşırı şeker tüketimine bağlar.

- Vücuda yalancı bir enerji direnci sağlar. Bu da gün içinde sağlıklı besinlerin tüketimini azaltabilir. 

- Şekerde bulunan fruktoz, stres hormonun artmasına neden olur. Gün içinde yoğun iş temposunda tüketilen aşırı şeker ya da şekerli çay stres riskini çoğaltır. 

aşırı tüketilen şeker vücut sistemini bozar

aşırı tüketilen şeker vücut sistemini bozar

Pudra şekeri nedir ve pudra şekeri ne maddesidir? Pudra şekerinin kullanım alanlarıİLİŞKİLİ HABERPudra şekeri nedir ve pudra şekeri ne maddesidir? Pudra şekerinin kullanım alanları

AŞIRI TÜKETİLEN ŞEKER VÜCUDUMUZA NE YAPIYOR?

- Karaciğeri olumsuz etkilediğinden hücrelerin yenilenmesini azaltarak yaşlanmayı hızlandırır.

- Yapılan araştırmalarda şekerin hafızayı gerilettiği tespit edilmiştir. Kanda uzun süre devam eden normal ancak yalancı şeker seyrinin beyne giden sinyalleri zayıflattığı bilim insanları tarafından ortaya konulmuştur.

- Şeker ile benzer yapıya sahip olan bağışıklık sistemindeki hücrelerin sayısını azaltır. Bağışıklık sistemi vücuttaki şekeri o hücre yapısına benzettiğinden bu koruyucu hücreleri üretmez. Bu da virüsün vücuda girdiğinde ortada güçlü bir antikorun olmamasına yol açar. 

- Hücrelerin yapısını bozan şeker kanserli hastalıkların yaşanma riskini azaltır. Örneğin sigara içen bir kişi normal olarak akciğere zarar verirken beraberinde aşırı şeker tüketimi ciğerlerdeki hücrelerin DNA yapısını bozar. Bu da kolayca akciğerlerde mutasyonlu hücrelere yani tümörün oluşmasına zemin hazırlar. 

- Bazı cilt uzmanları aşırı tüketilen şekerin saç dökülmesine ve yıpranmasına yol açtığını da belirtiyor. 

BİR YORUM YAPIN 0